הלווייתו של חסן נסראללה
הלווייתו של חסן נסראללהצילום: רויטרס, מוחמד יסים

הלווייתו של מזכ"ל חיזבאללה המחוסל חסן נסראללה, כמעט חצי שנה אחרי חיסולו, היא אולי העדות המשמעותית ביותר לשינוי שעובר על השכנה מצפון אחרי המלחמה של חיזבאללה עם ישראל, והניסיון לצאת לדרך חדשה ושונה מזו של נסראללה בעשורים האחרונים.

סביב ההלוויה ניסה חיזבאללה ליצור מפגן כוח, ונטען שהשתתפו בה מיליון בני אדם. כל נפגעי מתקפת הביפרים הגיעו ותומכי טרור נוספים בניסיון להאדיר את הדמות של המנהיג המחוסל - אולי מתוך הבנה שאין באמת מי שייכנס לנעליו, נכון לרגע זה, וימלא את החלל העמוק שהותיר.

שני נתונים מעניינים בקשר להלוויה: ישראל תקפה במהלכה יעדי טרור שהפרו את הסכם הפסקת האש, ומטוסי חיל האוויר חלפו מעל האצטדיון שבו נערך הטקס. גם מי שנעדר ממנו מעניין לא פחות - מחליפו של נסראללה ומנהיג חיזבאללה הנוכחי, נעים קאסם, שהעדיף לשלוח הצהרה מצולמת. "נגיב לירי בזמן הנכון. ישראל לא תצליח להשיג בדרך המדינית מה שלא הצליחה להשיג במלחמה", טען קאסם, אבל היה ברור שהוא מנסה לשלהב את הקהל ופחות מאמין בדבריו שלו.

נשיא לבנון, ג'וזף עאון, אדם שנבחר למרות התנגדות חיזבאללה, אמר לפני ההלוויה למשלחת איראנית בכירה שהגיעה להשתתף בה כי ארצו עייפה ממה שהגדיר "מלחמות של אחרים". "לבנון שילמה מחיר כבד למען הסוגיה הפלשתינית ותומכת בהחלטות פסגת ריאד האחרונה בנוגע לפתרון שתי המדינות", אמר עאון ורמז כי הלבנונים רוצים שקט, בלי מלחמות מיותרות, בלי עימותים ואחרי הרבה שנים - בהתנהלות דמוקרטית עד כמה שאפשר.

בינתיים הוא לא רק נאה דורש אלא גם נאה מקיים. אולי בגלל איומים בין־לאומיים ואולי מתוך רצון כן. כשישראל הזהירה את עאון שידאג שרכבת "מזוודות הכסף" האיראנית לחיזבאללה שהגיעה לנמל התעופה בביירות תיפסק - הוא הפסיק אותה. זה עלה במחיר של עימותים בין חמושים (שחיזבאללה טען שהם בסך הכול פטריוטים לבנוניים, נ"ק) ובין צבא המדינה. עאון גם נחוש לקיים את הסכם הפסקת האש כדי לאפשר לארצו להשתקם אחרי חודשים של מלחמה שרבים במדינה לא הבינו בכלל מדוע הם חלק ממנה.

קשיים מבפנים

האם לבנון באמת נמצאת בדרך למקום אחר, או שחיזבאללה רק נח עכשיו לפני שירים את ראשו? אלוף משנה (בדימוס) ד"ר ז'ק נריה, קצין מודיעין בכיר לשעבר, יליד לבנון וחוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, אומר כי חיזבאללה הפך, כמעט בבת אחת, מהשליט הכל יכול של לבנון לארגון חלש מאוד. "זה ממש מזקק את השינוי המהותי שקרה לחיזבאללה. עד הפסקת האש חיזבאללה היה זה שיוזם את המהלכים בלבנון, בלי לשאול את הממשלה. אם זה הודעה על חזית התמיכה בפלשתינים, אם זה ניהול המאבק בישראל או כל הפרובוקציות האחרות. בנוסף לכך הוא שלט בממשלת לבנון באופן חוקי ושלט בהחלטותיה".

