
מאות כלי רכב שהפיצו בהלה בקרב תושבי ירושלים בתקופת המלחמה, אכיפה מוגברת בתחום איכות הסביבה, ומחסור חמור בכוח אדם - כך עולה מסיור מיוחד שערכה היום (א') הוועדה לביטחון לאומי של הכנסת בבירה, במטרה לבחון מקרוב את פעילות השיטור העירוני.
"בימים הראשונים למלחמה התקבלו 150 פניות למוקד בגין שמיעת קולות ירי ברחבי העיר", סיפר רפ"ק משה אוחיון, מפקד יחידת השיטור העירוני המחוזי.
לדבריו, בדיקה מעמיקה העלתה כי מדובר בתופעה מכוונת של רכבים ואופנועים שביקשו לזרוע פאניקה בקרב הציבור. "ביצענו אכיפה נחושה והחרמנו 164 כלי רכב ואופנועים. מאז חלה דעיכה משמעותית בתופעה", הוסיף אוחיון.
הנתונים שהוצגו בפני חברי הוועדה מעידים על פעילות אינטנסיבית של היחידה מתחילת 2024: למעלה מ-3,000 דו"חות בגין עבירות סביבתיות, כ-5,000 דו"חות תנועה, ומעל 470 מעצרים ועיכובים של חשודים. ואולם, היחידה פועלת בתת-תקן משמעותי - רק 52 שוטרים מתוך 70 תקנים מאוישים.
"השיטור העירוני הוא מרכיב חשוב במלחמה בפשיעה ברחובות", אמר יו"ר הוועדה, ח"כ צביקה פוגל, במהלך הסיור שכלל ביקור בשוק מחנה יהודה. "באנו כדי לבחון וללמוד מהשטח כדי שנוכל לדייק בגיבוש הצעת החוק הסופית".
ראש עיריית ירושלים, משה ליאון, שליווה את הסיור, הצביע על המורכבות בשיתוף הפעולה בין הגופים. "היחסים בין המשטרה לעירייה אינם מובנים מאליהם", אמר ליאון.
עמדה זו קיבלה חיזוק מדברי אילן ששון, מנהל אגף אכיפה ושיטור עירוני בעירייה: "לא הכל ורוד. המשטרה פועלת תחת פקודות שמתבצעות מיד, ואילו בעירייה יש ועד עובדים והנושא מורכב יותר בגלל השוני."
היחידה מתמודדת גם עם אתגרים תקציביים. "אנו מקווים לקבל תוספת תקציב להרחבת היחידה ורכישת ציוד", אמר ששון, שהעלה גם את הצורך במתן היתר לנשק ארוך לפקחים. "בסופו של דבר, מדובר במכפיל כוח של המשטרה".
סנ"צ דקר אשל, ראש ענף שיטור ירושלים, הציג את המבנה הייחודי של היחידה בבירה: "אנחנו פועלים מול שתי תחנות גדולות - מוריה ולב הבירה, עם יחידת אופנועים ייעודית המאפשרת מוביליות למשימות מהירות".
בסיכום הסיור התייחס ח"כ פוגל לאתגרי העתיד: "המציאות השתנתה מאז ה-7 באוקטובר. יש לשים דגש מיוחד על גזרת יו"ש, שממנה מגיעים ניסיונות הפיגוע בשטח ישראל. על כלל הגורמים הביטחוניים, כולל השיטור העירוני וכיתות הכוננות, להיערך בהתאם".