המפגש עם סמוטריץ'
המפגש עם סמוטריץ'צילום: דוברות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ’, השר במשרד האוצר זאב אלקין, ראש מנהלת תקומה אביעד פרידמן והנהלת קיבוץ ניר עוז הגיעו להבנות על מתווה מוסכם לשיקום ופיתוח הקיבוץ.

המתווה, בעלות כוללת של למעלה מ-350 מיליון ש"ח, צפוי לקבל אישור רשמי מאסיפת חברי הקיבוץ בימים הקרובים.

המתווה מבוסס על שילוב פתרונות שונים מתוך הכרה בייחודיות קיבוץ ניר עוז והאתגרים הרבים שניצבים בפניו בעקבות עוצמת הפגיעה שספג בשבעה באוקטובר. מנהלת תקומה גיבשה את הפתרון במטרה למקסם את המשאבים ולהתאים את השיקום למורכבות יוצאת הדופן של היישוב.

התוכנית כוללת הקמת שכונת חלוץ, שיקום תשתיות קהילתיות, עידוד צמיחה מחודשת וליווי תהליכי שיקום לטווח הארוך. כחלק מהמתווה, תעביר מנהלת תקומה מקדמה עבור תכנון מוקדם של שכונת החלוץ, כדי לאפשר את תחילת הבנייה בהקדם האפשרי.

ניר עוז הוא היישוב האחרון מבין יישובי העוטף שנפגעו באירועי ה-7 באוקטובר שטרם נחתם עמו הסכם שיקום כולל. הסיכום הנוכחי מסמן צעד נוסף במימוש המחויבות הלאומית לשיקום היישובים שנפגעו.

ההסכם נחתם בצל כאב מתמשך, כאשר 14 מבני הקיבוץ עדיין מוחזקים בשבי חמאס. שר האוצר, ראש מנהלת תקומה והנהלת הקיבוץ הדגישו את מחויבות המדינה לפעול להשבתם והביעו הכרה במורכבות של מצבם של אלו שאינם מסוגלים לשוב לקיבוץ, לצד מחויבות הממשלה והקיבוץ לסייע במציאת פתרונות עבורם.

קיבוץ ניר עוז לאחר מתקפת המחבלים בשמחת תורה
קיבוץ ניר עוז לאחר מתקפת המחבלים בשמחת תורהצילום: חיים גולדברג, פלאש 90

סמוטריץ’ מסר: "הסיכום אליו הגענו מבטא מחויבות עמוקה של מדינת ישראל — זה המינימום שאנחנו חייבים לכם, כתושבים, כקהילה וכחלק בלתי נפרד מהחוסן הלאומי שלנו. הסיור בקיבוץ היה מטלטל. נכנסתם לי ללב, ולא רק לי. באצילות שלכם, בנחישות, בגבורה, ובתעצומות הנפש שאני לא יודע מאיפה אתם שואבים אותן. אתם מודל של השראה עבור כולנו, לקום מתוך השבר הנורא הזה. כשאמרתם שאתם רוצים לא רק לשקם את הקיבוץ אלא להכפיל אותו – זה ריגש אותי ומבחינתי היה נקודת המוצא לתכנית עבודה משותפת. אני מקווה שזו תהיה הרוח במדינה שלנו, אנחנו צריכים שמדינת ישראל תהיה ניר עוז".

הוא הוסיף: "אני רוצה לומר משהו שיעבור לחברים בקיבוץ – אני רוצה שנצא לדרך מתוך ידיעה ברורה שאתם לא לבד, ונתמודד יחד עם העליות והירידות שיגיעו. ההסכם הזה לא אומר שהדלת ננעלת, אנחנו איתכם עד הסוף ועד שימצאו גם פתרונות למי שלא חוזרים לקיבוץ. כמו שמצאנו פתרונות בעבר, כך גם בעתיד – נמשיך למצוא את הדרכים הנכונות. אנחנו מחוייבים באופן מלא להיות איתכם בתהליך הזה. המסר שלי גם לשאר הקיבוצים והקהילות הוא פשוט: יש לנו אחריות משותפת. אנחנו מחויבים לכם – ונמשיך ללוות אתכם לכל אורך הדרך. נמשיך לפעול להשבת החטופים כולם, לניצחון מלא ולצמיחה מחודשת של חבל התקומה כולו".

אלקין מסר: "מהרגע הראשון שנכנסתי לתפקיד והבנתי שקהילת ניר עוז היא עדיין ללא הסכם שיקום כולל, החלטתי לשים את הנושא בראש סדר עדיפויות של מנהלת תקומה וללוות אותו באופן אישי. התשובה שלנו לטבח ולחורבן, כמו שהיה נכון לאורך כל ההיסטוריה של התנועה הציונית, היא הבניה והצמיחה. מי שרצה להרוס את קיבוץ ניר עוז ולהבריח את תושביו לתמיד מהאזור יראה מול העיניים שלו קהילה, שתשתקם, תצמח ותתפתח ותהיה עוד יותר חזקה ממה שהיא היתה עד 07.10".

פרידמן הוסיף: "אני שמח שהצלחנו להגיע לפתרון משותף שמקובל על מנהלי הקהילה. קיבוץ ניר עוז הוא הליבה של הליבה של אירועי ה-7 באוקטובר, נפגע בצורה הקשה ביותר וזכאי להכרה, לריפוי ולטיפול משמעותי. המטרה שלנו היא לסייע לקהילת ניר עוז בשיקום הקיבוץ בצורה המיטבית ובמהירות האפשרית. אנשי ניר עוז שבוחרים לחזור ולהקים את ביתם הם אנשים חדורי מטרה ואנחנו צריכים לתת להם את הכלים - זהו צעד מחזק אמון ונושא האמון הוא הנושא המרכזי והחשוב ביותר. הרצון שלנו זה שכבר ביום העצמאות נוכל להגיע לניר עוז ולהניח אבן פינה".

קיבוץ ניר עוז מסר: "14 מבני ובנות הקיבוץ שלנו עדיין מוחזקים בשבי חמאס. החזרתם היא חלק בלתי נפרד משיקום הקהילה שלנו בפרט, ומדינת ישראל כולה בכלל. אנחנו בונים את ניר עוז מחדש. הסיכום שהובא לפנינו אמש לאחר משא ומתן ממושך הוא צעד משמעותי וראשוני בדרך הארוכה לשיקום ניר עוז, המעניק רוח גבית לקהילה שלנו ומאפשר לנו להתחיל לבנות את ביתנו מחדש. תקומת ניר עוז היא מבחן תקומת מדינת ישראל כולה".