אסף ארזי
אסף ארזיצילום: שלמה בוסקילה

"בצער רב ובכאב גדול אני מודיע על סגירת מפעל חיי אתר גבעת התחמושת", כך פירסם בשבוע שעבר מנחם לנדאו, יו"ר אתר הנצחת מורשת הקרב בגבעת התחמושת.

"אתר גבעת התחמושת יסגר", הודיעו בכל העיתונים.

והסיבה? קיצוץ של 2.5 מיליון שקלים מתקציב המוזיאון, שהוקם בשנת 1975, ביום השנה השמיני לשחרור ירושלים, להנצחת הלוחמים שנפלו במלחמת ששת הימים.

דורות שלמים גדלו וחונכו על סיפורי הגבורה של שלוש החטיבות שלחמו על ירושלים אז ולוחמות בעזה היום. ההודעה על סגירת אתר ההנצחה והמורשת היממה מדינה שלימה ועוררה את כאבם של לוחמים, משפחות שכולות, לוחמי חטיבת הצנחנים בעבר ומפקדיה כיום ואזרחים רבים, שכאמור, חונכו על ברכי מורשת הקרב בין היתר באמצעות אתר זה. כמורה דרך ומנהל חינוכי בארגון אשכולות, שמפעיל 35 מרכזי סיור ולימוד ברחבי הארץ, במסגרתם הועברו מאות הדרכות תלמידים, מורים ואנשי צבא בגבעת התחמושת – לא יכולתי לשאת את המחשבה שכל זה ייגדע באחת, בשל שיקולים תקציביים.

במסגרת הסיור שאנו מעבירים בירושלים עוברים המבקרים בעיר דוד, שם נפגשים עם ירושלים התנכי"ת, בכותל המערבי הם מתחברים לימי בית שני, ברובע היהודי הם לומדים על הישוב היהודי שהיה בארץ בתקופת החורבן, בעדות השונות שחיו בירושלים ולסיום הם מתחברים למורשת הקרב של ימנו, מאז קום המדינה.

בסיום הסיור בירושלים אנו מגיעים לגבעת התחמושת, לאתר שמפגיש את המבקרים עם סיפורי הגבורה של הצנחנים במלחמת ששת הימים, שהתחילה בירושלים בקרב על גבעת התחמושת. חטיבה 55 של הצנחנים נכנסה ללחימה בתעלות הגבעה, כחלק מפריצת הדרך להר הצופים ומשם לעיר העתיקה. אותה חטיבה יצאה לפני שבוע מחאן יונס לאחר ארבעה חודשי לחימה. המעבר בין התחנות השונות בשרשרת הדורות של העם היהודי, והחיבור בין ההיסטוריה לאקטואליה מאיר בקרב התלמידים והחיילים את המסר שכולנו חלק ממשהו גדול.

חשיבותם של הסיורים באתר ההנצחה בגבעת התחמושת לא תסולא בפז. במהלך הביקור התלמידים עוברים בתעלות בהן עברו אותם לוחמים גיבורים, הם נוגעים באבנים וחשים את החיבור שלהם למורשת הקרב והגבורה. בהדרכותיי, ממש תוך כדי שהתלמידים מסיירים בתעלות אני מבקש מהם להוציא את הטלפונים (גם ככה הם מתעסקים איתם כל הזמן), למצוא גיבור שלחם בגבעה ולספר עליו.

מותר להשתמש בגוגל, אפשר גם בחבר טלפוני. תמיד מדהים אותי לראות את החיבור של התלמידים לדמויות. כל אחד מספר על הגיבור שמצא ויחד אנחנו מגלים דמויות מרתקות, מהעיר ומהמושב, דתיים ושאינם דתיים, כולם לוחמים שנלחמו כתף אל כתף ומסרו את נפשם למען העם והמולדת. וכך, במהלך הסיור בגבעת התחמושת סופגים התלמידים ערכים חשובים, שחודרים למעמקי ליבם, על אחריות, דבקות במשימה, חתירה לניצחון וכמובן – רעות ואחוות לוחמים.

הסערה הציבורית שהתעוררה בשבוע שעבר היא המוצדקת ביותר מבין רצף הסערות החולפות במדינתנו בתקופה האחרונה. היא סערה ערכית צודקת שסביבה התאחדו מימין ומשמאל, מכל חלקי העם שלנו. "עם שאינו יודע את עברו, ההווה שלו דל ועתידו לוט בערפל", כתב יגאל אלון וצדק. על כל אחד ואחת מאיתנו מוטלת החובה לזכור מאיפה באנו, ולאן אנחנו הולכים. לכן טוב עשה ראש הממשלה נתניהו כשהחליט לבטל את הקיצוץ שתוכנן במרכז למורשת מלחמת ששת הימים במטרה למנוע את סגירתו. מדינת ישראל חייבת להשקיע בחינוך ובמורשת, בהחדרת תחושת המשמעות והשליחות שמקבלים התלמידים במדינת ישראל ולוחמיה. בהחלטה זו העביר נתניהו את המסר החשוב שלא די שננצח פיזית במלחמה, אנחנו חייבים לנצח גם בקרב להנצחת המורשת.

הכותב הוא מנהל חינוכי בארגון 'אשכולות' - מרכזי סיור ותודעה ישראלית, ומורה דרך שהעביר לאורך השנים מאות הדרכות באתר המורשת גבעת התחמושת