מטוסי הצי האמריקני בפעולה נגד החות'ים
מטוסי הצי האמריקני בפעולה נגד החות'יםצילום מסך

המהלך של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ נגד המורדים החות'ים בתימן, שיצא לדרך בתחילת השבוע, אולי לא היה צפוי לגמרי - אבל היו לו כמה סימנים מקדימים.

ראשית, כבר בתחילת כהונתו הורה הנשיא האמריקני להחזיר את המורדים החות'ים לרשימת ארגוני הטרור האמריקנית. אחר כך הטיל עליהם סנקציות. בלילה שבין השבת שעברה ליום ראשון הורה טראמפ לצבא ארצות הברית לפתוח בגל תקיפות צבאיות רחבות היקף נגד עשרות מטרות בתימן. התקיפות התמקדו במתקנים בשליטת המיליציה החות'ית הנתמכת בידי איראן.

התקיפות נמשכו לאורך הלילה, ולפי הדיווחים נרשמו עשרות תקיפות במחוזות צנעא, צעדה ומארב. התקיפות פגעו במערכות הגנה אווירית, ארסנלים של טילים ומל"טים, וזאת במטרה להסיר את האיום על נתיבי השיט בים סוף.

בכירים אמריקנים ציינו כי התקיפות – הפעולה הצבאית הגדולה ביותר של טראמפ מתחילת כהונתו הנוכחית – נועדו לשלוח מסר מרתיע גם לאיראן. הנשיא עצמו הדגיש: "הוריתי לצבא ארצות הברית לפתוח בפעולה צבאית נחרצת ועוצמתית נגד הטרוריסטים החות'ים בתימן. הם ניהלו מסע בלתי פוסק של תקיפות פיראטיות, אלימות וטרור נגד ספינות, מטוסים וכטב"מים אמריקניים ואחרים. התגובה של ג'ו ביידן הייתה חלשה בצורה פתטית, אז החות'ים חסרי המעצורים פשוט המשיכו".

"לכל הטרוריסטים החות'ים, זמנכם תם, והתקיפות שלכם חייבות להיפסק החל מהיום. אם לא תעשו זאת - הגיהינום ייפול עליכם, בדרך שלא ראיתם מעולם בעבר", אמר נשיא ארצות הברית, ובמסר לאיראן הוסיף: "התמיכה שלכם בטרוריסטים החות'ים חייבת להסתיים לאלתר. אל תאיימו על העם האמריקני ועל הנשיא שלו, שקיבל את אחד המנדטים הגדולים ביותר בהיסטוריה הנשיאותית. אל תאיימו על נתיבי השיט ברחבי העולם. אם תעשו זאת – היזהרו, כי אמריקה תבוא איתכם חשבון. ואנחנו לא נהיה נחמדים".

המתקפות האמריקניות נמשכו גם בלילה שלאחר מכן. החות'ים הגיבו בשורה של איומים, ואף ניסו לשגר כמה טילים לעבר ישראל - חלקם יורטו ואחרים נפלו בשטחיהן של מדינות אחרות.

האם לצד איראן הפכו החות'ים לאיום אסטרטגי משמעותי במיוחד על ישראל? יוני בן מנחם, פרשן לענייני ערבים מהמרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזכיר כי "החות'ים הם הפרוקסי החזק היחיד שנשאר לאיראנים באזור כדי להטריד את המערב, לאחר שטיפלנו בחיזבאללה ובחמאס. לכן, חלק מהפתרון לחות'ים עובר דרך פגיעה באיראן".

עד כמה הם מסוכנים למדינת ישראל?

"החות'ים מסוכנים מאוד לישראל. יש להם טילים בליסטיים וכטב"מים, והם כבר הצליחו להוכיח שהם יכולים לפגוע בעומק המדינה. אנחנו אויב חשוב מבחינתם. על הגב שלנו, לאחר התקיפות נגד ישראל, הם קיבלו אהדה בעולם הערבי הקיצוני והפכו לגוף היחיד, באופן מעשי, שנלחם היום בשביל החמאס".

הופתעת מההחלטה של טראמפ להוציא לפועל מתקפה כזאת?

