תענית בכורות, מכירת חמץ ובדיקתו – כל מה שצריך לדעת לפני פסח.
תענית בכורות
תענית בכורות מתקיימת השנה ביום חמישי, מכיוון שאי אפשר לצום בערב שבת. ניתן להשתתף בסיום מסכת כדי להיפטר מהתענית, כפי שמקובל במקרים אלו (שו"ע תע"ב וכה"ח שם ס"ק כ', כ"ג).
מכירת חמץ
מכירת חמץ עושים כמה שיותר מוקדם. בסופו של דבר לא אנחנו מוכרים את החמץ לרב אלא הרב שליח שלנו למכור את החמץ לנוכרי. הוא מוכר באופן שנוכל להשתמש בשבת בערב ובבוקר עד סוף הזמן.
ניתן למכור חמץ כבר עכשיו ע"י ערוץ 7 בשיתוף איגוד רבני הקהילות בנשיאות הרב שמואל אליהו, לחצו כאן>>>
בדיקת חמץ - איך זה עובד השנה?
בדיקת החמץ תיערך ביום חמישי בערב, שהוא ליל שישי, ליל י"ג בניסן, החל מצאת הכוכבים. לפני הבדיקה מברכים "על ביעור חמץ" ולא "על בדיקת חמץ", משום שהבדיקה היא השלב הראשון בתהליך הביעור (שו"ע תלב).
לאחר הבדיקה אומרים את נוסח ביטול החמץ: "כל חמירא דאיכא ברשותי דלא חזיתיה ודלא ביערתיה לבטיל ולהוי כעפרא דארעא" – כלומר, כל חמץ שלא ראינו ולא ביערנו, נחשב בעינינו כעפר הארץ. עם זאת, החמץ שנותר לאכילה בשישי ובשבת אינו כלול בביטול זה.
שכח לבדוק חמץ בליל י"ג
מי ששכח לבדוק חמץ בליל שישי יבדוק ביום שישי בברכה בשעה שנזכר (שו"ע תלה א). לא בדק בשישי – לא יבדוק בשבת, שצריך לבדוק לאור הנר ואי אפשר לטלטל נר בשבת (שו"ע הרב תלה ד). אמנם צריך לבער בשבת כל חמץ שיש לו בבית שהוא יודע על קיומו. ויבדוק עם נר בפסח עצמו.
מי שלא ברך בליל י"ג בבדיקת חמץ לא יברך ביום י"ג בעת שריפת החמץ, כיוון שבשריפת חמץ זו אנחנו לא מבטלים את החמץ, בשונה מכל שנה אחרת.
כיצד מתבצע ביעור חמץ בערב שבת?
ביום שישי בבוקר שורפים את החמץ שאינו מיועד לשימוש בשבת (שו"ע תמד ב). מומלץ לבצע את שריפת החמץ כבר לפני חצות היום (שו"ע תמד ב). אם לא הספיקו, ניתן לשרוף את החמץ גם מאוחר יותר, עד כניסת שבת.
בדרך כלל, לאחר השריפה מבטלים שוב את החמץ, אך השנה, מאחר שחמץ ייאכל עד שבת בבוקר, ביטול החמץ הסופי יתבצע רק בשבת לאחר סילוק השאריות.
משאירים את המינימום הנדרש לסעודות שבת, כפי שנפסק בגמרא: "ארבעה עשר שחל להיות בשבת, מבערין את הכל מלפני השבת ומשיירין מזון שתי סעודות" (פסחים י"ג ע"א).
הגעלת כלים
הגעלת כלים אפשר לעשות גם אחר הצהריים, כי לא גזרו רק בדבר שמצוי להמון. ובהגעלה מצויים לרוב תלמידי חכמים (סידור פסח כהלכתו פ ו בהערה בשם הרב אוירבך).
כבוד ללחם – סיפור מרגש על כוחו של כבוד החמץ
בעת ביעור החמץ, יש להימנע מלהשליכו בביזיון, במיוחד ברחוב, משום חילול ה' (בא"ח צו י'). הרב מרדכי אליהו זצ"ל סיפר שכאשר כיהן כדיין בבאר שבע, ראה לחם זרוק על הרצפה, הרימו, נישקו והניחו במקום מכובד. שייח' בדואי שצפה במעשה התרגש כל כך, עד שביקש מהרב לשפוט בסכסוך בשבט של אותו בדואי - בקשה שהובילה לשלום בין הצדדים ומנעה שפיכות דמים.
