מירב לשם גונן, שבתה רומי נחטפה בידי חמאס לעזה, התארחה באולפן ערוץ 7 ושיתפה בקושי הגדול שהיא חווה בהתמודדות היומיומית עם המצב הנוכחי.
"אלו 261 ימים של טלטלה רצינית מאוד - ויחד עם זה אני ממוקדת במטרה. יש לי ילדה בעזה והיא צריכה לחזור. זה מאתגר ברמות. אי אפשר להסביר בכלל את הגעגועים. אני לא יודעת שום דבר שעבר עליה 261 ימים. נסו לדמיין כמה זה קשה לאמא לא לדעת כלום על הבת שלה במשך כל כך הרבה זמן", אומרת לשם גונן.
בימים האחרונים היא שבה מז'נבה שם נשאה נאום נוקב במיוחד בוועדת החקירה של מועצת האו"ם לזכויות אדם נגד ישראל, ותקפה את הוועדה על שכתבה מסמך אנטי-ישראלי שמנסה לשנות מציאות ומתעלם כליל ממצבם הקשה של החטופים בעזה.
"הייתה לי התלבטות מאוד קשה לגבי ההגעה לשם", מספרת לשם-גונן. "לא רציתי להגיע כמסבירה של מדינת ישראל אלא מהמקום הייחודי שלי של אמא לחטופה. מיקדתי את הנאום במקום של איך העולם רואה את החטופות הישראליות ואת מה שקרה ב-7 באוקטובר. המקום הזה היה הוכחה לא רק שהעולם שותק - אל שחלקים ממנו מסלפים את האמת, המציאות והעובדות. זה היה מרתיח. כשהגעתי ושמעתי את הדברים שנאמרו אחרי זעמתי על ההטיה החד משמעית נגדנו, נגד צה"ל שהוא צבא מוסרי שבודק את עצמו. הם פשוט ניסו לייצר מציאות אחרת וזו הסיבה שהחלטתי להגיע לשם. אחרת המציאות שהייתה מוצגת היתה רק של הצד שנגדנו. היה לי חשוב להשמיע את הקול של אלו שנמצאות ונמצאים שם וגם של מי שנרצחו ב-7 באוקטובר".
"באמצע הנאום שלי השתררה דממה. באולם הזה יש כל הזמן רחש כשאנשים נואמים. אני באתי כאמא של חטופה, דיברתי מהדם - לא רק שלי אלא של כולנו - וזה גרם לשקט מוחלט. אחר כך באו הרבה אנשים שתומכים בנו ואמרו שזה היה נאום חזק שחדר ללב", היא מוסיפה.
לשם-גונן מבקשת להפסיק את הניסיונות לזהות חלק ממשפחות החטופים עם השמאל הישראלי. "בתוך המשפחות יש את כל הגוונים וזה כבר יצא מהעניין של החטופים - אלא זה סובב כרגע סביב איך אנחנו רוצים לראות את המדינה ביום שאחרי. הניסיון לצבוע את המשפחות כשמאל - היא לא נכונה. בין הלוחמים והנופלים יש את כל גווני העם מכל הארץ. אין כאן ימין ושמאל - וכל המחאות והעצרות השונות - מעידות על הגוונים השונים".
לדבריה, "יש את המטה שמרכז את כל משפחות החטופים והוא שומר על קו מאוד באמצע, מאוזן, לא מופנה כלפי מישהו או הממשלה, אלא פועל במטרה להחזרת החטופים. כמובן שיש אחריות לממשלה - אבל נוצרו עם הזמן, בתוך העם וחלק מזה אלו גם משפחות חטופים שרצו להשמיע קול אחר. יש בינינו גם גמישות מחשבתית וטוב שאנחנו משנים את האסטרטגיה שלנו מדי פעם כדי לוודא שהערכים שלנו נשמרים".
"אין באמת קיטוב בנושא החטופים", מבקשת אם החטופה להדגיש. "יוצא לי להגיע להרבה מאוד אוכלוסיות. כולם רוצים להחזיר אותם. לפעמים מה שחסר היא ההבנה של מה דורשים כדי שיחזרו. אנשים תקועים במקום של 'הכל תמורת הכל' או לא בקיאים בפרטים. הייתי רוצה לוודא שאף אחד לא ייצר קיטוב לא אמיתי שלא קיים - ויגרום לכך שיחשבו שיש בתוך משפחות השכול או החטופים רק צד אחד של מצביעים. יש מתי מעט שעושים את זה ואני רוצה לוודא שלא תהיה הפרדה כזו - שלא באמת קיימת".
היא מדגישה שהכתובת הראשונה של משפחות החטופים היא בסופו של דבר ממשלת ישראל. "ממה שאנחנו כן יודעים יש עבודה מאוד מאומצת מול המתווכות. לאף אחד בעולם לא ממש בא על עזה. כל עוד הם לא חוזרים מעזה - לכל הצדדים יש אחריות. מדינת ישראל מחויבת לאזרחים שלה והיא הוקמה כדי שליהודים יהי מקום בטוח - ולכן הכתובת שלנו היא ממשלת ישראל שצריכה להחזיר אותם כמה שיותר מהר - וזה מה שאני מצפה שהיא תעשה.
לדעתה, העיסוק בסוגיית מחיר עסקה לשחרור חטופים, אינו נכון - כיוון שהאינטרס הישראלי לא צריך להיות להחזיק במחבלים אלא למגר אותם. "נושא המחירים אף פעם לא היה ברור לי. אנחנו יודעים שבסופו של דבר זה לא האישיו. הרי את המחיר הכבד ביותר שילמנו ב-7 באוקטובר. מאותו הרגע זה להמשיך ולגרור את 7 באוקטובר לחיים שלנו - הבת שלי חיה שם ואני חיה שם".
"בנוסף, יש כאן התמודדות של מדינה, כיצד היא רואה את עצמה לאורך הזמן. האם בסופו של דבר אנחנו רוצים להחזיק כאן מחבלים? לתת להם 3 ארוחות ביום? לתת להם יכולת ללמוד ולהמשיך לבנות את קיני הטרור מתוך מדינת ישראל? בשביל זה יש צה"ל ושב"כ שיבנו את המדיניות לרגע שאחרי כדי שאותם מחבלים לא יוכלו להרים את הראש. הרי גם כשיש מחבלים סגורים בבתי הכלא יש פיגועים", היא מדגישה.
לשם-גונן מייחלת לעסקה שבמסגרתה ישוחררו כל החטופים ולא רק חלקם. "דרושה עסקה לשחרור כל החטופים - החיים ואלה שאינם. לנו הוסבר שזו תהיה עסקה בשלבים ואנחנו רוצים שהיא תהיה כמה שיותר מצומצמת ושכולם יחזרו במסגרתה".
בימים אלה היא וחבריה למטה המשפחות מקדמים עצומה שמטרתה להחתים כמה שיותר ישראלים שידרבנו את הממשלה לקדם את העסקה שהציעה לשחרור החטופים. "חלק מהעשייה של מטה המשפחות להחזרת החטופים כולל קידום עצומה לתמיכה בממשלת נתניהו כדי שתזרז את העסקה שהציעה. זו עסקה שהיא אחראית גם להחזרת כלל החטופים וגם קדימה - היא הוסכמה על ידי המדינה - ועכשיו צריך לחזק את ההחלטה בעצומה. אנחנו מזמינים את כל העם להיכנס לאתר של מטה המשפחות ולחתום על העצומה".