
בשבועות האחרונים, מאז שפורסם תחקיר הקרב בקיבוץ בארי, עולה ביקורת מתוך הצבא על האופן שבו מבוצעים התחקירים שהפכו ממבצעיים למשפטיים, כך דיווח יואב זיתון ב'ynet'.
הביקורת מגיעה לאחר החלטת המטכ"ל לגייס עשרות רבות של סנגורים צבאיים בכירים במילואים לטובת הקצינים שיתוחקרו על מחדלי 7 באוקטובר. כך לכל קצין שנחקר הוצמד עורך דין מטעם הסנגוריה הצבאית וביוזמת הפרקליטות הצבאית.
קצין בכיר במילואים אמר כי "היו צריכים להתחיל את התחקירים מלמעלה, מהמטה הכללי והאלופים, ולא להטיל קודם את הרפש והאשמה על לוחמים ומ"פים".
הקצין תהה: "למה שמפקד גדוד ישתף פעולה באופן מלא עם תחקיר ויודה בטעויותיו או בשגיאות של עמיתיו, אם מפקדיו עדיין בתפקיד ואם העו"ד שלו מזהיר אותו שזה ייצא החוצה לציבור וישמש נגדו בוועדת חקירה שתקום או על ידי מבקר המדינה?".
קצינה בכירה לשעבר הוסיפה: "התחקיר המבצעי חייב להיות חסוי בפני כל אדם, גם בפני עורכי דין, בגלל החובה והצורך להטמיע לקחים שנכתבו בדם. הסנגוריה הצבאית לא נתנה מעולם ייעוץ מקדים למפקדים בתצורה הזו, מה גם שמדובר בעלות של מיליוני שקלים לשכר של אותם עשרות עורכי דין בכירים".
מחדל נוסף בתחקור המחדלים הוא שמאות מושאי התחקירים, בהם בכירים, נשארים בתפקידם, משפיעים על גורל פקודיהם שמעידים על תפקודם ב-7.10 ולפניו, ונגישים לכל יומני המבצעים, סיכומי הדיונים והפרוטוקולים סביב ה-7.10.