אילוסטרציה
אילוסטרציהצילום: איסטוק

שיבושי תכנות ניווט נרשמו במרכז הארץ ועל פי הדיווחים השונים מדובר בחלק מההיערכות ההגנתית של ישראל מאיום של ירי רקטי, ככל הנראה איראני.

על הקשר הטכני בין תוכנות ניווט לכיוונון טילים שוחחנו עם ד"ר יוסי גולובצ'יב, רכז החוג להנדסת חשמל ואלקטרוניקה במרכז האקדמי לב.

"ישנן מערכות טילים מונחים שמבוססות על הנחיה על פי תדרים של תקשורת לוויינית, תחומי תדרים של JPS, מערכת הניווט הגלובאלית. שיבוש פשוט של מערכות הטילים הללו נעשה על ידי הפעלת משבש תדרים או חוסם תדרים בתדרים של ה-GPS", מסביר גולובצ'יב.

"תדרים של לוויני GPS הם תדרים קבועים שפועלים בתדר קבוע ואם מפעילים משבש תדרים בתדרים הללו ניתן לשבש תקשורת ברכיבי ה-GPS של הטילים המונחים ובכך לפגוע ביכולת של אותם הטילים להגיע ליעדם".

האם לא ניתן לערוך הפרדה בין שיבוש הטילים לשיבוש השימוש האזרחי בתדרים הללו? "היתרון של רכיב ה-GPS הוא שהיא מאוד נגישה וכמו שהיא נגישה לטלפון שלנו כך גם האויב יכול להשתמש בה", אומר ד,ר גולובצ'יב ומוסיף כי "מה שהיום שונה מבעבר הוא שכיום יש חשש להתקפה מאוד מאסיבית, ולכן מגדילים את תחום ההפעלה של משבש התדרים לא רק לאזורי הגבולות בצפון ובדרום, אלא חוששים מחדירה מאסיבית יותר של רקטות ומגדילים את שולי הבטיחות ולכן מגדילים את עצמת ההפעלה של המשבשים".

על עצם פעולת השיבוש מציין ד"ר גולובצ'יב כי "לפי חוק אסור השימוש אזרחי לשבש תדרים. אלו תדרים אלחוטיים שהם משאב של המדינה, לכן רק גורמים רלוונטיים הם בעלי זכות להשתמש באמצעים הללו. זה דורש ציוד ייעודי. המשמעות של משבש התדרים והקליטה היא שבאותם תדרים מפעילים אות שידור שחוסם את הנתונים שעוברים באותו ערוץ תקשורת. לכן תקשורת העברת נתוני מיקום משתבשת".

לשאלתנו אם לשיבוש הזה יש השלכות נוספות מעבר לתוכנות ניווט לווייניות והאם אנו צפויים לחוש את השלכותיו בתחומים נוספים, אומר ד"ר גולובצ'יב כי מאחר ומדובר בתדרים הנגישים לכול ניתן למצוא אותם בכלים רבים וקשה לאמוד את ההשלכות לטווח רחוק. "אני מאמין שכשיירד החשש הביטחוני מההתקפה המאסיבית הדברים יחזרו להיות כפי שהיו קודם לכן", הוא אומר ומציין כי "כיום אנחנו תלויים בתכנות הללו גם לניווט וגם לתעופה כולל תעופה אזרחית וגם חלק מהמערכים הצבאיים נהנים מהיכולות הללו".

עם זאת מציין גולובצ'יב כי "למערכות הביטחון יש מערכות תשתית נוספות. יש תקשורת לוויינית לצרכים צבאיים ויש מערכות מכ"מ".

באשר לאפשרות שהחיבור מחדש לאחר תקופת הכוננות דברים יהיו כרוכים בתקלות טכנולוגיות כאלה הוא אומר כי "על פניו נראה שלא תהיינה תקלות, כי משבש התדרים לא פוגע ביחידות הקצה של התקשורת אלא רק בתוך הערוץ האלחוטי עצמו, ולכן ברגע שההפרעה תיפסק יחידות הקצה שלנו, כלומר המקלטים והטלפונים, ימשיכו לעבוד כסדרן".

עוד שאלנו את ד"ר גולובצ'יב אם ביום בו יתמלאו הכבישים בכלי רכב אוטונומיים המבוססים על תוכנות ניווט שכאלה, שיבוש תדרים שכזה עלול להוביל לתרחיש מסוכן של איבוד שליטה על כלי רכב רבים. גולובצ'יב משיב בחיוב וקובע כי אכן על הגורמים הרלוונטיים לבחון את ההתמודדות הנכונה מול תרחיש שכזה. "זה בהחלט תרחיש שראוי לקחת אותו בחשבון. מערכות ניווט חייבות תשתית גיבוי, כי במה שפתוח לשימוש הכלל כמו GPSיכולים גם גורמים עוינים להשתמש בו לרעה, ולכן במערכות קריטיות כמו תחבורה ועוד חייבת להיות תשתית גיבוי לחירום".