מחבלים במחנה שדה תימן
מחבלים במחנה שדה תימןצילום: חיים גולדברג, פלאש 90

בשיחה עם ערוץ 7 מספר עורך הדין אפרים דמרי, פרקליטם של כמה מהחיילים שנחשדו בפגיעה במחבל נוח'בה, על הפניות שהוא מקבל מחיילים ששירתו בבסיס שדה תימן מאז התפוצצה הפרשה.

בראשית הדברים מתייחס עו"ד דמרי לדיון המתקיים היום (ראשון) בבית המשפט ובו כבר שוחררו שלושה חיילים נוספים ממעצר. "נראה שמה שהתחיל בקול תרועה גדולה הסתיים בקול ענות חלושה".

"חבל שזה התחיל וגרם לביזיון של צה"ל בכל העולם כולו. בתקשורת העולמית מציירים את חיילי צה"ל כאנסים, מה שלא נכון לגמרי. כואב הלב שזה קרה", אומר דמרי ומספר כי מה שסייע לו להביא לשחרור הם גם תפילות לצד טיעונים משפטיים. "הצלחתי להראות לתובעים ולבית הדין שהם עשו מעצר מתוקשר ללא קשר לאירוע עצמו. הם עצרו כל מי שעבר ליד, בלי שום קשר. הראנו לבית הדין שאין שום ראיות לכאורה שיבססו מעצר לימים עבור חלק מהחשודים, מה שמראה סימנים טובים לבאות".

דמרי סבור שהפרשה כולה תסתיים ותתברר כבלון ולא מעבר לכך, כפי שהולך ומתברר עם שחרורם של עוד ועוד חשודים. "אני לא מתערב בשיקולי בית הדין ואין לי מושג מה השיקולים שלהם. ייצגתי כמה לקוחות יחד עם אחי, עו"ד חובב דמרי, והצלחנו להוכיח לגבי הלקוחות שלנו שאין בדל ראיה כדי לעצור אותם. שאלנו שאלות קשות, ביקשנו לראות דו"חות שלא היו, הרי יש דו"חות רפואיים במעבר בין בתי כלא ולא זכינו לראות את הדו"חות הללו כי הם נעלמו מהתיק. כך גם שאלנו אם עשו הבחנה בין סוגי חיילים, בין מי שהיו במעטפת כזו או אחרת של השמירה על הנוח'בות. הם לא עשו הבחנה כזו ועצרו את כולם. גרמנו לכך שבית המשפט והפרקליטות הבחינו בדבר הזה".

על מנת שלא לפגוע בהליך המשפטי לא ניתן ליצור קשר בין עורכי הדין של המואשמים השונים, אך דמרי מעריך שהשחרורים יימשכו גם לגבי לקוחותיהם של עורכי דין אחרים.

בימים האחרונים פרסם דמרי את מספר הטלפון האישי וקרא לחיילים שמוצאים את עצמם במצוקה דומה לפנות אליו ולקבל ממנו סיוע משפטי, והוא מספר על פניות רבות הן של הורים לחיילים והן של חיילים עצמם לאורך כל שעות היממה והוא מודה על השבת שבה הוא מנתק את המכשיר ובסופה של השבת מצא 40-50 שיחות שלהן ענה.

לטעמו העזרה לחייל במצוקה משפטית שכזו מתבקשת מעצם שליחתו של החייל למשימה בשם כולנו ובתנאים קשים, "מי אנחנו שנשפוט אותו ומי אנחנו שנעצור אותו". על כך אנחנו שואלים אם מדבריו עולה שיש לכאורה בסיס לטענות אלא שצריך להתחשב בחיילים כשליחי העם כולו ולנהוג בהם אחרת, ודמרי מבהיר כי דבריו נאמרים באופן עקרוני ו"במקרה הספציפי הזה לא היה ולא נברא".

על תוכן השיחות שהוא מקבל הוא מספר: "אם מתקשרת ומספרת שהבן שלה עצור כי הוא התעלל בנוח'בה, א אחרת מספרת שהבן שלה נעצר כי הוא נתן בעיטה לנוח'בה שירק עליו ונשך אותו. יש הרבה סיפורים ואולי גזר דין מוות היה פותר את הבעיה הזו. הייתי מצפה מכל הארגונים ששולחים לי הודעות נאצה שיחשבו על כך שאם היה מדובר במי שרצח את הילדים שלכם או אונס את הבנות שלכם הייתם מתייחסים אחרת. אלא חיילים קדושים שעושים מלאכת קודש ועזבו את החיים הפרטיים שלהם לטובת הצבא ואנחנו חייבים להתייחס אליהם בסלחנות".

דמרי מספר על הודעות רבות שהוא מקבל ובהם איומים קללות ונאצות, חלקם ממספרי טלפון בחו"ל, היו גם שהתקשרו וקיללו. הוא עצמו חוסם את המספרים והשיחות ואינו מתחרט על פרסום מספר הטלפון האישי שלו. "אני לא מתחרט. מוכן לקבל מאה קללות כשאני מצלי גם חייל אחד. עבורי זה מספיק".

עוד אנחנו שואלים על רשמים שהוא מקבל מחיילים שמתקשרים אליו ודמרי מספר כי גם מתוך עזה יוצרים אתו קשר חיילים שמספרים ש"קשה להם, פגעו להם במורל וברוח הלחימה. שולחים סרטונים לחזק אותי ואני אומר להם שבכל תחושת סכנה שיצילו את החיים שלהם ואחר כך נייצג אותם. אני מעדיף לייצג חייל בבית ליד ולא לנחם את אימא שלו באוהל השבעה. שיגנו על החיים שלהם ולא יחששו".

וגם משדה תימן מתקשרים אליו חיילים ומספרים על האווירה שהשתנתה במקום מאז נודע דבר המעצר של חיילים הנחשדים בהתעללות. "מספרים על הקושי שלהם ועל אבדן ההרתעה שלהם מול הנוח'בות. הנוח'בות מזלזלים בהם ומאיימים עליהם שאם הם לא ישחררו את האזיקים בידיים שלחוצים עליהם חזק הם יתלוננו עליהם. הם מרימים ראש וזה חבל. אלה לא דברים שהיו בעבר".

עוד שאלנו את דמרי אם הוא מבין מדוע המערכת עדיין לא הגישה כתב אישום נגד מחבל נוח'בה כלשהו. "אני לא יודע מה השיקולים של הצבא, אבל מה יעזור כתב אישום כשדינו מוות אחרי שרצח עשרה או 15 איש ושרף תינוקות. הגשת כתב אישום יהיה סתם בזבוז משאבים". האם החברה הישראלית ומערכת המשפט ערוכה לגזר דין מוות שכזה? "אני מאמין שלא תהיה ברירה. המחוקק יהיה חייב להבהיר חד משמעית שסוג כזה של אנשים יקבל דין מוות".