משטרה באיראן
משטרה באיראןצילום: iStock

ג'משיד שארמהד, מתנגד משטר איראני-גרמני, הוצא להורג באיראן, והממשלה הגרמנית זועמת.

שארמהד בן ה-69 הוצא להורג לאחר שהורשע בחודש פברואר 2023 ב"שחיתות עלי אדמות", גזר דין שניתן על ידי בית המשפט העליון באיראן והעונש עליו הוא מוות.

לטענת התביעה האיראנית שארמהד לקח חלק בפיצוץ שאירע במסגד בעיר שיראז בדרום איראן בשנת 2008, בו נהרגו 14 בני אדם ונפצעו 300. הוא הורשע כי היה חבר בארגון "טונדאר" שמטרתו להפיל את המשטר באיראן ומסווג כארגון טרור על ידי הרשויות האיראניות. הוא נעצר בשנת 2020 בעת שנסע דרך איחוד האמירויות, והשלטונות באיראן הודיעו כי "הוא נעצר לאחר מבצע מורכב" מבלי לפרט כיצד אירע מעצרו.

משפחתו של שארמהד טוענת כי "הוא חף מפשע". שרת החוץ של גרמניה, אנאלנה בארבוק, העבירה ביקורת חריפה על ההוצאה להורג והזהירה מפני "השלכות חמורות" על המשטר האיראני, בעקבות ההוצאה להורג של האזרח האיראני-גרמני. "ההרג מראה שוב איזה סוג של משטר לא אנושי שולט בטהרן. משטר שמשתמש במוות נגד צעיריו, אוכלוסייתו שלו ואזרחים זרים. ברלין הבהירה שוב ושוב שלהוצאתו להורג של אזרח גרמני יהיו השלכות חמורות. זה מדגיש את העובדה שאף אחד לא בטוח גם תחת הממשלה החדשה", אמרה בארבוק.

המרכז האירופי לזכויות אדם וחוקתיות גינה גם הוא את ההוצאה להורג וכינה אותה "מזעזעת". בהודעת המרכז נמסר כי "זהו עוד סימן לחולשת הממשלה, שאינה מאפשרת צדק, כי מג'משיד שארמהד נשללה האפשרות למשפט ראוי עם הגנה עצמית". גם "אמנסטי אינטרנשיונל" גינה את ההוצאה להורג, ואמר כי "שארמהד היה קורבן של היעלמות כפויה, עינויים וטיפול רע אחר".