בביקורנו בכנס 'תורה ומדע' ה-31 שהתקיים בירושלים, ביוזמת המרכז האקדמי לב, אוניברסיטת בר אילן, המכללה ירושלים וארגון מדע תורתך, שוחחנו עם כמה ממובילי האירוע, המשלב את קדמת המדע העכשווי עם הגותם ומחקריהם ההלכתיים של גדולי התורה.

פרופ' דן בוכניק, רקטור המרכז האקדמי לב, מציין בדבריו את ההתייחסות המיוחדת לפיתוחים טכנולוגיים חדשניים המתרחשים בעולם בעת הנוכחית דרך עיניה של ההלכה. "הכנס מטפל בנושאים עם הרבה אומץ, הרבה ידע והרבה ניסיון תורני מדעי ומחקרי בהרבה תחומים".

ראש הקתדרה לתורה ומדע במרכז האקדמי לב, הפרופסור נח דנא-פיקארד, מוסיף ומדגיש את היות התורה והמדע כרוכים זה בזה "וכל אחד מהמרכיבים מעשיר את השני". "אלה שתי דרכים שונות שבהן הקב"ה מראה את עצמו בעולם", אומר לערוץ 7 פרופ' ארי זיווטובסקי, איש מחלקת מדעי המוח באוניברסיטת בר אילן ומוסיף ומציין את ייחודו של הכנס המתמקד בשני האופנים הללו גם יחד.

פרופ' משה קופל, ראש מרכז דיקטה, הרצה בכנס על הפוסק ההלכתי דיגיטאלי שניתן להעלות בפניו שאלות הלכתיות, ולערוץ 7 הוא אומר מעט לפני הרצאתו כי לא נכון לסמוך על הפסיקה הדיגיטאלית יתר על המידה, "זה לא רב באמת", הוא מדגיש.

"העולם התפתח בצורה מפליאה ויש מי שנמצאים בפאניקה ושואלים מה נעשה, אבל אני מאמין שהקב"ה ברא עולם שהולך ונהיה טוב יותר ולא רע יותר", אומר הרב יוסף צבי רימון, ראש בית המדרש במרכז האקדמי לב.

המלחמה, מסתבר, העלתה איתה סוגיות שונות שדורשות התייחסות הלכתית ועד כה לא נידונו, אומר פרופ' חיים סוקניק, נשיא המרכז האקדמי לב ומעיר כי המרכז שבנשיאותו רואה כזכות גדולה את הטיפול בסוגיות הללו ולהוביל את הכנס "שמביא לדיון מעמיק נושאים כמו AI, זיהוי על בסיס DNA, נושאים של ימינו".

בעיני פרופ' עלי מרצבך, נשיא המכללה ירושלים, "התורה עוזרת למדע בעיקר בצדדים האתיים מוסריים, והמדע עוזר לתורה להסביר סוגיות מסוימות ולהבין הלכות מסוימות, להתקדם ולראות את היופי שבתורה".

הרב רימון מוסיף בהתייחס לשאלת עתיד העולם תחת הבינה המלאכותית ומציין כי אמנם יש מחלוקת אם העתיד מנבא טוב או רע, אך הוא משוכנע שהתורה תנתב את הבינה המלאכותית למקום טוב. "אם זה נעשה בצורה פרועה זה יכול להיות מזיק, אבל העולם של התורה יודע לקחת את העולם המדעי ויחד להביא את העולם למקום טוב יותר".

פרופ' דנא-פיקארד מוסיף ברוח זו ואומר כי הקב"ה נותן לנו עולם שלא בא להקשות ולסבך על חיינו, אלא להיפך, ומשום כך הדורות הבאים יהיו מתקדמים יותר מדורנו אנו. "אנחנו לא רק מחנכים לידיעת הדבר, אלא גם לסקרנות, לחקור ולחקור כדי לפתח עוד יותר ידיעות. המחקר הזה מקרב את האדם להכרת הבורא, בדיוק כמו שאמר הרמב"ן".

בדבריו מציין פרופ' סוקניק את היות הסטודנטים והבוגרים גאוות המרכז האקדמי לב, ואכן הם מגיעים לעמדות מפתח בצה"ל, באקדמיה, בתעשייה "ועצם זה שהם מגיעים כבני תורה זה נותן אלמנט של קידוש שם שמיים וגם אלמנט של העשרת התפקוד בעולם המעשה מתוך אתיקה מוסר ולימוד".

על בוגרי המרכז האקדמי לב מוסיף פרופ' דנא-פיקארד ומציין כי אלה קיבלו לא רק ידיעות, אלא גם כלים להתמודדות עם שאלות חדשות כדי לחקור סוגיות נוספות. הוא עצמו משוכנע שעם הכלים הללו הסטודנטים עוד יגלו ויחקרו סוגיות שעדיין אינן מוכרות. הוא מציין כי בהרצאות שהועברו בכנס נשמעו סוגיות שעד לפני כחצי שנה לא היו ידועות כלל.

עוד אומר פרופ' מרצבך: "הקב"ה נתן לנו את הטבע, את התורה ואת המדע והמדע מאפשר לנו להבין טוב יותר את הטבע שהוא נתן לנו". "הקב,ה פרס בפנינו עולם מרתק מאוד ויש לנו כללים כדי לדבר על ענייני תורה ויש כללים כדי לדבר על ענייני תורה ומדע ואנחנו מאוד זהירים וחוקרים ומודים לה' על שהוא מאפשר לנו לעשות את זה", חותם פרופ' דנא-פיקארד.