
לאחר שמספר מדינות באירופה, בהן ספרד, אירלנד ונורבגיה, הודיעו על הכרה במדינה פלסטינית, מגיעה התגובה של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' שמכניסה ללחץ את מדינות העולם.
סמוטריץ' הודיע על צעדים כלכליים שעלולים לגרום לקריסה כלכלית של הרשות הפלסטינית ביהודה ושומרון, האזור בו אמורה לקום על פי מדינות אירופה המדינה הפלסטינית.
סמוטריץ' הודיע כי הוא מתכוון לעצור את העברת כספי הסילוקין לרשות הפלסטינית, וכן כי לא יאריך את השיפוי לבנקים הקורספונדנטים המעבירים כספים לבנקים ביהודה ושומרון. סמוטריץ' גם קרא לראש הממשלה נתניהו לנקוט במספר צעדים כלכליים שיפגעו אנושות ברשות הפלסטינית ועשויים להביא לקריסתה הכלכלית בתוך מספר חודשים.
אם שר האוצר אכן יוציא אל הפועל את התוכנית, בנקים ישראלים יחדלו לשתף פעולה עם מוסדות פלסטינים מה שיוביל להקטנה משמעותית עד עצירה מוחלטת של ייבוא מוצרים חיוניים כמו מוצרי מזון, חשמל ומים לשטחי יהודה ושומרון. גם המשכורות לעובדי הרשות הפלסטינית לא יועברו במידה ושיתוף הפעולה הכלכלי בין הבנקים בישראל לרשות הפלסטינית ייעצר.
פקידים בכירים בארה"ב ובאירופה שהתראיינו ל"פייננשל טיימס" הבריטי הזהירו מפני "קטסטרופה כלכלית שתביא לקריסת הרשות הפלסטינית", לדבריהם.
"הנקודה שאנו מעלים היא שאסור לאיים על גישה של אנשים למזון, חשמל ומים ברגע כזה, במיוחד בגדה המערבית. אי חידוש הפטור לבנקים יהווה פגיעה לא רק באינטרסים הפלסטינים אלא גם בביטחון וביציבות של ישראל והאזור", אמר גורם רשמי אמריקאי ל"פייננשל טיימס".
שני פקידים מערביים שנותרו בעילום שם הוסיפו כי הצעדים בהם מתכוון לנקוט שר האוצר סמוטריץ' יעלו לדיון בפגישת שרי האוצר בוועידת 7G שתתקיים השבוע באיטליה.
לפי נתוני הממשל האמריקאי, כמעט 8 מיליארד דולר עוברים בין ישראל ליהודה ושומרון באפיקים הבנקאיים האלו מדי שנה. בין היתר מועברים 2.3 מיליארד דולר לתשלומים עבור מזון, 540 מיליון דולר עבור חשמל ו-145 מיליון דולר עבור שירותי מים וביוב.
"אם הפטור לבנקים לא יחודש, זה יוביל למשבר חמור שיביא להפסקת הפעילות הכלכלית הפלסטינית בגדה המערבית", צוטט בדיווח גרם מערבי בכיר.