שעות ראשונות של מלחמה
שעות ראשונות של מלחמהצילום: Abed Rahim Khatib/Flash90

ראש חטיבת המחקר באמ"ן לשעבר, תא"ל במיל' יוסי קופרווסר, שוחח עם ערוץ 7 על דו"חות הצבא בנוגע לכשלים בשבעה באוקטובר, הסביר את ההיגיון שמאחורי התנהלות ראשי המודיעי והודה כי הוא עדיין לא מבין איך יתכן היה לטעון שהאיום אינו בטווח הזמן המיידי בה בשעה שכל ההתראות הראו את ההיפך.

"מערכת המודיעין הישראלית לא הצליחה להבין את אופן החשיבה של חמאס וכלאה את עצמה לקונספציה מוטעית כאילו חמאס מורתע ומתמקד בשיפור יכולות תושבי עזה ליהנות מהחיים והוא חסר יכולת לבצע פעולה נגד ישראל", אומר קופרווסר ומציין כי למעשה הדו"חות אינם מחדשים הרבה למעט ריכוז סדור של מידע שהצטבר והתפרסם לאורך התקופה שחלפה מאז ראשית המלחמה. הפרטים שמתווספים בדו"חות אינם דרמטיים ואינם משנים את התמונה הכללית שהייתה מוכרת מזה זמן רב.

"זה מוסיף לנו פרטים על מה שידעו בדיוק באותו לילה, מה כתבו בדיונים ומה נאמר בדיונים שקדמו. אלה לא פרטים שמשנים את התמונה שהייתה לנו על הטעות הקשה בהערכה וחוסר הבנת האויב וטעות במידת ההרתעה שישראל יצרה מול חמאס. שורה ארוכה של טעויות שניתן היה להימנע מהן בעבודה נכונה, ולצערינו הרב לא נמנעו מהן".

אז איך קורה שלמרות כל המסננות המודיעיניות שאמורות היו לבחון את המידע מכיוונים שונים, האירוע לא נמנע ולא נשקלה הבנה אחרת של המציאות? "הייתה כאן בעיה קשה של מקצוענות. כל הכלים שנבנו כדי להימנע מטעויות כאלה לא טופלו כהלכה. לא הייתה תרבות של התראה, וכך, גם כשהגיע מידע מתריע מהסוג האיכותי ביותר שאיש מודיעין יכול לצפות לו, כדוגמת 'חומת יריחו', לא בנו סביבה תכנית איסופית שתתריע שהתכנית מתממשת. אם היו עושים זאת היו רואים שחלקים מהתכנית הזו מתממשים".

מוסיף קופרווסר ומציין כי "נושא הסימנים המעידים לא טופל, ולכן כשהגיעו הסימנים האלה באותו לילה לא פורסמה ההתראה הפורמאלית שמחייבת דריכות של המערכת. במקום זאת עסקו במתן הסברים למה שום דבר לא יקרה. זו בעיה פסיכולוגית של דבקות בקונספציה והפרכה של כל מה שמאתגר את הקונספציה. במהלך השנים ובמהלך הלילה היו הרבה דברים שאיתגרו את הקונספציה והתעלמו מהם. הרבה בעיות מקצועיות שקשורות גם לחוסר הבנת תרבות האויב, חוסר בקיאות בה ועוד. זה גם נוגע לאישיות של האנשים העוסקים בכך. הייתה להם חשיבת יחד מובהקת, מחויבות של כל הגורמים לתפיסה בעייתית, יהירות וחוסר הקשבה לדעות אחרות. כל אלה חוזרים ועולים מתוך התחקיר".

על רקע דבריו אודות המאמצים של ראשי המודיעין להסביר שהכול בסדר, שאלנו את קופרווסר מדוע היה חשוב גם למי שהעביר מידע ללשכת ראש הממשלה להרגיע ולומר שהכול בסדר ואין משהו בהול שמחייב התייחסות.

"הם רוצים לעזור למקבלי ההחלטות להבין את מה שהולך להיות, וזו הייתה התובנה שלהם שנגזרה מתוך אותה קונספציה מוטעית. הם אמרו לעצמם שלא יכול להיות שחמאס מרגיש חופשי וחזק מספיק לפעולה נרחבת, ולכן כל מה שאנחנו רואים לא משקף כוונה לפעולה נרחבת, מחשבה שחמאס לא מספיק חזק כדי לעשות זאת, הוא עסוק בשיפור חיי התושבים בעזה ולכן לא יכול להיות שהוא מעוניין במלחמה. הם הרי קבעו שהוא לא מעוניין במלחמה. כשנכנסים לשכנוע עמוק כל כך שכזה, גם כשמגיעות עדויות לאפשרות אחרת המוח מסתדר לכיוון אחר, ולאורך זמן אכן חמאס לא פתח במלחמה ולא הצטרף לג'יהאד האיסלאמי כשתקפנו אותו".

ועם זאת אנחנו מזכירים כי היה מי שניסה לעורר את המערכת ולא הקשיבו לו, וזו לפחות אותה נגדת ו' שהתריעה, מעבר לתצפיתניות ששבו והתריעו אך זכו להתעלמות. קופרווסר סבור שעל אף ההערכה הרבה לאותה נגדת נכון היה שאת התראתה היא תעביר בכתב, מה שהיה מקשה על מקבלי ההחלטות בדרגים הגבוהים יותר להתעלם מכך.

