
אם בחיפה כבר התרגלנו לראות חזירי בר כחלק מהנוף העירוני, הרי שבימים אלה מתמודדת עיריית תל אביב-יפו עם תופעת התנים שנוכחותם בקרבת בני אדם גוברת בתקופה האחרונה. עם פרויקטור חיות הבר של העירייה, אבישי רוזן, שוחחנו על השלכות התופעה.
רוזן מספר כי תנים תמיד היו בתל אביב אם כי במינונים נמוכים בהרבה. עד כה התמקדה פעילותם באזור הירקון והם נעו ממזרח למערב. "בשלב כלשהו היה נוח להם להשתקע כאן כי בפארק הירקון יש תנאים מצוינים, צמחייה, בעלי חיים מים וגם מנגלים. אבל מאז הקורונה אין את המזון הזמין הזה והתנים עשו חישוב, הריחו עוד מקור מזון במרחק של 300-400 מטר ותפסו אומץ להיכנס לשכונות וכן נוצר כאן בעל חיים שלא הכרנו".
אם בטבע תן אוכל פגרים, גוזלים ומכרסמים קטנים הרי שכעת, אחרי שהגיע אל השכונות, הוא אינו צריך להתאמץ. המזון נמצא בשפע בפחי האשפה ורוזן מספר על עליה משמעותית במשקלם של התנים התל אביביים לעומת משקלם של התנים בשטח, מדובר בעליה של כ-25 אחוז במשקלם בעקבות המזון הזמין.
לשאלתנו אם המפגשים עם תושבי השכונות הביאו לנשיכות והעברת מחלות, משיב רוזן ומציין כי כלבת לא קיימת בעיר מזה כעשרים שנה ועם זאת המפגשים שכבר קורים גורמים לרשויות העירוניות לחשוב קדימה ולהיערך על מנת למנוע הפצת מחלות מסוג זה על ידי פעולות אקטיביות.
בדבריו הוא מעיר כי על אף ההשוואה המתבקשת למתרחש בחיפה, ההתמודדות עם התנים בתל אביב אחרת לחלוטין ומדובר גם בחיה שאופייה אחר לגמרי. השאיפה היא להימנע מלהגיע למציאות החיפאית, "אנחנו עושים את כל המאמצים כדי שלא להגיע למצב הזה,, הוא אומר ומציין את שיתוף הפעולה עם הרשויות הסמוכות שגם הן אינן רוצות להגיע לסיטואציה מסוג זה "למרות שחזיר ותן זה שני דברים שונים לגמרי".
"חזיר שוקל פי שבע או שמונה מתן, חיה הרבה יותר גדולה, ושם היו שיקולים שלהם למה לא להתעסק עם זה. אנחנו נוהגים אחרת ופועלים עם הגורמים הרלוונטיים כדי שלא להגיע למקומות האלה ואנחנו במקום הנכון, עובדים בצורה אינטנסיבית ונכונה".
על הפעילות שמבצעת העירייה, מדגיש אבישי רוזן בראש ובראשונה את נושא ההסברה בקרב תושבי העיר, על מנת לחזק את המודעות להשלכת פסולת בתוך הפחים ושמירת הפחים סגורים. בדבריו הוא מעיר כי יש מי שרואים בהאכלת תנים מעין תחביב מעניין של האכלת חיות בר אך התוצאה היא נוכחות משמעותית של התנים בעיר כאשר לפעמים הם מתרוצצים בכבישים וגורמים לתאונות.
בנוסף, הוא מספר על מחקרים שמתבצעים יחד עם אוניברסיטת חיפה. שבבים מוצמדים לתנים על מנת לבחון את נדידתם ואורח חייהם. "עושים הרבה פעולות כדי ללמוד", הוא אומר אך מדגיש את חשיבות שמירת הפחים כשהם סגורים לעומת האדישות שבה התייחסנו עד כה לפחים פתוחים בליבה של העיר.