"מה שקרה מאז, ואנחנו שומעים את זה עכשיו, זה שנעים קאסם מטיל את האחריות על הוצאת צה"ל מדרום לבנון על הממשלה. זו אמירה חדשה ומהותית, שמשנה בעצם את כל התפיסה של חיזבאללה כפי שהכרנו אותה עד היום. הוא בעצם אומר שחיזבאללה ייכנס לתמונה רק אם וכאשר ממשלת לבנון לא תצליח להוציא את ישראל מלבנון באמצעים דיפלומטיים", מסביר נריה.

למעשה, חיזבאללה צריך להתמודד עכשיו עם היותו עוד גורם ולא הגורם המוביל בלבנון.

"חיזבאללה בעצם מבין שאחרי כל מה שקרה וגם בעקבות לחץ אמריקני, מערבי וישראלי, הוא הפך להיות חלק מהשוליים של המערכת הפוליטית בלבנון. הנשיא שנבחר אינו מזוהה עם חיזבאללה וגם לא היה מועמד שלהם, גם ראש הממשלה נוואף סלאם רחוק מחיזבאללה. הוקמה ממשלה שלראשונה מאז 2008, לחיזבאללה אין בה יכולת הטלת וטו על החלטות. במקביל, נפל בעצם העורף האסטרטגי שהיה לחיזבאללה בסוריה עם נפילת משטר אסד ורדיפה של הארגון על ידי המשטר החדש במדינה".

"לכל אלה אפשר להוסיף גם את התמוטטות המערכת הבנקאית של חיזבאללה לצד האיום הישראלי בגיבוי אמריקני, שלפיו אם מטוסים מאיראן ימשיכו לנחות בנמל התעופה הבין־לאומי בביירות כשהם עמוסים במזומנים כדי לממן את חיזבאללה - שדה התעופה יוצא מכלל שימוש בדרכים צבאיות".

מן הסתם ארגון הטרור אינו מוותר בקלות על מעמדו.

"חיזבאללה מנסה להגיב באמצעות הפגנות כוח של תהלוכות שצועדות מרובע הדאחייה לתוך האזוריים הנוצריים והסונים של ביירות. בנוסף לכך הוא מטיל מצור על שדה התעופה של ביירות עד כדי התנגשות עם צבא לבנון, והוא כמובן מטיל אחריות על האוכלוסייה ומתנער מכך וטוען שיש 'התפרצות זעם' שמופנית כלפי הממשלה החדשה".

"גם ההלוויה של נסראללה הייתה כולה ניסיון ליצור מפגן כוח שיראה שחיזבאללה עדיין קיים, שיש לו עדיין קהל תומכים רב בציבור, אבל בזה הוא מסתפק. חיזבאללה עסוק כרגע בחזית המדינית־פוליטית הלבנונית ובניסיון לשקם את כוחו באמצעות התערבות מאסיבית של משמרות המהפכה האיראניים בלבנון".

להערכתך, הארגון יכול לשחזר את יכולותיו במהירות, או שישראל הצליחה ליצור כאן מהלך שהיכה את חיזבאללה לשנים רבות?

"באוויר הלבנוני יש ריח של אבק שריפה - אבל הוא מכוון בעיקר לזירה הפנימית. העובדה שחיזבאללה נדחק לשוליים גורמת לו להפגין שרירים כדי להפחיד את האוכלוסייה. באופן אמיתי, אין לו כוחות לפעול כרגע, וגם הוא מתקשה מול ממשלה שנבחרה ופרלמנט שהצביעה בעדה. מה שיכול להחזיר את כוחו בחזית הלבנונית יהיה חידוש האש מול ישראל - אבל ברור לראשי הארגון שאין להם כרגע שום יכולת לעשות זאת בלי להיפגע קשות".

מנהיג אגדי

ד"ר יוסי מנשרוף, חוקר איראן, חיזבאללה ומליציות שיעיות במכון משגב לביטחון לאומי ולאסטרטגיה ציונית, מבקש קודם כול להצביע על העובדה שהלוויית נסראללה נדחתה במשך זמן כה רב - בגלל חולשתו של ארגון הטרור.

