
בית המשפט העליון פרסם היום (חמישי) את נימוקי פסק הדין בסוגיית התפילות בהפרדה מגדרית במרחב הציבורי בתל אביב, שניתן לפני כחצי שנה בעקבות ערעור שהגישה עמותת "ראש יהודי".
בפסק הדין המקורי הורה בית המשפט לעירייה לאפשר קיום תפילות בהפרדה מגדרית בגן מאיר, לאחר שהעירייה סירבה לאפשר זאת בכיכר דיזנגוף.
השופט יחיאל כשר כתב בנימוקיו כי "עמדתה הברורה של העירייה מגלמת העדפה עקרונית, גורפת ומוחלטת של השמירה על אי-הפרדה מגדרית במרחב הציבורי על פני כל שיקול אחר, ותהיינה הנסיבות אשר תהיינה... נראה כי הפגיעה הברורה שיש באמור במי שמבקשים לקיים תפילה יהודית אורתודוקסית, ובזכותם לשוויון, לא נשקלה כלל על-ידי העירייה".
השופט הוסיף בביקורת נוקבת: "במהלך הדיון שבפנינו אף ניתנה התשובה שלפיה אין לעירייה דבר נגד תפילה אורתודוקסית כל עוד לא תתקיים תוך הפרדה בין נשים וגברים, תשובה אשר דומה שמיותר להבהיר מדוע אינה יכולה להישמע".
כשר התייחס גם למסר המשתמע ממדיניות העירייה, לפיו "התפילה באופן שבו התפללו אבותיו ואבות אבותיו, יש בה פגם, ולכן נאסר לקיים אותה לעיני הציבור". זאת, לדבריו, "גם כאשר המבוקש מתייחס ליום הקדוש ביותר בשנה לדת היהודית".
השופט דוד מינץ הצטרף לביקורת וקבע כי "העירייה לא נתנה משקל ולוּ קל שבקלים לזכויותיהן לשוויון ולחופש פולחן של הקבוצות הדתיות הנוהגות לקיים תפילה בהפרדה מגדרית, כמו גם לפגיעה הקשה שמגלמת מדיניותה בזכויות אלה".
מינץ דחה את טענת העירייה לפיה בהפרדה מגדרית יש פגיעה בשוויון וקבע כי גם אם כך הדבר, "פגיעה בשוויון מסוג אחד (בין גברים לנשים) אינה משמשת הצדקה שאין בלתה לפגיעה בשוויון מסוג אחר (בין הנוהגים לפי זרם דתי אחד לבין זרם דתי אחר, או בין דת אחת לרעותה)".
בנימוקים מתחו השופטים ביקורת גם על "פרנסיה מרובי הזכויות של העיר העברית הראשונה" שלדבריהם "נעלם מעיניהם עד כמה בעמדתם יש קושי ופגיעה בציבור משמעותי" המבקש להתפלל כמסורת אבותיו.
יו"ר "ראש יהודי", ישראל זעירא, הגיב לפרסום הנימוקים: "אנחנו מברכים על החלטת בית המשפט שפסק את המובן מאליו – גם ליהדות יש זכויות בתל אביב. עם זאת אנחנו מאמינים כי המפתח לפתרון נעוץ בהידברות ובשיח מכבד שיאפשר חיים משותפים, כיאה לאופייה של העיר העברית הראשונה".
למרות פסק הדין התקדימי, החליטה בסופו של דבר עמותת "ראש יהודי" לבטל את התפילה תחת כיפת השמיים מחשש לעימותים. יחד עם זאת, הפסיקה עשויה לשמש בסיס להמשך מאבקם של שומרי המצוות לקיום תפילות כהלכתן במרחב הציבורי בתל אביב ובמקומות נוספים ברחבי הארץ.