מועצת הרבנות הראשית
מועצת הרבנות הראשיתצילום: שלומי אמסלם, לע"מ

החוק החדש להסדרת הגוף הבוחר ברבנות הראשית, שעבר לפני שבועיים בקריאה שנייה ושלישית בכנסת, עומד שוב במוקד עתירה לבג”ץ.

במסגרת העתירה, הביעה הלשכה המשפטית של הכנסת התנגדות נחרצת לבקשת העותרים להוציא צו ביניים שימנע את יישום החוק.

לטענת הלשכה המשפטית, עצירת החוק תוביל לשיתוק מוחלט במועצת הרבנות הראשית, שכן היא עלולה למנוע את מינוי חברי הגוף הבוחר, שתפקידם לבחור את הרבנים הראשיים ואת חברי המועצה. ללא גוף בוחר מתפקד, המועצה לא תוכל לקיים את תפקידיה המרכזיים, ובהם קבלת החלטות הלכתיות וניהול ענייני הדת במדינה. מצב כזה, לטענת הלשכה, יפגע במישרין בציבור הרחב ובתפקודה התקין של מערכת ההנהגה הדתית.

הלשכה המשפטית הדגישה כי מתן צו ביניים לעצירת חוק שעבר בהליך חקיקה מלא בכנסת אינו צעד מקובל. “חוקים שעברו בקריאה שנייה ושלישית מבטאים את רצון הרוב הדמוקרטי. כל עוד לא נקבע אחרת בפסק דין סופי, יש לאפשר את יישום החוק בפועל", ציינו.

בתוך כך, הרב יאיר קרטמן והרב יעקב יקיר, מנהלי תחום במכון יכין, שעמדו בין מנסחי החוק, שיגרו מכתב לרבנים הראשיים בקריאה נחרצת להשמיע את קולם מול בג”ץ.

במכתבם הדגישו: "שמירה על עקרונות היסוד בגוף הבוחר קריטית לתפקודה של מערכת ההנהגה הדתית בישראל. בג”ץ אינו יכול לקבוע מי יהיה הרב הראשי או איך ייבחרו חברי מועצת הרבנות".

העותרים, בהם ארגוני זכויות נשים, טוענים כי החוק פוגע במנגנוני הבחירה ברבנות הראשית ומעמיד בסימן שאלה את שקיפות התהליך. מנגד, הכנסת ומכון יכין מדגישים כי החוק הכרחי לשמירה על יציבות ותקינות תהליך הבחירה ולשימור צביונה היהודי של מדינת ישראל.

הדיונים צפויים להימשך בחודשים הקרובים, כאשר בג”ץ יידרש להכריע בשאלה שעוררה מחלוקת נרחבת. האם יישאר החוק על כנו, או שמא תידרש הכנסת לתיקונים נוספים? ההכרעה עשויה לעצב מחדש את מערכת ההנהגה הדתית בישראל.