לפני זמן מה התפרסמו דבריה של חברת ועדת החינוך ח"כ גלית דיסטל -אטבריאן, שבהם ביקרה באופן נמרץ את שלילת תוכנית "התנ"ך שלנו" על ידי ועדות הגפ"ן של משרד החינוך.

יצאנו לבדוק על מה יצא הקצף, ומהו בעצם פרויקט "התנ"ך שלנו".

מיזם "התנ"ך שלנו" התחיל מתוך רצון פשוט: להנגיש את לימוד התנ"ך להורים ולילדים. ספר הספרים שלנו נחשב בעיני רבים כמצוי מעבר לחומה גבוהה בשל לשונו הקדומה והרעיונות העמוקים שכלולים בו, ומצד שני בעיני אחרים הוא נתפס כמיקבץ סיפורים היסטוריים חביבים, ללא מחויבות וללא רציפות ברורה.

הרב אלון חזני, ר"מ בישיבת בני עקיבא ורב קהילת "אור התורה" במודיעין נרתם למשימה, שאותה ראה כמשימה מרכזית בדורנו – להנחיל את לימוד התנ"ך למבוגר ולילד באשר הוא. הזדמנות מרכזית לכך הוא מצא במפגשי לימוד "הורים וילדים", שבהם כל הורה יושב ולומד עם בנו או ביתו בזמן קבוע בשבוע. מפגשים כאלה מוכרים כבר שנים בקהילות רבות, אך מתאימות לקהל יעד מאד ספציפי. הרב חזני התחיל להריץ תוכנית לימוד לתנ"ך, בהתחלה בקהילתו הפרטית, אך תוך זמן קצר הביקוש גדל והוא החליט להפוך את המיזם לפרויקט ארצי.

בראש ובראשונה הורגש מחסור בחומרי למידה מתאימים. ספרים שמספרים סיפורי תנ"ך לילדים יש לרוב, אך ספר שמביא את ספרי התנ"ך בשלמותם, ויחד עם זה מנגיש אותם לילדים – זה הוא לא מצא. ו"במקום שאין אנשים השתדל להיות איש". הרב אלון חזני נטל על עצמו משימה בנוסף לתפקידיו החינוכיים והתורניים, והתחיל יושב בלילות וכותב פירוש חדש המותאם לילדיםמגיל 5 עד 12 . למעשה "פירוש" אינו מילה הולמת. בספריו יש הרבה יותר מזה: קודם כל אכן יש בהם פירוש עקבי על כל פסוקי התנ"ך ללא שום דילוג, אך בצד הפסוקים יש עוד תוספות רבות המעשירות את הלימוד לילדים ולהורים– איורים נפלאים, מפות ברורות, הרחבות מתחום הריאליה הממחישות את המציאות הקדומה (כלי הבית, הבגדים, נתונים גיאוגרפיים וארכיאולוגיים ועוד ועוד), שאלות הבנה וחזרה, חידות ושאלות אתגר ועוד ועוד. הספרים שקיבלו הסכמות מהרב דרוקמן והרב אבינר יצאו בהוצאה מהודרת וצבעונית בהוצאת "אור עציון ספרי איכות תורניים" והחלו להסתובב בשוק הספרים. עד כה יצאו 4 כרכים, והבאים בתור כבר בדרך.

אך הוא לא הסתפק בהפקה של ספרים. הוא החל להתרוצץ ברחבי הארץ ולעניין רכזי קהילות, גבאים, מורים וכל מי שיש לו יד ורגל בדבר ועודד אותם להקים קבוצות לימוד נוספות. "אני לא מוכר ספרים" – נהג לומר "אני מקדם פרויקט חינוכי שהספרים הם רק כלי עבורו!" "אנחנו לא קוראים לזה 'לימוד אבות ובנים' כי אצלנו כל המשפחה מגיעה ללמוד גם האימהות ולכן זה 'לימוד הורים וילדים'".

הרב יאיר שרבט, שותף להובלת המיזם, מדגיש את הייחודיות: "אנחנו מעניקים למובילי הקבוצות מעטפת מלאה שהופכת את המפגש הרבה מעבר ללימוד תנ"ך רגיל – זו הזדמנות ליצור קהילה לומדת, מטיילת ופועלת יחד".התופעה התפשטה מעל ומעבר למצופה. תוך זמן קצר יחסית כבר הוקמו עשרות קבוצות ברחבי הארץ, אלפי הורים וילדים משתתפים בפרויקט, ועוד היד נטויה.