הכנות לפסח מיום שישי:
יש הכנות שצריך לבצע לפני שבת, כמו ריסוק שקדים ואגוזים לחרוסת, הכנת מי מלח לכרפס, הפרשת חלה אם אופים מצות יד, הכנת פמוטים להדלקת נרות במוצאי שבת, והכנת נר נשמה להדלקת נרות החג.
איך מתמודדים עם סעודות שבת?
בהכנה לשבת שחל בערב פסח, יש להימנע מלבשל מאכלים שהם חמץ גמור, משום שבתהליך הבישול עלול החמץ להידבק לסיר, מה שיקשה על ניקויו לאחר הסעודה, ולא תהיה אפשרות לבערו כראוי. (תמ"ד סע' ג').
כמובן, יש לוודא שגם הפלטה וכלי ההגשה יהיו כשרים לפסח, ויש להיזהר שהחמץ לא יגע בהם. מומלץ שלא להניחם על השולחן, אלא למזוג מהם לצלחות חד פעמיות ולהחזיר את הכלים למטבח מיד לאחר השימוש. המזיגה אינה הופכת את הכלים לחמץ.
כיסוי כסאות בניילון?
יש מהדרין לכסות את הכיסאות בניילון. ובאמת אין זו חובה אלא הידור מצווה. כיון שגם אם נפל פירור חמץ, אין בכך עבירה על "בל יראה ובל ימצא", שכן האיסור חל רק על פירור בגודל של כזית, אך אנו משתדלים שלא להותיר פירורים אפילו קטנים יותר.
ארוחת ערב שבת
בסעודות ליל שבת ושבת בבוקר משתמשים בכמות מדודה של לחם שאינו מתפורר (כגון פיתות), ואוכלים מעל מפה חד-פעמית כדי להימנע מפיזור פירורים. לאחר סיום אכילת החמץ בשבת, יש להיפטר מהשאריות באופן המותר, עוטפים את כל החמץ במפה חד פעמית וזורקים לפח הציבורי.
כשאוכלים במקום אחר את החמץ – להדליק גם שם נר
בשבת זו יש אוכלים על השולחן, יש שאוכלים בחצר או במרפסת, ויש שאוכלים שם את הלחם ואחר כך אוכלים את הארוחה העיקרית על השולחן הרגיל. וכל מה שעושה – יעשה בשמחה ובטוב לבב עם אשתו. וחשוב להדליק נר גם במקום שבו אוכלים בלילה, כי עיקר הדלקת הנר היא במקום האכילה. ואם אוכלים גם בחוץ וגם בבית - שיהיה הנר דולק בשניהם. עוד צריך לשים לב לכוון בעת הברכה על הלחם גם על המקום שבו אוכלים את המשך הארוחה, כדי שיוכל לברך שם ברכת המזון.
מקדימים את התפילה בשבת
בשבת זו צריך לקום מוקדם כדי להספיק להתפלל בנחת ואח"כ להקדים לאכול ולסיים את הארוחה לפני סוף זמן אכילת חמץ (כמופיע בלוחות). בשבת צריך לזרוק את החמץ לפח ולבטל את החמץ עד סוף זמן ביעור החמץ (כמופיע בלוחות).
אם קם מאוחר - יתפלל בדילוגים ביחיד ויאכל פת לפני מוסף. אם קם יותר מאוחר - לא יאכל לפני התפילה כי לא מקיימים בזה מצוות סעודת שבת. על כן יוותר על אכילת חמץ וישתה רביעית יין, אבל לא יאכל מצה כלחם משנה.