"זה מפתיע, משום שראינו כיצד ממשל ביידן טיפל בחות'ים בצורה רופסת. אני הופתעתי שטראמפ קיבל החלטה ויישם אותה במהירות ונתן מכת אש משמעותית. זה היה מפתיע גם על רקע ההצהרות של טראמפ שהוא רוצה לעצור את כל המלחמות בעולם - ואז הוא הכריז על מבצע צבאי נגד החות'ים.

"כנראה שהוא מבין שהחות'ים הם לא רק סכנה אזורית אלא מהווים סכנה בין־לאומית משום שהם פוגעים בנתיבי השיט הבין־לאומיים. על פי דוחות של האו"ם הם מרוויחים בכל חודש 180 מיליון דולר מלקיחת דמי חסות מכל מיני חברות ומדינות כדי לאפשר לספינות שלהן לעבור. החות'ים ממש עשו מהדבר הזה תעשיית סחיטה שלמה".

ונראה שטראמפ רוצה להוריד אותם על הברכיים.

"החות'ים חזקים מאוד ולא יהיה פשוט להכניע אותם, אם בכלל. לדעתי אי אפשר בכלל להכניע אותם, כי הם מחופרים בקרקע עוד הרבה יותר טוב מחמאס. אף מדינה שניהלה לחימה בתימן לא הצליחה לנצח. זה שטח קשה מאוד ללחימה, גם בגלל המרחב וגם בגלל האופי שלו. גם אין סיכוי שאף מדינה תיכנס שם ללחימה של ממש. הדרך להיאבק בהם היא לחסל את ההנהגה שלהם באמצעות חיסולים ממוקדם או סוכנים. לישראל אין יכולת לעשות את זה, ולאמריקאים יש את כל היכולות".

מה המניע של הנשיא האמריקני לדעתך?

"טראמפ עושה את זה בעיקר משום שמאיימים על נתיבי השיט הבין־לאומיים, והוא כנשיא המעצמה הגדולה בעולם לא מוכן לאפשר שלא יהיה שיט חופשי ומעוניין לטפל בבעיה הזאת. חלק מהפתרון הוא איראן, משום שהאיראנים הם שמחמשים ומציידים את החות'ים. ההתערבות של טראמפ היא בשורה טובה בשבילנו, כי אנחנו לא בנויים למתקפות מהסוג הזה לאורך זמן".

משוגע אבל רציני

מבחינת נועה לזימי, מומחית ליחסים בין־לאומיים וחוקרת במכון משגב לביטחון לאומי ולאסטרטגיה ציונית, במתקפה של צבא ארצות הברית אין שום דבר מפתיע. "אני חושבת שלא צריך להיות מופתעים מהמתקפה האמריקנית. טראמפ יצא בהכרזה 'זמנכם תם' וצריך לקחת אותו ברצינות. אנחנו רואים שהאמריקנים השיקו מבצע רחב היקף בתימן. זו לא פעם ראשונה שתוקפים כך בתימן, אבל הפעם נראה שמדובר במבצע עצים יותר וממושך יותר מקודמיו, במטרה להבטיח את חופש השיט הימי במרחב הים האדום ובמפרץ עדן. טראמפ גם הזהיר כאן את איראן, כי הוא יודע שהחות'ים נהנים מתמיכה איראנית. במסגרת הלחץ שהוא מפעיל על איראן בתחום הגרעין, הוא מזהיר גם שארצות הברית לא תקבל עוד מתקפות של החות'ים - ואיראן עלולה לשאת באחריות להן".

עד כמה צריך לסמן את החות'ים כאיום אסטרטגי על מדינת ישראל?

"החות'ים יכולים להפוך להיות איום אסטרטגי. זה מאוד תלוי עד כמה שיתוף הפעולה שלהם עם איראן ימשיך להתנהל באין מפריע. במובן הזה הכניסה של טראמפ לעניינים יכולה לבשר טובות. החות'ים התקוממו מתחילת שנות האלפיים נגד השלטון בתימן. כחלק מההתקוממות שהתפתחה במלחמה הם הצליחו להשיג שליטה בצפון המדינה ובבירה צנעה, שהם כ־30 אחוזים משטח המדינה וחיים בהם בין 70 ל־80 אחוזים מהאוכלוסייה. ההערכות לגבי גודל הצבא החות'י משתנות, אבל יש הערכות שמדברות על מאות אלפי לוחמים. הם ארגון בעל יכולות שרק משתכללות עם הזמן. הם גם הצליחו לפתח תשתיות של ייצור עצמי.

