שיירת סיוע הומניטרי בדרך לעזה
שיירת סיוע הומניטרי בדרך לעזהצילום: Abed Rahim Khatib, Flash 90

בג"ץ דחה פה-אחד עתירה שהוגשה ע"י ארגוני זכויות אדם, שטענו כי הוראות הדין הבין-לאומי והישראלי מחייבות את ישראל להבטיח אספקת סיוע הומניטרי לאזרחי רצועת עזה.

נשיא בית המשפט העליון, יצחק עמית, הבהיר בפסק הדין כי מדינת ישראל ככלל אינה מספקת בעצמה טובין הומניטריים לרצועת עזה, אלא איפשרה את הכנסתם לרצועה בתקופת הזמן הרלוונטית בהתאם להנחיית הדרג המדיני. עם זאת ארגוני הטרור פועלים להיטמע בקרב האוכלוסייה האזרחית ולהשתלט על הסיוע ההומניטרי.

הנשיא עמית קיבל את עמדת המדינה, כי דיני התפיסה הלוחמתית במשפט הבין לאומי אינם חלים על מדינת ישראל בכל הנוגע לרצועת עזה. זאת, מאחר שלא מתקיימים שניים מבין שלושה קריטריונים: מדינת ישראל אינה מחזיקה ביכולת להפעיל סמכויות שלטוניות ברצועת עזה; וארגון הטרור חמאס לא איבד את היכולת להפעיל את סמכויותיו השלטוניות ברצועה באופן עצמאי.

"מלחמת חרבות ברזל נכפתה על מדינת ישראל ועל אזרחיה עקב המתקפה הרצחנית שיזמו ארגוני הטרור ברצועת עזה ביום 7.10.2023. במקביל נכפתה המלחמה גם על האזרחים הבלתי-מעורבים ברצועת עזה, שלא לקחו חלק ישיר או עקיף בפעילות טרור, אך חווים סבל קשה בשל השלכותיה של הלחימה ומהתנהלותם של ארגוני הטרור, המסתתרים בקרב האוכלוסייה האזרחית ופועלים להשתלט על הסיוע שמיועד לה. כאמור, ארגוני הטרור הם שנושאים באחריות לסבלה של האוכלוסייה הבלתי-מעורבת – ואולם, סבל אנושי זה איננו נתון שממנו רשאית מדינת ישראל להתעלם", כתב.