
על השלכות הפשיטה הקרקעית ברפיח על סיכויי הכרעת חמאס והשבת חטופים, שוחחנו עם המזרחן יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון.
את המהלך ברפיח מגדיר בן מנחם כ"מעט מדי ומאוחר מדי, אבל עדיף מאוחר מאשר אף פעם לא". בדבריו הוא מזכיר כי "כל העסקאות לשחרור חטופים היו כתוצאה מלחץ צבאי. ישראל קצת גררה רגליים אחרי שהוחלט שלא ללכת לשלב השני של העסקה, מה שהיה זכותה של ישראל. היה צריך להפעיל מיד לחץ צבאי כדי שיקבלו את מתווה ויטקוף".
בן מנחם מזכיר בדבריו כי מתווה ויטקוף היה למעשה הצעת גישור אמריקאית שהונחה על השולחן, ישראל הסכימה לה והחמאס התנגד, ומשום כך "יש לישראל את הגיבוי האמריקאי ולא היה נכון לתת להם את חודש הרמאדן לחגוג בשקט בלי התקפות של צה"ל".
על סוגיית חודש הרמאדן שנראה שמלכתחילה ישראל המתינה עד סופו על מנת לתקוף בעזה, אומר בן מנחם כי נראה שהמתווכות, בעיקר קטאר, ביקשו להתחשב ברגשות המוסלמים "כאילו הם התחשבו ברגשות שלנו בטבח בשמחת תורה". בעקבות כך "הייתה כאן נאיביות ישראלית להמתין עד שנעבור את הרמאדן, אבל הרמאדן הסתיים אתמול והגיע הזמן להיכנס בהם בכל הכוח ולא רק ברפיח. צריך להכניס חמש אוגדות ולגמור את הסיפור הזה שנמשך כבר 18 חודשים".
מוסיף בן מנחם ומעיר כי הוא "בטוח שהרמטכ"ל החדש, אייל זמיר, הכין תכניות התקפיות שהן לא בשיטת פשיטות ברוח גלנט והרצי הלוי. זה תלוי בגיבוי של הדרג המדיני. ממה שאני יודע צה"ל כבר מוכן היטב, הקבינט צריך לתת את ההוראה ולצאת למערכה".
על מה שמתואר בתקשורת כחששן של משפחות החטופים ממה שעולה בגורל יקיריהן בזמן שהצבא תוקף בעוצמה ברפיח, אומר יוני בן מנחם: "זה לא מדויק. בחודשיים של הפסקת האש צה"ל אסף מידע מודיעיני על המיקום המשוער של החטופים ושם הוא לא תוקף. המטרה כעת היא לא הכרעה צבאית, אלא להביא את חמאס לקבל את מתווה ויטקוף כדי לשחרר עוד חטופים, ואין דרך לעשות את זה בלי לחץ צבאי כבד. אני בטוח שאחרי שייכנסו שלוש אוגדות חמאס יבוא למו"מ על מתווה ויטקוף. כעת הוא לא רוצה כי הוא רואה את ההססנות הישראלית והוא סומך על משפחות החטופים שיעשו בלאגן לממשלה ויתסיסו את הרחוב ולכן הוא מרשה לעצמו. כשהוא יראה מולו דרג מדיני רציני הוא יתקפל".
על עמדתו שלו בדבר הצעדים הנחוצים כעת להכרעת המערכה, אומר בן מנחם כי לו היו שומעים לעצותיו היינו במציאות אחרת לחלוטין. הוא מזכיר את טענותיו עוד בתקופת צוק איתן ולפיהן יש להשמיד את חמאס, טענות שלא התקבלו, וכך גם כשהזהיר ממתקפה שחמאס מתכנן, וזאת על בסיס פרסומים גלויים, "אני רגיל לזה ומבין שיש כאן שיקולים פוליטיים וזו בעיה. טוב שיש גורמי ימין בממשלה הזו שמפעילים לחץ על ראש הממשלה כדי שיילך לכיוון הזה".