בין אורחי אירוע ההשקה של מרכז יכין פגשנו את האלוף במיל' וסגן הרמטכ"ל לשעבר עוזי דיין, המברך על הקמתו של המרכז שנועד לייצר גב מחקרי לאתגרי הימין בישראל.
דיין נשא דברים על סוגיית נשיאת הנשק עליה הוא אומר בעמדת השידור של ערוץ 7 כי יש להפנים שכל הארץ חזית ולכן העם כולו צריך להיות מעין צבא, כלומר שכל אדם היכול לשאת נשק יעשה זאת. בהקשר זה הוא מזכיר את המודל השווייצרי שבו כל חייל מילואים ממשיך לשאת בביתו את הנשק, האפוד והתחמושת שלו. מודל זה, גם אם אינו מתאים במדויק לישראל מהווה בסיס לחשיבה מחודשת על הסוגיה הזו.
דיין מספר כי הוא עצמו חלק מהקבוצה המקדמת מהלך שירחיב את מספר נושאי הנשק האזרחיים המסוגלים להגיב בעת חירום באופן מיידי ועד כה קיימים כ-7000 נושאי נשק שכאלה באזור פיקוד המרכז. "מדובר באנשים מיומנים שחשוב שילכו עם הנשק ואז זו עזרה גדולה".
"זה גם טוב מאוד, בעיקר ליישובי קו תפר אבל גם ליישובי יהודה ושומרון ובקעת הירדן", הוא אומר ומציין את התנגדותו למנוח 'נטרול'. לטעמו יש לבטל את השימוש במושג זה שכן מול מחבל השאיפה צריכה להיות להרוג אותו. נטרול על ידי פגיעה חלקית במפגע היא תפקיד ליחידות מיוחדות בלבד.
בנקודה זו עלה לשיחה נושא אלאור אזריה ושאלת היחס למחבל לאחר נטרולו. דיין מציין כי הוא עצמו היה במשפט אזריה עד מומחה מטעם ההגנה ושם כאשר אמר שדינו של מחבל מוות שאלה השופטת אם תמיד. המענה שלו היה שמדובר בעיקרון כפי שכאשר אומרים 'סוף גנב לתליה' אין הכוונה לתליית כל ילדה שגנבה סופגניה אלא כעיקרון. השופטת העירה שיתכן והוא עצמו אינו מבין לעומקן את הוראות הפתיחה באש. דיין השיב לה שההבדל בינה לבינו הוא שהוא זה שכתב את ההוראות הללו והיא זו שמפרשת אותן ומפרשת בצורה לא נכונה.
עוד מספר דיין כי בצאתו מבית המשפט נשאל על ידי עיתונאי אם היה מקבל את אזריה ליחידה שלו ובהמשך שיחתם הבהיר דיין כי לו היה אירוע שכזה קורה ביחידה שלו התחקיר היה נפתח בשאלה איך קרה שמחבל שבא להרוג יהודים נורה ועד שנפל לקרקע הוא עדיין חי.
ובחזרה לסוגיית נשיאת הנשק. דיין מעיר כי המודלים הקיימים במדינות אחרות כדוגמת ארה"ב או שבדיה אינם ניתנים להעתקה מוחלטת בשל ההבדלים בין המדינות ועם זאת נכון להוריד את גיל לימוד השימוש בנשק. לטעמו נכון לעשות זאת בכיתות י'-י"א-י"ב. בתקופתו, הוא מעיר, מי שעבר את גיל 13 ולא ירה ברובה נחשב לחנון...
"אנחנו צריכים להיות יותר ספרטה מאתונה, ולמי שלא אוהב את זה נסדר לו "ספרטונה", שילוב כזה, אבל צריך שבני נוער שמתנדבים וההורים שלהם מסכימים לכך, עברו אימון בנשק במסגרת הגדנ"ע ויוכלו להשתתף באבטחה, בשמירה ובמצבי חירום", דברי דיין.