"לחיזבאללה לקח חמישה חודשים לערוך את ההלוויה. קודם כול הוא היה צריך למצוא את הגופה, להפסיק את המלחמה, וגם אז נעים קאסם נרתע מלהגיע. חיזבאללה מורתע, הוא רואה כל כך הרבה מתקפות לא רק במדינה אלא גם בגבול סוריה והוא לא יכול להגיב. אנשיו מעדיפים לעסוק בתקופת השיקום שנכפתה על הארגון לאחר שישראל הצליחה לנתק את הקשר בין המלחמה בלבנון למצב בעזה. בזירה הפנימית נבחר הנשיא ג'זוף עאון, שהיה בעבר מפקד צבא לבנון. האמירה שלו למשלחת האיראנית מראה כיצד הוא מנסה לנצל את הוואקום הענק שנוצר לאחר חיסולו של נסראללה כדי לחזק את המדינה הלבנונית על חשבון חיזבאללה", אומר מנשרוף.

שינוי כזה באמת אפשרי בלבנון? או שחיזבאללה עדיין נטוע עמוק מאוד בכל המערכות?

"מדובר בתהליך איטי של שינוי שמתאפשר משום שנסראללה היה דמות מאוד דומיננטית עם כוח עצום, ולצידו חוסלו שורה של מפקדים מאוד בכירים. חיזבאללה איבד את הכוח להטיל אימה בצורה משמעותית. זה לא אומר שהוא כבר לא פקטור, אבל היה כאן שינוי משמעותי. חיזבאללה התקפל בבחירות לנשיאות ובבחירות לראשות הממשלה, ואיבד גם את הגוש החוסם שהיה לו בממשלה. אומנם הם קיבלו חמישה משרדי ממשלה, אבל איבדו את הכוח להיות הכל יכולים של הפוליטיקה הלבנונית".

עם זאת, סביר שהוא עדיין לא אמר את המילה האחרונה?

"חיזבאללה היה רוצה לפעול אחרת אבל אין לו יכולת. הוא זקוק לשיקום, קודם כול מבחינת כוח פנימי, וכדי לעשות זאת הוא זקוק לכסף שהוא בנה עליו ואינו עומד לרשותו כלל. לכן, זה הזמן של ישראל לכפות את המשך התהליך, לא לאפשר לחיזבאללה תקומה, להגיב בכוח לכל הפרה של הפסקת האש, למנוע מחיזבאללה לקבל חיזוקים איראניים ולחזק במקביל את המדינה הלבנונית. זה תהליך שגם התמיכה האמריקנית מאוד חשובה לו וטראמפ מאוד דוחף למקום הזה".

עד כמה חיסולו של נסראללה היכה את הארגון? האם נוצר ואקום הנהגתי שגם הוא תורם להיחלשות חיזבאללה?

"נסראללה היה מנהיג אגדי בכל קנה מידה, וחיזבאללה עושה בדמותו שימוש כדי לנסות להתאושש. מאז שנבחר למזכ"ל חיזבאללה ב־1992, הוא הפך את חיזבאללה מארגון טרור שיש לו מנהיג למנהיג שיש לו ארגון טרור. הוא שלט בכל הרמות, לא הזיזו אצבע בלעדיו, כולם העריצו אותו. לכן כרגע כל התעמולה של חיזבאללה מתרכזת בו, בשימוש בדמותו במטרה להעביר לתומכים שלו את המסר שהכול נמשך ונשאר נאמן לרוחו של נסראללה - למרות שהוא חוסל. הם בנו לו קבר מפואר מתוך כוונה להשתמש בדמותו הרבה מאוד אחרי מותו כסמל של חיזבאללה. אין להם מישהו אחר".

"ההיעדרות של נסראללה משמעותית גם מבחינת היחסים עם איראן. נסראללה ידע פרסית, והיחסים שלו עם איראן היו מאוד קרובים. הוא לא רק ידע פרסית אלא גם התחנך באיראן בשנות ה־80 והכיר אישית את הדמויות הקובעות במדינה. זה עזר לו לפתח עם האיראנים יחסי קרבה ועבודה".

מחליפו, נעים קאסם, לא יכול להיכנס לנעליו בשום צורה?

"נעים קאסם נחשב חלש, חסר כריזמה וחסר ניסיון. הוא לא משתווה לנסראללה מבחינה כישורים, הופעה, הוא לא 'לידר'. צריך לציין שהוא לא לבד, כי לחיזבאללה לא נשאר אף אחד שמתאים לתפקיד. כל מי שנשארו הם מפקדים חלשים עוד יותר מנעים קאסם. אין לו את הכריזמה שהייתה לנסראללה ואין לו את אותן יכולות. הוא בא מהאגף הפוליטי ולא הצבאי".

