כוס קפה
כוס קפהצילום: ISTOCK

מחקר שפורסם לאחרונה מציע כי שתיית קפה בבוקר עשויה להיות קשורה לירידה בסיכון לתמותה ממחלות לב, אך מומחים ממליצים להתייחס לממצאים בסקפטיות ולהמשיך לחקור את הנושא לעומק.

המחקר, שנמשך כ-20 שנה וכלל ניתוח הרגלי צריכת קפה של אלפי משתתפים, מגלה תובנות מעניינות אך גם מעלה שאלות פתוחות. פרופ' גדי קרן, מנהל המערך הקרדיולוגי באסותא מרכזים רפואיים, עושה סדר

על פי המחקר, כ-36% מהנבדקים דיווחו על שתיית קפה בבוקר, בעוד 16% שתו קפה בשעות אחרות במהלך היום וכמחצית מהמשתתפים לא שתו קפה כלל. החוקרים גילו כי בקרב אלה ששתו קפה בבוקר, נרשמה ירידה בשיעורי התמותה בהשוואה לקבוצות האחרות.

פרופ' גדי קרן, מנהל המערך הקרדיולוגי באסותא מרכזים רפואיים, מתייחס לתוצאות אלה בהסתייגות. לדבריו, ”אני הייתי מתייחס לזה בסקפטיות. זה יכול להיות מקרי ולא סיבתי. ה-16% ששתו קפה במהלך היום, אצלם לא חל שיפור, וזה בניגוד למחקרים אחרים שהראו שדווקא כן הקפה גרם לשיפור בבריאות הלבבית“.

אחד ההסברים שמציעים החוקרים הוא שלמרכיב הקפאין שבקפה יש תפקיד מפתח בהשפעה הבריאותית החיובית. מחקרים קודמים הצביעו על כך שקפאין עשוי לשפר תפקוד כלי דם, להפחית דלקות ולשפר מדדים מטבוליים שקשורים לבריאות הלב. עם זאת, פרופ' קרן מדגיש כי תוצאות המחקר הנוכחי מצביעות על סתירות בהשוואה למחקרים קודמים. ”יש כאן מורכבות שמצביעה על כך שהנושא עוד צריך להיבדק לעומק“, הוא אומר.

כמו בכל מחקר תצפיתי, קשה לקבוע האם שתיית קפה בבוקר באמת גורמת לירידה בסיכון או שמדובר בקשר מקרי הנובע מגורמים אחרים, כמו אורח חיים או תזונה כוללת של המשתתפים. יתרה מזאת, המחקר התבסס על דיווח עצמי של המשתתפים, שיטה שעלולה להיות חשופה להטיות.

”ייתכן שלאנשים ששותים קפה בבוקר יש הרגלי חיים בריאים יותר באופן כללי, וזה מה שתורם לירידה בשיעורי התמותה“, מציין פרופ' קרן. ”לדוגמה, ייתכן שהם מקפידים על תזונה מאוזנת, פעילות גופנית או שינה מספקת“.

הממצאים הנוכחיים מדגישים את הצורך במחקרים נוספים כדי להבין את ההשפעה המדויקת של קפה על בריאות הלב.

במקביל, מומלץ לציבור להתייחס לממצאים בזהירות. ”אין צורך להתחיל לשתות קפה בבוקר רק בגלל המחקר הזה, במיוחד אם אין לכם סיבה אחרת לשתות אותו“, אומר פרופ' קרן. ”העדיפו להתמקד בהרגלי חיים ידועים שמשפיעים לטובה על בריאות הלב, כמו פעילות גופנית, תזונה מאוזנת וניהול מתחים“.

”אנחנו רק בתחילת הדרך בהבנת ההשפעות הבריאותיות של הקפה“, מסכם פרופ' קרן. ”נדרשת זהירות בהסקת מסקנות, אבל בהחלט יש כאן פתח להעמקת הידע המדעי בתחום הזה“.