"פרט לכך יש להם מוטיבציה לפגוע בישראל, והיא הלכה וגברה ככל שהתגובה של הקואליציה הבין־לאומית הייתה רופסת. ככל שציר ההתנגדות האיראני הלך וקרס הם הפכו לכוכב העולה ולמעוז היחיד שנותר פעיל בציר האיראני. המאבק בישראל נועד להרים את קרנם באזור. המנעד של האיומים מצידם יכול לגדול - בהלימה עם ההתעצמות שלהם - תודות לאיראן. לכן, ככל שאיראן תוחלש גם מנעד האיומים של החות'ים יפחת.

"לחות'ים יש גם יתרון של המרחק הגאוגרפי מאיתנו. גם חמשת סבבי התקיפה שהיו הם בעלי אפקט מוגבל. פעילות קרקעית מצד ישראל לא ריאלית במקרה הזה, וגם האמריקנים לא יפעלו קרקעית, אבל קואליציה של המערב ומדינות האזור יכולה להביא לכתישה איטית ונחושה של המורדים. היא צריכה להתבצע לצד מאמצים לפגוע בהם כלכלית וכן העצמה של כוחות אנטי חות'יים בתימן".

מה האינטרס של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ?

"החות'ים הם בוודאי לא איום ממשי על ארצות הברית, אבל ברמה הגאופוליטית האמריקנים הם מעצמה שאינה יכולה להרשות לעצמה שארגון טרור יפריע לשגרת המסחר הבין־לאומית באופן חסר תקדים שכזה. הם גם יודעים שהחות'ים הם פשוט שלוחה של איראן. אומנם הם לא בדיוק עושי דברה של טהרן, וטורחים להדגיש שהם ריבוניים ועצמאיים, ואף יצאו באחרונה בהודעה שגם אם איראן תורה להם - הם לא יפסיקו לנסות לפגוע בישראל או במטרות אמריקניות. גם איראן מנסה להתנער מהם בצורה מתוחכמת כי היא מבינה שטראמפ עלול לגבות ממנה מחיר".

היו מדינות שניסו להילחם בהם והתייאשו.

"החות'ים משתמשים בטקטיקה של פרוטקשן וגובים סכומים גבוהים תמורת ההבטחה שלא יפגעו בספינות. מ־2015 הסעודים מתמודדים עם החות'ים, אך התקיפות האוויריות של סעודיה נגדם לא נתנו להם מכה קשה. זה הביא את סעודיה ומדינות אחרות מהאזור לסגת מהנושא, כי הן הבינו שלא משתלם להן להתעמת עם החות'ים".

מה שהיה לא יהיה עוד

לקראת סוף השבוע פרסם צבא ארצות הברית תיעוד של מטוסים אמריקניים מפילים כטב"מים חות'יים בשבוע האחרון. בתיעוד נראים מטוסי קרב מפילים כטב"מים מתוצרת איראן עם רקטות מונחות לייזר.

בארצות הברית מבקשים להעביר מסר ברור: מה שהיה הוא לא מה שעתיד להיות. שלא כמו המסר שהועבר לחמאס בעזה, כלפי החות'ים האמריקנים לא רק דורשים אלא מאיימים ומקיימים. טראמפ, כהרגלו, מגביר את האיומים ואינו מתכוון לוותר. גורמים צבאיים בארצות הברית יודעים שלמגר את החות'ים זו ככל הנראה משימה בלתי אפשרית, אבל גם מודים שהכוונה היא לא לבער את החות'ים מהעולם אלא להבהיר להם מי בעל הבית ושהוא עלול להשתגע.

בירושלים, אין ספק, מרוצים מאוד מהמדיניות הזאת ומאמצים אותה. כאמור, יותר מפעם אחת ניסו החות'ים השבוע לשגר טילים לעבר ישראל, אך כל המתקפות מסוג זה נבלמו. החזית המשותפת של ישראל וארצות הברית בעניין הזה מכוונת לא רק אל החות'ים אלא גם אל המשטר בטהרן והרמזים עבים מאוד. האם שיתוף הפעולה האמריקני־ישראלי יכה גם באיראן בקרוב? ימים יגידו. בינתיים אין ספק שהשינויים שראינו במזרח התיכון מאז תחילת המלחמה רק הולכים ומעמיקים בגיבויו האדיב של דונלד טראמפ.