בדבריו הוא מזכיר את ההתראות שהוא עצמו העביר בשנת 85' כקצין צעיר על גזרת סוריה, התראה שהתקבלה על ידי שר הביטחון דאז, יצחק רבין, והובילה לשינוי תפיסתי בזירה זו. עם זאת הוא מזכיר גם את קריאתו שלו בשנת 22' לשינוי תפיסה ברצועת עזה ופעילות לפירוזה של הרצועה, קריאה שלא זכתה להתייחסות אלא לטענות שהוא עוסק בהפחדה ולא מעבר לכך. בדיון שהתקיים ביולי 23' הוחלט לדבוק בתפיסת הקונספציה.

על פרסום הדו"חות הצבאיים בציבור לפני שהם מגיעים לשולחנו של ראש הממשלה, סבור קופרווסר כי הסיבה לכך היא הרצון של הצבא לרכוש מחדש את אמון הציבור כמענה לאחת הבעיות המרכזיות שהצבא ניצב בפניהן. להערכתו אין מאחורי ההחלטה כוונה רעה. לעומת זאת על ההחלטה שלא לעדכן את שר הביטחון וראש הממשלה בלילה שבין השישה לשבעה באוקטובר, הוא אומר כי "הם באמת חשבו שלא הולך לקרות שום דבר בטווח הזמן המיידי", אך הדברים אינם מתיישבים על ההיגיון.

"יש כאן סתירה בנתונים", אומר קופרווסר. " הנוסח שבו משתמשים הוא לא טז"מי, כלומר לא בטווח הזמן הקרוב. אבל לא ברור למה חשבו כך. מאיפה בא הרעיון הזה? הרי הסימים כבר הופעלו והייתה פעולה רקטית עכשיו, הייתה השמשה של תקשורת באתרי חירום, אז מה הכוונה לא בטווח הזמן המיידי? אי אפשר להבין את הרעיון הזה של לא בטווח המיידי. הם שכנעו את עצמם שזה לא בטווח הזמן המיידי ואמרו שנדבר מחר בבוקר. אם זה לא בטווח הזמן המיידי אז לא צריך להעיר את ראש הממשלה ושר הביטחון, אבל לא ברור מה עבר להם בראש".

מחריף קופרווסר את דבריו ומזכיר כי גם בתרחישים שעלו באותו לילה בפני הגנרלים נמצאה האפשרות של פלישה מצומצמת למספר קטן של ישובים, מה שיכול להוביל לחטיפה של שלושה חטופים. "אם אפשרות כזו קיימת אז למה לא נוקטים בצעדים נגדה, גם אם מישהו חושב שזה לא בטווח הזמן המיידי, למרות שרק אלוהים יודע למה חושבים כך? אולי בכל אופן זה יהיה בטווח הזמן המיידי? זו אפשרות קיימת, אז היית צריך להעיר את הצבא ואת הדרג המדיני. הרי פלישה שיהיו בה שלושה חטופים מצדיקה להדליק את המערכת כולה".

אז אולי, אנחנו שואלים את קופרווסר, לא נכון מלכתחילה להאמין לכך שמישהו באמת חשב על 'לא בטווח הזמן המיידי'? "הם באמת האמינו בכך. גם לאנשים עם המוחות המבריקים ביותר קשה לחיות עם ההבנה שהולך לקרות משהו שמבטל את כל מה שהם חשבו במשך שנים על חמאס. האמירה שכל מה שחשבתי הוא טעות היא אמירה קשה לכל חוקר מודיעין".

"אני לא רואה שום דבר אחר שתומך בכך שהאיום הוא לא בטווח הזמן המיידי באמת", קובע קופרווסר. "רק ממוחם הקודח של אנשים שלא רצו להאמין שזה בטווח הזמן המיידי ולפעול בהתאם".

בדבריו מוסיף אל"מ במיל' קופרווסר ומציין כי "טעויות תפיסתיות היו בכל האזורים ולא רק מול חמאס. הייתה הבנה שהחשש הגדול הוא מול חיזבאללה ואיראן כשישראל נחלשת מבית, אבל זה לא היה נכון כי אפילו חמאס לא הצליח לשכנע את איראן וחיזבאללה להשתתף יותר באירוע. כלומר שלא הייתה הבנה גם של חיזבאללה ואיראן".

סוגיה נוספת שהוא מזכיר ועולה מהדו"חות או מהיעדרה מהדו"חות: "אחד הדברים המדהימים שגם בתחקיר, כמו במציאות, התעלמו לחלוטין מהתרגיל שעשה חמאס ב-12 בספטמבר ובו הוא תרגל את הפשיטה שהוא תכנן. לא מזכירים את זה גם בתחקיר. בכל שנה תרגיל כזה של 'חומת יריחו' היה בדצמבר סמוך ליום השנה להיווסדו תחת השם 'העמוד החזק', ופתאום הוא עושה את זה בספטמבר ואף אחד לא שואל למה עושים את זה בתאריך אחר מהתאריך הנהוג. זה סימן מעיד, אבל גם בתחקיר לא מציגים את האירוע הזה. מתייחסים רק לתכנית הטלוויזיה שבה חמאס הציג את התכנית להשתלטות על מרחב עזה. חמאס עשה גם כנס כיצד תיראה פלשתין אחרי ביטול ישראל וגם זה לא מדליק שום נורה אדומה. ראו בזה וו'אסאח של חמאס. אי אפשר להבין את זה".