
חיים גורן, סגן ראש עיריית תל אביב יו"ר סיעת מאמינים והממונה על תיק הביטחון בעירייה, מספר בראיון לערוץ 7 על תופעה מטרידה בה מסתננים בלתי חוקיים הופכים את המקלטים הפתוחים ברחבי העיר ליעד וונדליסטי המצריך טיפול של גורמי אכיפה וחקירה משמעותיים.
"מתחילת המלחמה אנחנו מתעסקים עם וונדליזם והשחתה במקלטים שאותם אנחנו צריכים להשאיר פתוחים לכל צרה שלא תבוא", אומר גורן ומציין כי בעיקר בדרום העיר מסתננים ומהגרים בלתי חוקיים "התלבשו" על ההזדמנות להיכנס למקלטים הפתוחים "זה יכול להיות רק לשבת ולשהות שם, אבל גם להגיע לוונדליזם שנועד רק כדי להשחית. אני מגדיר זאת כטרור כי מדובר בפגיעה במרכיב ביטחון בשעת מלחמה".
האם המשטרה לא אמורה להיות הגוף שמטפל באירועים שכאלה? גורן סבור שמדובר באירוע שהוא מעבר לסמכותה של המשטרה, ולטעמו נכון לשלב בחקירה ובאכיפה מול התופעה גם גורמים נוספים כדוגמת השב"כ. לדבריו "המשטרה לא יכולה לעשות הרבה מעבר ללתפוס אותם ולהעביר למשפט", אך בפועל גם לאחר הליך שיפוטי הם אינם נשארים במאסר תקופה ארוכה שתהווה הרתעה של ממש. עדות לכך הוא מוצא בעובדה שמאירועי השבת האלימה בה נאבקו שתי קבוצות מסתננים זו נגד זו, האדומים נגד הכחולים, נותרו בודדים ביותר בכלא. כל השאר שוחררו על אף מעורבותם באירוע אלים שכזה.
בדבריו מציין גורן את השפעת אלימות המסתננים על הקהילה הישראלית וכעת, הוא אומר ומדגיש כי המדובר כעת הוא עליית מדרגה מאחר ומדובר בסכנת חיים של ממש כפי שקרה במקלט בשכונת שפירא, שם בעקבות הוונדליזם נאלצה העירייה לסגור את המקלט לשיפוץ שנמשך כשבועיים שבהם לא ניתן לתושבי השכונה מענה לאיום הביטחוני. "מדובר במקרים שחוזרים על עצמם", הוא אומר ומספר על ממד אנטישמי שמשתלב גם הוא באירועי הוונדליזם: "היה מקרה שבו לקחו ספר תנ"ך וקרעו ופזרו את הדפים במקלט. זה אירוע שאני מגדיר כאנטישמי שמצריך בדיקה של גורמי הביטחון השונים".
מול התופעה הוא כאחראי על הביטחון בעיר, עוסק בשיפוץ ושיקום המקלטים כחלק מחובתו, "את זה אעשה גם אם יש מי שאחראים וזה מכעיס", אך במקביל הוא פועל להצפת הסוגיה מול גורמים רלוונטיים שונים. גורן מזכיר כי "אחרי האלימות בין האריתראים לבין עצמם באותה שבת מפורסמת המשטרה הביאה כוח משימה מיוחד שפועל יחד עם הכוחות שלנו, אבל צריך עוד צעד. המדינה צריכה להרחיק את מי שפוגע לנו בביטחון. מדובר באנשים שנמצאים כאן בניגוד לחוק וגם פוגעים בביטחון התושבים של המדינה. אין שום אפשרות להשאיר אותם כאן".
עוד מוסיף גורן ומדגיש כי "רוב חברי הכנסת שדיברתי איתן, לא רק מהקואליציה, מבינים את הסיפור ותומכים. גם אנשי שמאל מבינים שביטחון אישי הוא הכרח ולא ניתן לאפשר מעמד למי שמאיים על הביטחון של האזרחים". לשאלתנו מה גורם לכך שהדברים אינם מקודמים במסדרונות החקיקה, הוא מעלה השערה לפיה חשש מפגיעה ביחסי החוץ של מדינת ישראל או סיבה אחרת ברמה המדינית הארצית היא שגורמת לכך, וגם עליה יש להתגבר ולתת מענה ראוי.