סוף זמן אכילת חמץ לדעת הרב אליהו:
ירושלים: 09:36 (ויש מקילים: 10:00)
תל אביב: 09:36 (ויש מקילים: 10:01)
צפת: 09:34 (ויש מקילים: 09:58)
עזה: 09:38 (ויש מקילים: 10:03)
באר שבע: 09:38 (ויש מקילים: 10:02)
סוף זמן 'ביעור' חמץ לדעת הרב אליהו:
ירושלים: 10:50 (ויש מקילים: 11:19)
תל אביב: 10:50 (ויש מקילים: 11:21)
צפת: 10:48 (ויש מקילים: 11:18)
עזה: 10:52 (ויש מקילים: 11:23)
באר שבע: 10:52 (ויש מקילים: 11:21)
מצה כ"לחם משנה"
מי שאין לו שני לחמים ללחם משנה בבוקר יכול להשתמש במצה שתהיה כלחם משנה, אע"פ שלא אוכלים אותה. וכמובן צריך לשים אותה בניילון שלא תיגע בלחם ולא ידבק בה פירור מהחמץ. ואם ייגע - יזרוק אותה ביחד עם החמץ. ולא ייגע במצה שמורה עבודת יד שהיא יקרה ומוקצה מחמת חסרון כיס.
ניקיון שיניים - לאחר הסעודה, יש לנקות את השיניים עם מברשת שיניים בצורה יסודית ולאחר מכן ולזרוק אותה לפח, או לשטוף אותה היטב אם אין אפשרות אחרת. כמו כן, יש לטאטא את החדר ולנקות את המטאטא או להשליכו יחד עם החמץ לפח.
אין לחשוש מהטאטוא, כיוון שבבתים מרוצפים אין חשש ליישור הקרקע, והמטאטאים כיום עשויים משערות רכות שאינן נשברות כמו בעבר (עיין בשולחן ערוך שלז סעיף ב וברמ"א שם).
מצה בערב פסח
אסור לאכול מצה בערב פסח (השנה-שבת) כדי שיהיה הכר לאכילתה בליל הסדר, ומי שאוכל מצה עובר על איסור חמור (הרמב"ם, הלכות חמץ ומצה). לכן, יש להימנע מלפורר או לשבור מצה בערב פסח לצורך אכילה בו ביום.
סעודה שלישית
בסעודה שלישית לא אוכלים לחם, מאחר שאסור לאכול חמץ אחרי זמן האיסור, ואי אפשר לאכול מצה בערב פסח. הפתרון הוא: אכילת פירות, ירקות ודגים. ואפשר גם מצה טחונה כגון קציצות קיינדלאך או עוגות מקמח מצה.
הדלקת נרות שבת והבדלה עם הקידוש בליל הסדר:
לאחר צאת השבת, תגיד בעלת הבית (או בעל הבית כשאין אישה) "ברוך המבדיל בין קודש לקודש" תברך: "להדליק נר של יום טוב" ותדליק את הנרות מאש לאש. ומרגע זה מותר לעשות הכנות לסעודה וגם לבשל באופן המותר ביום טוב.
את שולחן הסדר מסדרים רק לאחר צאת השבת. ההבדלה בליל הסדר כלולה בתוך קידוש ומכונה "יקנה"ז" (יין, קידוש, נר, הבדלה, זמן). הנוסח מופיע בהגדות. ועל אותה הכוס עושים גם קידוש וגם הבדלה.
להעביר גילולים מן הארץ:
המשמעות הרוחנית של ביעור חמץ היא ביער כל כוחות הרע מהעולם. ביום קדוש זה (י"ד ניסן), שחטו את השה - אליל מצרים, התהפכו סדום ועמורה. נלקחו הברכות מעשו והועברו ליעקב. ביום הזה נפל צבא סנחריב. בשנים האחרונות התבערו מהעולם הרבה מאוד עריצים וכוחות רשע אחרים.
יש חשיבות גדולה לביעור חמץ, במיוחד ביום זה שבו התחוללה ומתחוללת השפלת הרשעה בעולם. אשרינו שאנו חיים בדור שבו כוחם של אויבי ישראל הולך ונשבר בלבנון, בסוריה, באיראן, תימן, ביהודה ושומרון וברצועת עזה.
ויהי רצון שנזכה לקיים את הפסח כהלכתו, ונזכה לאכול מן הפסחים ומן הזבחים במהרה בימינו, אמן.