"חיזבאללה צריך עכשיו להמציא את עצמו בהרבה מובנים. ראשית מבחינת חידוש הכוח הצבאי - במלחמה חוסלו אלפי מחבלים ומפקדים. האיראנים מנסים לחזק את הלגיטימציה לחיזבאללה, טוענים שהוא ניצח במלחמה, מנסים לעודד את הארגון ולהזריק מוטיבציה למפקדי חיזבאללה שצריכים לעשות את עליית המדרגה מדרג ב' לדרג א' - לאחר שישראל חיסלה כמעט את כל המטכ"ל של הארגון. המכה ההיסטורית וחסרת תקדים במתקפת הביפרים שהוכיחה את החדירה המודיעינית הישראלית לתוך הארגון, הביאה את חיזבאללה למצב שבו מפקדים ישודרגו בלית ברירה לתפקידים אחרים כדי למלא את החלל".

ומה לגבי התמיכה ברחוב? חיזבאללה עדיין נהנה ממנה?

"זה מורכב. חיזבאללה צריך לדאוג ולהראות לבייס החברתי שהוא עדיין דואג לו - למרות המהלומה שהם ספגו בגלל המלחמה, שהציבור הלבנוני מבין שלא הייתה קשורה אליו, אלא בכלל לעזה. זה גורם למצב שבו גם בדעת הקהל חיזבאללה נמצא בשפל היסטורי וזה מגביר את הלחץ עליו".

"עכשיו הכול מתעצב מחדש בגזרה הלבנונית, הפוליטית והביטחונית. כאן האמריקנים צריכים להפעיל את כוחם, ואני מקווה שישראל תרכז את המאמצים לדחוף את האמריקאים ולכוון אותם לקו הנכון. הפגיעה הראשונה צריכה להיות במהלך ה'דעווה' של חיזבאללה, שמפעיל את כל מוסדות הרווחה מגני ילדים ועד המוות. למאמין השיעי זה הבסיס, ואם חיזבאללה לא יוכל לספק לו את זה הוא ייחלש עוד יותר כי זה חלק ניכר מסוד כוחו לאורך השנים".

נוואף סלאם, ראש ממשלת לבנון החדש, נשא השבוע נאום בפרלמנט ובו הציג את האג'נדה של ממשלתו. דבריו הבהירו שלבנון תמשיך להיות מדינת אויב - אבל אין לה רצון אמיתי להתעמת עם ישראל. "ממשלת לבנון תהיה מחויבת להאצת שיקום ההרס ופינוי ההריסות בעקבות התוקפנות הישראלית - זאת באמצעות קרן שתוקצה לעניין זה ופעילותה תהיה שקופה", אמר סלאם וציין גם כי צבא המדינה יחוזק ויהיה, לראשונה זה שנים, הגורם הביטחוני המשמעותי בלבנון.

עוד ציין כי ארצו מחויבת להסכם הפסקת האש ולהחלטה 1701 של האו"ם. "ממשלת לבנון תתחייב לנקוט בכל הצעדים הדרושים על מנת לשחרר את כל האדמות מהכיבוש הישראלי ולפרוס את ריבונות המדינה על כל אדמותיה של לבנון - תוך פריסה של צבא לבנון בגבולות לבנון המוכרים בין־לאומית".

הוא גם שלח מסר ברור וחד לחיזבאללה: "ממשלת לבנון תפעל לבלעדיות נשיאת הנשק בידי המדינה, ואנחנו רוצים מדינה שהיא זו שתחליט על מלחמה או על שלום. אנחנו רוצים מדינה שהצבא שלה הוא בעל דוקטרינת קרב הגנתית - תוך הגנה על העם הלבנוני וניהול של מלחמה בהתאם לחוקה".

ימים יגידו אם ההצהרות של סלאם באמת יחזקו את צבא לבנון, והאם הממשלה הנוכחית תשרוד למרות שחיזבאללה ינסה לזנב בה בכל הזדמנות. עם זאת, אין ספק שהמכה הקשה שהנחיתה ישראל על חיזבאללה נתנה ללבנון הזדמנות להתחיל מחדש - קצת אחרת.