ראש המועצה אזורית שומרון יוסי דגן שוחח היום (ראשון) עם ערוץ 7 מאביתר לאחר תפילת שחרית חגיגית שנערכה במקום, לרגל ראש חודש תמוז וכהודיה על הסדרת היישוב, שלוש שנים לאחר הקמתו.

"מאוד מרגש, מרומם את הרוח בכל הרמות ומחזק", שיתף דגן בתחושות לאחר התפילה. "כמה מורכבות הייתה כאן, כמה אתגרים, כמה גלים גבוהים, ואמרתי לעצמי שככל שהגלים יותר גבוהים זה מראה כמה שזה היסטורי. כשאנחנו רואים היום את הפריצה הגדולה של אביתר, את החלטת הקבינט להכיר בו כישוב מן המניין במדינת ישראל, בוודאי שיש לזה השלכה ברורה ומעשית לעתיד של עם ישראל ושל ההתיישבות".

הוא שיחזר את הימים הראשונים של המקום. "עלינו לכאן לפני שלוש שנים אחרי הרצח של יהודה גואטה הי"ד. לפני כן היה ניסיון עלייה למקום כשנרצח אביתר בורובסקי הי"ד. הייתה עלייה גדולה, הגיעו 53 משפחות ויחד עם תנועת נחלה שארגנה את גרעין ההתיישבות הזה, את חבר הכנסת צבי סוכות, צבי אלימלך שרבף, דניאלה וייס, העברתי לכאן בזמנו את הלשכה שלי".

"היה כאן מאבק מאוד מאוד משמעותי, שסופו היה כשהתחלפה הממשלה ועלתה הממשלה הקודמת", שיתף דגן והסביר את ההסכם שנחתם ולא קוים במלואו. "היה הסכם של פינוי מרצון של המשפחות, ובתמורה המדינה התחייבה שהמבנים יישארו, ישמרו עליהם, יקדמו סקר, ותוכל להגיע ישיבה וכמה משפחות. ההסכם הזה קוים בצורה חלקית. היה סקר, אבל לא הוכרזה אדמת מדינה".

על העלייה לאחר ההסכם סיפר: "לפני שנה, בתחילת חודש תמוז, אחרי הפיגוע שבו נרצחו ארבעה קדושים בתחנת הדלק בעלי, עלינו לכאן בלילה, ומאז ישיבת אבינועם מכפר תפוח פועלת כאן".

"לאורך כל השנה הזו פעלנו כולנו - ואני חייב לציין את בצלאל סמוטריץ' - שיחד עם יהודה אליהו והצוות המקצועי שלהם שמו דגש משמעותי על העניין הזה ולא עזבו אותו עד שזה נפתר והממשלה הכירה באביתר כיישוב מן המניין, היישוב ה-37 במועצה אזורית שומרון".

דגן הבהיר כי הוא לא חושש שמדובר בהכרזה על הנייר בלבד. "אביתר כאן כדי להישאר. יש כאן משפחות, יש כאן ישיבה גדולה, יש החלטת ממשלה שמכירה ביישוב, ופנינו לתכנון תב"ע, תכנון מסודר של ישוב מסודר יחד עם מוסדות חינוך. אומרים כל מיני לשעברים בחליפות מדושני עונג באולפנים שהחמאס זה רעיון ואי אפשר לנצח רעיון. אני אומר, להבדיל, אביתר זה לא רק בתים, אביתר זה רעיון של פריצת חומה פוליטית וגזענית שאסרה על יהודים להקים ישובים בארץ ישראל בוודאי ביהודה ושומרון. זה נגמר".

"יהיו עוד הרבה אביתרים, יהיו הרבה יישובים חדשים כי אביתר זה סמל", מצהיר דגן. "כפי שגם האמריקאים נלחמו בזה עד הרגע האחרון וכל כך הרבה גורמים נלחמו כדי שלא יהיה כאן ישוב כי הם מבינים את המשמעות. גם עם ישראל מבין את המשמעות ועם ישראל מתחזק מהדבר הזה".

"בסוף, הסיפור הוא כמה יהודים יגורו כאן. העניין הוא האחיזה בקרקע ולכן החוות החקלאיות והמאחזים הם דבר עצום ואביתר משלים אותם".

לדעתו, הסדרת היישוב נותנת גם כוח לצה"ל להילחם, ולממשלה לנצח. "אני מאמין בכל לבי שההחלטה של הממשלה להכיר באביתר כישוב מן המניין ובעזרת השם להקים עוד ישובים, נותנות כוח לצה"ל לנצח במלחמה. ההחלטות הללו נותנות כוח לממשלת ישראל לנצח גם במישור הצבאי להחזיר את החטופים מתוך ניצחון כי בסוף, אם אנחנו מתחברים לשורשים מתחברים לארץ אנחנו מקבלים כוחות".

לגבי המצב הביטחוני באזור יהודה ושומרון הוא הדגיש: "צריך להגיד את זה בצורה ברורה, אסטרטגית, מעשית, המלחמה הזו היא תוצאה ישירה של אוסלו ושל עקירת הישובים של גוש קטיף ועקירת ישובים בצפון השומרון. מה שקורה עכשיו בצפון הוא תוצאה ישירה של הבריחה מלבנון. צריך להגיד את זה בצורה ברורה, זו תוצאה ישירה של דוקטרינת הנסיגות".

"מנגד, בחומש ואביתר ראינו שאפשר אחרת. אם אתם מאמינים שיכולים לקלקל, תאמינו שיכולים לתקן. והתיקון הוא קודם כל בחיבור לארץ ישראל. כשאנחנו מחוברים לאדמה שלנו, לשורשים שלנו, אנחנו מחוברים לציונות, יש לנו כבוד לאומי, וכתוצאה מכך יש לנו גם ניצחון צבאי ועוצמה צבאית. כשאנחנו מתנתקים, מתנתקים על כל המשתמע. לכן, יש שני דברים ברורים. המאבק וההצלחה של אביתר, הם לא רק שיהיו כאן עוד משפחות ויבואו לפה לטייל. המסר הזה שלנו הוא מסר לכל העולם, וגם לעצמנו, שארץ ישראל שלנו. אנחנו בונים אותה, אנחנו כאן כדי להישאר, אנחנו נביא לכאן מיליון בעזרת השם".

"אנחנו מתחזקים מכוח הארץ, גם צבאית על ידי צה"ל, וגם אזרחית כאן בשומרון, ובעזרת השם בהמשך גם בעוטף עזה ובגבול הצפון, גם בגוש קטיף. אנחנו אומרים גם לאויבינו, אנחנו לא נשברים, עם ישראל חי, עם ישראל מנצח, ואביתר, הוא נותן את הכוח לממשלת ישראל לנצח את המלחמה כי כשאנחנו מתחברים לארצנו, אנחנו מקבלים כוחות", הוא מסכם.