
ד"ר אייל פינקו, בכיר לשעבר במערכת הביטחון ומומחה בנושאי מודיעין וביטחון לאומי ממרכז בס"א, אומר שהמצב בתוככי סוריה כעת לא יכול להעיד במאומה על העתיד. "זה תוהו ובוהו. השאלה היא איך הפאזל הזה יסתדר בסופו של דבר מבחינת הכוחות שפועלים שם".
בוא ננסה למפות את הכוחות המורדים.
"אפשר לחלק אותם לכמה קבוצות: הראשונה היא שאריות של משטר אסד ושל הציר השיעי, שיעים ועלווים שבעיקר מתרכזים באזור החוף - לטקיה וטרטוס. הקבוצה השנייה שפועלת באזור היא הקבוצה הכורדית, שאיתה לישראל יש קשרים ארוכי טווח ולפי דיווחים בעיתונות זרה ישראל סייעה להם בעבר בנשק ובאמצעים נוספים. הם, אם אפשר לקרוא לזה כך, הגורמים ה'טובים' במרחב מבחינתנו. הכוח השלישי הוא קבוצת הדרוזים הקטנה מצפון סוריה שרוצה חבל ארץ לעצמה קרוב לרמת הגולן הסורית, ושתהיה לה עצמאות וחופש פולחן. גם איתם יש הזדמנות טובה להשכין שלום ולהיות איתם ביחסים טובים.
"מול אלו יש שתי קבוצות מרכזיות שפועלות, ובהן טמונה השאלה כיצד תעוצב דמותה של סוריה. הכוח הראשון הוא הכוח הסוני - קבוצות טרור סוניות, בעברן אל קאעידה, דאעש, ג'בהת אל־נוסרה, שמטרתן להפוך את סוריה לסונית והם אכזרים ורעים. אל־ג'ולאני הוא מנהיג של קבוצה אחת כזו, ויש כמה. הקבוצה הנוספת המאוד משמעותית היא הקבוצה של צבא סוריה החופשית, שהוא בעצם כוח טורקי במסווה. מי שמממן אותם זה הטורקים, ולאחרונה נראה שגם הסעודים והקטארים. הם כוח סוני נוסף שקשור יותר לאחים המוסלמים. הוא מתנהג יותר כמו צבא, מצויד בנשק וכסף טורקי, ובסוף תפקידו לממש את חזונו של ארדואן להיות אטאטורק המודרני ולהשיב לאימפריה העות'מנית את השטחים שהיו שייכים לה בעבר".
אצל ארדואן זה רק סיפור של שטח, או שיש אינטרסים נוספים?
"השאיפה, מעבר לאגו טריפ הגדול של ארדואן ולרצון להיזכר כמשחרר הגדול של טורקיה, קשורה גם לאלמנט כלכלי משמעותי - השליטה של טורקיה במשאבי הנפט בצפון סוריה. כשמניחים בצד את כל נושא הלאומניות, זו הסיבה שהם שם".
מבחינתנו יש מישהו שעדיף בשלטון הסורי מתוך הקבוצות שהזכרת?
"אלה נבלות ואלה טרפות. בסוף לדרוזים אין כוח צבאי כמו המורדים הסונים, וגם הכורדים לא יכולים להילחם לאורך זמן מול הצבא הטורקי. אלה קבוצות קטנות שחלקן אוהדות ישראל ואפשר לדבר איתן. מי שישלוט זה או הג'יהאדיסטים הסונים או צבא סוריה החופשית, שהוא בעצם שלוחו של ארדואן.
"אני מניח שצבא סוריה החופשית - הטורקים - הוא לא משאת נפשנו, אבל הם לא גרועים כמו הציר השיעי שהתבסס בתוך סוריה או שלוחי איראן. העובדה שיש לנו כוחות דאעש ואל קאעידה על הגבול לא טובה לנו. לכן צה"ל נמצא שם, כדי שלא נקום עם איום חדש בעוד חצי שנה או שנה".
יש גם אפשרות שסוריה תיקרע לחלקים, וכל פלג ישלוט באזור אחר?
"ימים יגידו לאן פני הדברים, אבל אני חושב שכבר אין סוריה ולא תהיה עוד סוריה, אלא יהיו אזורים, כל אחד יהיה בשליטה אחרת. חלק יהיה בידי ארדואן ונציגיו, חלק יהיה בידי הסונים. לדעתי לא נראה באמת את סוריה כמדינה אחת".
צה"ל כבש שטחי ביטחון בסוריה שסביר שישראל רוצה לשמור. אבל העולם, כך נראה, נמצא במקום אחר.
"אני לא רואה מישהו שידרוש מאיתנו משהו ברמת המדינה הסורית. האם 'ידידינו' באו"ם ידרשו מאיתנו לסגת לקווי החרמון? מובן שכן. זה בהחלט תרחיש שהוא הגיוני, לא בגלל שהם תומכים בהם, אלא בעיקר בגלל שהם לא סובלים אותנו. עוד מישהו יקום ויציף את זה שכבשנו שטחים בסוריה.
"חשוב לזכור שאנחנו לא צריכים את האזור הזה ברמה הגאופוליטית. אנחנו צריכים את מרחב ההתרעה וההרתעה. שבעה באוקטובר הביא לתובנה שצריך מרחב התרעה מספק שהוא לא גדר אלא כמה קילומטרים שמאפשרים למנוע מתקפות. זה שטח שנדרש ברמה הטקטית כדי למנוע פגיעה בישראל".
כאיש מודיעין לשעבר, כמה כואבת נפילת סוריה לאיראן, בייחוד כשהיא מצטרפת למכה הקשה שספג חיזבאללה בלבנון?
"מבחינת איראן זו מכה קשה וכואבת מאוד שלא יהיה קל להתאושש ממנה. לקחו לה שלוש נקודות משען קריטיות מאוד - רצועת עזה, לבנון וסוריה. מדינת ישראל שברה את הרצף הטריטוריאלי ואת ארגוני הטרור.
"לא צריך לטעות, לא הבסנו אותם. הם אכן חטפו מכה קשה, אבל אסור לזלזל לא בחמאס ולא בחיזבאללה. מהבחינה האיראנית, לשקם את חיזבאללה ייקח לפחות שנתיים־שלוש. לשם כך הם גם נזקקים לציר היבשתי של איראן-עיראק-סוריה, שנראה כרגע בלתי אפשרי לשימוש מבחינתם".
לאיזו תגובה אנחנו צריכים לצפות מהצד האיראני?
"אני חושב שהם ינסו לפעול בשני צירים מרכזיים: האחד, לנסות לחזק את הארגונים הסרים למרותם, קרי החות'ים בתימן והמיליציות השיעיות בעיראק. הציר השני יהיה ניסיון לבנות את כוחו של חיזבאללה - למרות שזה ייקח זמן רב - משום שמדובר בציר קריטי מבחינתם. יכול גם להיות שהם ינסו לערער את השלטון בירדן ביתר שאת, כדי לייצר פרוקסי איראני יותר משמעותי.
"נוסף על כך הם עלולים לנסות, עוד לפני שטראמפ יעלה לשלטון, להכריז על תוכנית הגרעין שלהם כצבאית. לדעתי כבר יש להם יכולת של גרעין צבאי, אך הם לא מכריזים על כך".