ברחבי העולם צוין יום השואה הבינלאומי ובאולפן ערוץ 7 התארחה קרול נוריאל, מנכ"לית הליגה נגד השמצה (ADL) בישראל שסיפרה על הזינוק החד באנטישמיות בשנה האחרונה.

"לפני שבוע פרסמנו סקר ענק שעשתה הליגה נגד השמצה העוסק בעמדות אנטישמיות ברחבי העולם. התוצאות מעוררות הרבה מאוד דאגה. אנחנו מדברים על 46 אחוז מאוכלוסיית העולם, אחד מתוך שניים, שמחזיקים בעמדות אנטישמיות. שמחזיקים בצורה אינטנסיבית בסטריאוטיפים אנטישמיים - לפחות בשישה", מתארת נוריאל את עוצמת התופעה.

לדבריה, "אנטישמיות היא תופעה שנבנתה בשלבים, אבל אנחנו מתייחסים בהחלט לסטריאוטיפים קלאסיים שהשתרשו בחברות ובתרבויות שונות בעולם, כמו הקשר בין יהודים לכסף או הנושא של נאמנות כפולה. אלה סטריאוטיפים שקיימים לאורך כל ההיסטוריה ועדיין רווחים מאוד ברחבי העולם. 56% מאוכלוסיית העולם מאמינה בסטריאוטיפ הנאמנות הכפולה של היהודים".

היא מדגישה שמדינות העולם מקדישות יותר משאבים למאבק באנטישמיות. "אנחנו מרגישים שהמדינות עושות יתר. לפני עשר שנים, כשעשינו את הסקר הזה, יוון הייתה עם 67% של סטריאוטיפים אנטישמיים. היא ירדה בסקר הנוכחי ל-50%. זה עדיין הרבה מאוד אבל יש ירידה שקשורה לפעילות ממשלתית. יוון מינתה שליח מיוחד למאבק באנטישמיות ולשמירה על זיכרון השואה. היא הוציאה מחוץ לחוק את מפלגת השחר הזהוב, שהיא מפלגה נאו-נאצית. יש משמעות לאמירה של גורמים משמעותיים שיש אפס סבלנות במדינה מסויימת לאנטישמיות. אנחנו רואים יותר פעילות ממשלתית במדינות רבות נגד התופעה הזו".

בארה"ב, לדבריה, האנטישמיות הרימה ראש בכל הצדדים הקיצוניים של המפה הפוליטית. "לאף אחד במפה הפוליטית אין מונופול על אנטישמיות. אנטישמיות קיימת מימין ומשמאל והיא פוגעת ביהודים בכל הצדדים. יהודי שמגיע למקום העבודה ושומע הערות אנטישמיות, יכול להיות מימין או משמאל בפינת הקפה, זה לא משנה לו מי הפוגע. הוא חווה אנטישמיות. סטודנטים בקמפוסים, אם מחלקים להם עלונים של ימין קיצוני או יש הפגנה אנטי ציונית, זה פוגע בהם. המטרה שלנו היא להיאבק בשנה הזו ובשורשיה".

נוריאל גם עונה למי שטוענים שהתנגדות לציונות אינה אנטישמיות. "אגיד את זה בצורה ברורה כדי שלא יהיה פה ספק. אנטי ציונות היא אנטישמיות. בעבר היו אומרים אנחנו שונאים את היהודים, היום שונאים את המדינה היהודית שהיא הביטוי המוחשי הפוליטי של הזהות שלנו. אז לעשות דה-לגיטימציה מוחלטת למדינת ישראל ולומר שהציונות צריכה להיעלם זו אנטישמיות לכל דבר ועניין".

נתון מזעזע שנוריאל מדברת עליו הוא עוצמת הכחשת השואה או הזלזול בה. "אחד הנתונים הכי מדהימים בסקר שלנו הוא שפחות ממחצית מהנשאלים, 48%, לא מאמינים באמיתות ההיסטורית של השואה וכן במספרים ובעובדות המזעזעות לגביה. שורדי השואה הולכים ומתמעטים ויש פחות מי שיספר את הסיפור ממקור ראשון. אנחנו מודאגים מכך וחושבים שיש חשיבות גדולה בחינוך להיכרות עם השואה.

יש הרבה חשיבות להידהוד מסרים ברשתות החברתיות, לשימור זיכרון השואה בצורה הכי אותנטית, בכל האמצעים וטכנולוגים שעומדים לרשתנו, וזה צו השעה. מעבר לכך שמדובר באירוע הטראגי ביותר עבור העם היהודי, זה אירוע שחייב ללמוד ממנו. ואם אנחנו לא לומדים את לקחי השואה, ולא מבינים שאירוע כזה אסור שיקרה פעם נוספת, אנחנו לא עשינו את מלאכתנו ואת הציווי המוסרי שמוטל עלינו".

היא מדגישה גם כי "יש מאפיינים מאוד דומים בין הכחשת שואה להכחשת השבעה באוקטובר. שמענו על כך שאולי זה היה מבוים, אולי הגזימו עם הזוועות. זו תופעה מתמשכת וזה אחד הנרטיבים האנטי-ישראליים שהכי מזינים את השיח האנטישמי כיום".