יוסי בכר, מוביל קבוצה בקהילת "מאיר" במודיעין: "בכל שבוע הגיעו בין 40 ל-60 ילדים נלהבים. פעמים רבות הילדים ממש גררו את ההורים העייפים מהספה כדי להגיע. הילדים לא ויתרו. פשוט הצלחה מסחררת" מה הסוד? לדבריו הכל טמון בפשטות: "הלימוד בנוי בצורה כל כך נגישה שההורים לא צריכים להתכונן. פשוט פותחים את הספר ומתחילים. כל משפחה בקצב שלה, בדרך שלה – ללא תחרות, ללא ציונים, ללא לחץ".

כשהילדים בונים קהילה

תופעה מעניינת במיוחד התרחשה בגבעות עדן, כפי שמספר שגיא יצחקי, מוביל הלימוד במקום: "במקרה שלנו הילדים היו המנוע! עברנו לישוב מקהילה במודיעין שבה למדנו ב'תנ"ך שלנו', והילדים פשוט התעקשו להמשיך.

אחרי שפתחנו את הקבוצה, גילינו שזה לא רק לימוד – זה ממש בנה את הקהילה החדשה בישוב, הקהילה יצאה לטייל באתרים שקשורים למה שלמדנו וזה העצים את הקהילה.

ואיך זה התקבל במשרד החינוך?

מי שדווקא פחות התלהב מהתוכנית היה משרד החינוך. עם הצלחת התוכנית במפגשים הבלתי פורמליים ניסה הרב חזני לדחוף את הפרויקט כתוכנית לימוד הורים וילדים שתהיה מוכרת במשרד החינוך במסגרת גפ"ן. שם נדחתה התוכנית בנימוק המשונה-משהו שגפ"ן מקדמת תוכניות פלורליסטיות והומניות ודמוקרטיות, ומכיון שהתנ"ך אינו כזה, מה גם שתוכנית "התנ"ך שלנו" אינה ברוח היהדות - הרי שאין לכך מקום בתוכניות הגפ"ן.

הרב אלון חזני, שאינו איש פוליטי, בחר לא להתעמת על כך, ולפי שעה הוא ממשיך בהפצת התוכנית לקהילות באופן פרטי, תוך תקווה ותפילה שגם ההיבט הממסדי בוא יבוא.

איך מצטרפים לתוכנית ?

הרב חזני מדגיש: "פנו אלינו ונענה בשמחה. אני נותן בשמחה הדרכה לכל מי שמקים קבוצה חדשה. כולל תאום רכישה במחיר קבוצה, אנחנו מספקים לא רק ליווי צמוד אלא גם עזרים, כגון כרטיסיות תעודות וקבצי פרסום. יש גם פעילויות נוספות שמותאמות לקבוצות (חלקם בתשלום) כמו ארגון חידונים, סיורים ועוד ועוד. רק תקחו! הביקוש הולך ומתרחב.

איך ניתן להתרשם מהספרים

"ספרי 'התנ"ך שלנו" ניתנים לרכישה באתר המכון התורני אור עציון וניתן להוריד פרק לדוגמא מכל ספר. באתר הפרויקט יש עוד פרקי לימוד לחגים כגון פרקים מספר ירמיהו ללימוד בשעה באב , ספר יונה ומגילת רות . ועוד חומרים רבים ומגוונים המעשירים את הלימוד לקבוצות וליחידים.

ולבתי הספר?

"יש כיום בתי ספר שלא חיכו למשרד החינוך ובחרו להכנס לתוכנית באופן פרטי מכספי המוסד, מתרומות יעודיות של אנשים שהקדישו את הלימוד לעילוי נשמה וכדומה, או מכספי ההורים, אני מקוה שלא רחוק היום שיוכלו לעשות זאת גם בעזרת משרד החינוך ".

מחפשים דרך לחבר בין הורים, ילדים ותנ"ך? רוצים לבנות קהילה סביב ערכים ותוכן אמיתי? צרו קשר עכשיו והצטרפו ל"מיזם התנ"ך שלנו" >>

טיול והצגה מול עמק אילון בעקבות יהושע
טיול והצגה מול עמק אילון בעקבות יהושעצילום: קהילת אריאל במודיעין
טיול הצגה ביפו בעקבות ספר יונה
טיול הצגה ביפו בעקבות ספר יונהצילום: קהילת גבעות עדן