ד"ר יבגני קלאובר
ד"ר יבגני קלאוברצילום: דוברות אוניברסיטת תל אביב

הסנקציות המוטלות על רוסיה מאז מאז פלישתה לאוקראינה בפברואר 2022 התחילו להיות מורגשות וכואבות. הקרמלין, הגופים הכלכליים במדינה, והחיילים בחזית כבר חשים בנטל הסנקציות ואינם יכולים להתעלם מהן.

למרות הכל, עד כה, טרם השיגו הסנקציות הכלכליות על רוסיה את מטרתן העיקרית - לשנות את משוואת מאזן הכוח במלחמה עם אוקראינה, וגם להניע את המשטר בקרמלין להסכים להסדר מדיני אשר יבטיח כי ביטחונן של שכנותיה של רוסיה לא ייפגע.

פוטין מבלף: מצד אחד, בכל הזדמנות אפשרית, הוא אומר עד כמה הסנקציות המערביות היטיבו עם רוסיה וגרמו לה להיות יותר עצמאית, אפשרו לה לפתח תעשיה מקומית, וחיזקו את השוק המקומי. מהצד השני, לפני כשבועיים, כשנשיא רוסיה הציג את "תוכנית השלום" שלו, אשר כללה ויתורים כואבים מהצד האוקראיני, הוא קרא לביטולן המיידי של הסנקציות המערביות בעסקה העתידית.

אם כך, הסנקציות המערביות אכן התחילו להיות מורגשות והן גם המתחילו להכאיב. קיים סיכוי קטן כי מבול הסנקציות על רוסיה יגרום לה לגלות נכונות לפשרה לגבי תוכניתה להמשיך להחזיק ב-4 אזורים השייכים לאוקראינה, אשר נכבשו על ידי רוסיה עד כה. לפי שעה, הסימנים מורים על העדר נכונות רוסית למשא ומתן ללא ויתור מצד אוקראינה על ארבעת האזורים שכבר נכבשו על ידי הרוסים. במילים פשוטות, רוסיה מבקשת מאוקראינה להיכנע, ואילו האוקראינים מרגישים, שעם הסיוע המערבי, הם יכולים לזרוק את רוסיה אחורה, אל עבר הגבולות שנקבעו בשנת 1991 כשאוקראינה הפכה להיות מדינה ריבונית.

אם רוסיה תמשיך להתקדם בחזית, הממשל האמריקאי ימשיך להוביל מהלכים נוספים ולהטיל הל רוסיה סנקציות משמעותיות על מנת להגביר במהירות את הלחץ על קרמלין. האפשרות היחידה ליצירת לחץ אפקטיבי על רוסיה יכולה להיות בהטלת עליה סגר כלכלי מוחלט, בדומה לזה שהוטל על ברה"מ בעקבות פלישתה לאפגניסטן בשנת 1979.

פוטין לא ממהר לשנות את מדיניותו ביחס לאוקראינה, מכיוון שקיבל תחושה מנשיא סין, שי ג'ינפינג, כי הסינים יסייעו לרוסיה בחזית באמצעות שליחת נשק ובאמצעות התמיכה הכלכלית. בפועל, הסינים חוששים מהשכנה הרעילה כמו רוסיה, אשר עלולה לסבך אותם בסנקציות המערביות המשמעותיות עוד יותר! החברות הסיניות כמו גם הבנקים הסיניים הוזהרו על ידי האמריקאים, לא פעם, כי שיתוף פעולה עם רוסיה עלול לעלות להם בסגירת האפשרות לנהל עסקים עם ארה"ב.

לפני מספר ימים, החברה הסינית העצומה בגודלה "וויסון ניו אנרג'יז" (Wison New Energies), האחראית על בניית המודולות עבור פרויקט Arctic LNG 2 של נובטק (Novotek) - הודיעה על היציאה מרוסיה. בהודעת היציאה היה כתוב כי החברה שמחה לשתף פעולה עם רוסיה בעבר, אך אינה רואה בעין יפה את האפשרות לשתף עמה פעולה בעתיד.

"נובטק" היא יצרנית הגז הטבעי הנוזלי (LNG) הגדולה ביותר ברוסיה, והפרויקט החדש שלה באזור הארקטי בחצי-האי גידנסק (Gyda Peninsula) היה אמור להפוך למפעל בממדי ענק ברוסיה עם תפוקה של כ-19.8 מיליון טון של הגז הטבעי הנוזלי מדי שנה, וגם 1.6 מיליון טון של קונדנסט (גז המעובד) מדי שנה. הודעתה של "וויסון ניו אנרג'יז" מגיעה לאחר שנשיא רוסיה ולדימיר פוטין ביקר בבייג'ין במאי השנה, במהלכו פגש את מקבילו הסיני שי ג'ינפינג.

שני המנהיגים הבטיחו "עידן חדש" של שותפות והכריזו על התנגדות לארה"ב בשורה של סוגיות ביטחוניות. יחד עם זאת האינטרסים הלאומיים הסיניים תמיד קודמים לבריתות בינלאומיים ולהצהרות בדבר כוונות של שיתוף פעולה. ברגע שהאינטרסים של הסינים, בכלל, ושל "וויסון ניו אנרג'יז", בפרט, התנגשו עם המחויבות לרוסיה, הראשונים מחקו את המחויבות הבינלאומית והחברה הודיע על יציאה מרוסיה בלי שום בעיה.

התדמית של "וויסון ניו אנרג'יז" היא חשובה לה לא פחות מהכסף הרוסי הטבול בדם. זוהי מכה חזקה נוספת לכלכלה הרוסית אשר מגיעה מהמקום הלא צפוי - מהמזרח.

כשאנחנו מתבוננים במצבה הכלכלי של רוסיה, ניתן להסיק, כי יש לקרמלין את היכולת לעמוד בבידוד הכלכלי המערבי במשך שנים רבות, אך במחיר גבוה במיוחד: הסנקציות הכלכליות ימשיכו להחמיר את מצבה הכלכלי של רוסיה; הן יגרמו לה נזק נוסף של מאות מיליארדי דולרים, ולירידה תלולה ברמת החיים. כשפוטין הפנה את גבו למערב וביצע פנייה חדה מזרחה, זו הייתה טקטיקה שהובילה לרווחים פוליטיים רגעיים מבחינתו. אך, גרוע מכל, ההבטחה הסינית לא התממשה.

ההחלטה של "וויסון ניו אנרג'יז" היא רק אחת הדוגמאות שמוכיחות כי הסינים יודעים לנצל היטב את חולשתה של רוסיה והם משיגים את משאביה שלה ללא משא ומתן מכיוון שהם לא מעוניינים להיות על ציר הרשע החדש: רוסיה-צפון קוריאה-איראן.

הכותב הוא עמית הוראה בית הספר למדע המדינה, אוניברסיטת תל אביב