
חוקרים ממכון ויצמן למדע הצליחו לפתח גישה חדשנית שגורמת לתאי סרטן "להפליל את עצמם" ולהיחשף בפני מערכת החיסון.
המחקר, שפורסם בכתב העת המדעי Cancer Cell, מצביע על שיטה שבה שיבוש מכוון של תהליך ייצור החלבונים בתאי הסרטן מוביל להצגת חלבונים חשודים, אותם מערכת החיסון מזהה ותוקפת בעוצמה.
אימונותרפיה, אחת מהשיטות המתקדמות לטיפול בסרטן, פועלת על ידי גיוס מערכת החיסון להשמדת תאי הסרטן. עם זאת, הטיפול יעיל רק בקרב מיעוט מהחולים, בעיקר משום שתאי הסרטן מצליחים לחמוק ממערכת החיסון. במחקר החדש, בהובלת פרופ' ירדנה סמואלס, הצליחו החוקרים להרחיב את בנק המטרות שמערכת החיסון מזהה על גבי תאי הסרטן.
באמצעות הנדסה גנטית, מחקו החוקרים אנזים קריטי בתהליך ייצור החלבונים בתא. מחיקה זו גרמה לתאים הסרטניים לייצר חלבונים פגומים, שהתפרשו על ידי מערכת החיסון כאיום, מה שהוביל לתגובה חיסונית עוצמתית.
ניסויים במודל עכבר הראו כי כאשר שילבו את השיטה החדשה עם טיפולי אימונותרפיה קיימים, ההצלחה גדלה משמעותית, וב-40% מהמקרים נצפתה נסיגה של הגידול או היעלמותו המלאה.
הממצאים החדשים יוכלו להיתרגם בעתיד לטיפולי סרטן פורצי דרך, אך עשויות להיות להם גם השלכות מיידיות יותר. כיום נהוג להציע טיפולים אימונותרפיים לחולים עם גידולי סרטן מרובי מוטציות, ואולם ישנם גם חולי סרטן שאינם מועמדים לאימונותרפיה בגלל מיעוט מוטציות, אף שייתכן שבגידוליהם יש ירידה בביטוי האנזים ששומר על אמינות התרגום.
במסגרת המחקר, הראו המדענים כי רמה נמוכה של אנזים זה היא גורם נוסף שביכולתו לנבא הצלחה של טיפולים אימונותרפיים. "מציאת מדד מנבא חדש ליעילות של טיפולי אימונותרפיה, תאפשר להציע אותם לחולים שעד כה הטיפול נמנע מהם", מסבירה פרופ' סמואלס.
מעבר לפיתוחים קליניים כאלה או אחרים, המחקר מציג גישה חדשה לגמרי לטיפול בסרטן. "זו הוכחת היתכנות לכך שפגיעה מכוונת במנגנון התרגום מובילה להגברת התגובה החיסונית כנגד תאי סרטן", אומרת סמואלס.
"ישנם יותר מ-600 גורמים שונים המעורבים בתהליך התרגום של חלבונים, והם יכולים להוות מטרות עתידיות לפיתוח טיפולים. אנו כבר מחפשים, בשיתוף אוניברסיטת סטנפורד ובאמצעות כלי בינה מלאכותית, מטרות נוספות לשיבוש התרגום בתאי הסרטן. כמו כן, מכיוון שתהליך התרגום אינו משתנה מסוג תא אחד למשנהו, טיפול שיצליח לשבשו באופן ממוקד בתאי סרטן מסוג אחד יוכל להיות יעיל בסוגי סרטן רבים. כבר כעת אנחנו בוחנים את שיבוש התרגום בסרטן השד, בסרטן המעי הגס ובסרטן הלבלב".