בעצרת המרכזית בכותל המערבי
בעצרת המרכזית בכותל המערביצילום: אלי איטקין

'יום השחרור וההצלה' של יהודי אירופה מידי הנאצים שנקבע בכ"ו באייר לציון 79 שנה להצלת שארית הפליטה ולזכרם של קדושי השואה הי"ד צוין השבוע בישראל וברחבי העולם בהשתתפות הרבנים הראשיים נציגי בעלות הברית וניצולים.

היום ההיסטורי מצוין מזה עשור ביוזמתו של איש העסקים היהודי גבריאל גרמן זכרייב ובחסות הרבנים הראשים באירופה ובישראל בתאריך העברי של כניעת הרייך השלישי בצרפת.

גם השנה, לאור קריאת גדולי ישראל התקיימו התפילות בסימן 'מדור דור' בדגש מיוחד על השתתפות הילדים, תלמידי בתי הספר ותלמודי התורה.

במסגרת ציון היום, אלפי איש ומאות ילדים השתתפו בעשרות עצרות תפילה והודיה שהתקיימו בבתי כנסת באתרי הנצחה ובבתי הספר ברחבי העולם.

בין היתר התקיימו אירועים בבואנוס איירס, בג'ואנגו שבסין, בודפשט, מוסקבה, ווינה, ורשה, פאריס, שטרסבורג, מרסיי, פרנקפורט, לייפציג, שטוקהולם, בג'ורג' טאון בניו יורק, בפינסק ובמינסק שבבלארוס ובסידני שבאוסטרליה.

האירועים נערכו במעמד הרבנים הראשיים, ראשי הקהילות ובהשתתפות שרי ההגנה נציגי ממשלות נספחים צבאיים ושגרירים של בעלות הברית וניצולים.

בג'רבה שבתוניסיה ציינו גם השנה בעצרת תפילה מרגשת במיוחד את השחרור וההצלה מציפורני הנאצים. מאות פליטים מאוקראינה השתתפו בעצרות תפילה בבוקרשט שברומניה, בקישינב במולדובה ובורשה בפולין.

בישראל התקיימה עצרת התפילה המרכזית בכותל המערבי ובעשרות בתי כנסת בארץ. באירוע הפתיחה בכותל השתתפו הרב משה לבל ראש ישיבת 'תורת חיים' במוסקבה, הרב יוסף קמינצקי ושר העבודה יואב בן צור שנשאו דברי חיזוק וברכה.

בעצרת השתתפו מאות תלמידים מפרויקט לימוד משניות לזכר קדושי השואה הי"ד 'יזכור' מבית 'אנחנו וצאצאינו' הפועל בחמישים סניפים בישראל בחסותו של יוזם 'יום השחרור וההצלה' איש העסקים גבריאל גרמן זכרייב.

ילדי המפעל הגדול בעולם ללימוד משניות ריגשו את בני המשפחות והמשתתפים בקריאת מזמורי תהילים וקטעי שירה לשחרור החטופים ולרפואת הפצועים.

יוזם יום השחרור וההצלה גבריאל גרמן זכרייב
יוזם יום השחרור וההצלה גבריאל גרמן זכרייבצילום: איליה דולגופולסקי

גם ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא המדינה יצחק הרצוג שיגרו מכתבי ברכה מיוחדים ל'יום השחרור וההצלה'.

נתניהו כתב: "הפעם נערכת עצרת כ"ו באייר בסימן מלחמתנו הנחושה באויבי ישראל. המסר שנלווה אליה אקטואלי מאוד. לפני 79 שנים נשבענו – 'לעולם לא עוד'". הבטחה מחייבת זו מקבלת משנה תוקף בחודשים האחרונים, שבהם אנו מכים בעוצמה במרצחי החמאס השפלים שתקפו אותנו בשמחת תורה", כתב.

הרצוג כתב במכתבו כי "אין חולק על כך שהמאבק שלנו ברוע – לא תם. גם בימים אלו אנחנו מוסיפים להילחם מלחמת חורמה ברוע המוחלט, בהתגלמות נוספת של שטניות, של אכזריות ושל שנאה עיוורת. אבל המעמד החשוב שאתם מקיימים ממלא אותי לא רק בגאווה אלא גם בתקווה".