נשיא צרפת מקרון
נשיא צרפת מקרוןצילום: OREN BEN HAKOON/POOL

הוויכוח על מעורבות צרפת בזירה הלבנונית התחדד השבוע על רקע האשמותיה האחרונות כלפי ישראל בהפרת הפסקת האש.

בראיון לערוץ 7 המזרחן והמומחה הישראלי לאיראן, מיכאל בורודקין, שופך אור על מערכת היחסים המורכבת בין פריז לחיזבאללה, ואת האינטרסים הכלכליים העומדים מאחורי המדיניות הצרפתית באזור.

בפתח דבריו התייחס לעמדתה הבעייתית של צרפת בסכסוך. "צרפת האשימה בשבוע שעבר את ישראל בהפרת תנאי הפסקת האש בלבנון בעקבות פעולות נגד מטרות חיזבאללה. במקביל, הודתה פריז כי גם חיזבאללה מפר את ההסכם בניסיונותיו לשוב לדרום לבנון ולהעביר נשק לאזור. עם זאת, נראה שהביקורת הצרפתית מתמקדת בעיקר בישראל".

על השימוש הציני בצווי המעצר, אמר כי "בסוף נובמבר בשאיפתה להחזיר את השפעתה בלבנון בכל מחיר, פריז הפעילה לחץ על ישראל באיומים ליישם את צווי המעצר של בית הדין הפלילי הבינלאומי (ICC) נגד בכירים ישראלים.

"ארה"ב, גרמניה, אוסטריה, צ'כיה, איטליה והונגריה הצהירו מיד כי צווים אלה אינם תקפים, חסרי משמעות ואף מזיקים. אך הצרפתים, שמרבים להכריז בקול רם על מחויבותם לערכי הליברליזם ולמשפט הבינלאומי, בחרו למכור את עקרונותיהם, בחרו להעלות את הנושא ולהשתמש בו כמוצר למכירה".

בורודקין התייחס לפרסומים בעבר אודות עסקה חשאית של צרפת עם חיזבאללה. "כפי שפורסם ב'לה פיגארו' ובמעריב, בשנת 2020 נרקמה עסקה בין נשיא צרפת, עמנואל מקרון, לבין אנשי חיזבאללה. מקרון התחייב שלא להעלים עין מהנושא פירוק חיזבאללה מנשקו, בתמורה לכך שחברת CMA-CGM הצרפתית, בבעלות מקורבו רודולף סעדה, תזכה במכרז לשיקום נמל ביירות שנהרס בפיצוץ הקטלני."

על העבר הטעון, אמר כי "היסטורית, לצרפת יחסים מורכבים עם חיזבאללה. בשנות ה-80, הארגון הואשם בביצוע פיגועי תופת בביירות שבהם נהרגו 58 חיילים צרפתים. ב-1986 חיזבאללה ביצע מספר פיגועים בפריז".

המזרחן התייחס להשפעה הקטארית ואמר כי "קטאר היא אחת המשקיעות הגדולות בצרפת, עם נכסים בשווי של למעלה מ-25 מיליארד אירו. היא מחזיקה בבעלות על נכסים יוקרתיים, מותגים מובילים ומועדון הכדורגל פריז סן-ז'רמן, ואף התחייבה להשקיע 10 מיליארד אירו נוספים בתחילת 2024".

מיכאל בורודקין
מיכאל בורודקיןצילום: באדיבות המצלם

עוד הזכיר בדבריו, שבאוקטובר השנה "ניהל נשיא מקרון שיחות על ההסכם בלבנון עם איראן, ששולטת בחיזבאללה ומספקת לה נשק. גם איראן וגם צרפת דואגות מאוד לשמור השפעתן על לבנון.

השיחות שמכרון ניהל עם אראנים עוררה אפילו זעם אצל ראש ממשלת לבנון, נג'יב מיקאתי, שראה בכך ובצדק הפרה בוטה של הריבונות. שתי מעצמות זרות מחליטות על גורלה של מדינה שלישית מבלי להתייעץ איתה? הרי זאת הוכחה ברורה לחזרתה מהירה של צרפת למדיניות קולוניאליסטית. בעבר, הצרפתים חילקו את המזרח התיכון עם הבריטים; כעת, נראה שהם עושים זאת עם האיראנים", אומר המומחה.

את דבריו חתם באומרו כי "הפער בין ההצהרות על ערכים ליברליים לבין פעולותיה בשטח מעורר תהיות כבדות משקל על עקרונות המדיניות הצרפתית בזירה הבינלאומית".