העימות בין ביידן וטראמפ
העימות בין ביידן וטראמפReuters/Jack Gruber-USA TODAY

פרופ' זכי שלום, איש מכון משגב לביטחון לאומי, מתייחס בראיון לערוץ 7 לעימות המסעיר בין ביידן לטראמפ וההשלכות האפשריות למבוכה שנגרמה לביידן בפרט ולדמוקרטים בכלל.

"קשה לדעת מה יהיו התוצאות. מובן שהנשיא כשל והדימוי שלו ירד בצורה מאוד קשה, אבל יחד עם זאת זה לא בהכרח מביא למצב של שינוי. יכול להיות שיחליטו להשאיר אותו על כנו, להשאיר אותו לעימות השני שלא ברור איך הוא יהיה. לא בטוח שאנחנו הולכים למערבולת בפוליטיקה הפנים אמריקאית", אומר פרופ' שלום הסבור כי לצד האפשרות שביידן יישאר להמשך ההתמודדות "האפשרות השנייה היא שהוא יפרוש ויהיה תהליך מוסדר של מציאת מחליף בצורה מכובדת ומסודרת".

לשאלתנו אם ניתן יהיה להרים קמפיין שלם באופן בהול כל כך עם מועמד חדש, אומר פרופ' שלום כי יהיה בכך גם יתרון למפלגה הדמוקרטית "כי יהיה קשה מאוד לתקוף אותו. הם יוכלו למצוא מועמד נקי לחלוטין וטראמפ והצוות שלו יתקשו למצוא נקודות ביקורת על מי שלא היה מעורב במלחמה בעזה או באוקראינה או בשחיתות כלשהי".

לסיכומם של דברים סבור שלום כי התרחישים האפשריים כעת רבים ואין כל ערובה שאכן אמריקה עומדת לקראת מערבולת פוליטית של ממש. בהקשר זה הוא מציין כי לרבים סביב ביידן יש אינטרס להותיר אותו כמועמד, בין השאר על מנת שלא ייחשף הטיוח המתמשך של מצבו. "זה לא רק עניין אישי של ביידן. יש כאן קבינט, יועצים, אנשי תקשורת ועוד שראו אותו גם בישיבות ובדיונים הפנימיים. יש כאן טיוח ויכול להיות שקבוצה גדולה של אנשים היו חלק ממנו ולאף אחד אין עניין שהדבר ייצא החוצה".

את מצבו של ביידן לא ניתן להסתיר, אומר פרופ' שלום המדגיש כי על אף מצבו, איש לא יוכל לכפות עליו חילופין במידה והוא עצמו אינו רוצה בכך. "אם הוא יעמוד על רגליים אחוריות וידרוש להישאר בתפקידו, ובנוסף יש סביבו שותפים למצג השווא לציבור, אולי יוחלט להישאר במצב הזה למרות הסכנות. יתכן שהמפלגה תחליט להשאיר אותו ולקחת בחשבון גם אפשרות של הפסד".

עוד שאלנו את פרופ' שלום אודות ההשלכות המיידיות של העימות שחשף את חולשת הנשיא האמריקאי על העולם, ולטעמו ההשלכות בהחלט מרובות. "כמו שכאן יש מי שאומרים שמערבולת פנים אמריקאית תאפשר לנו פעולה יותר חופשית, מה שנכון כפי שהיה כשישראל ניצלה את הבחירות בארה"ב כדי לבצע את מבצע קדש ב-56'. ברור שמדובר בתהליך שמאפשר לאנשים חופש פעולה גדול יותר מכפי שהיה, אבל צריך לזכור שלא רק אנחנו מסתכלים על האירוע. גם הרוסים מסתכלים וחושבים שאולי באוקראינה הם יוכלו לעשות דברים שחששו ואולי הסינים יחשבו כך לגבי טאיוו'ן. לכן כל המערכת הבינלאומית מסתכלת על התהליך שיש בו גם הזדמנויות במיוחד לישראל אבל גם סיכונים לא מעטים. כל המערכת הבינלאומית בוחנת את המצב החדש".