מתחם הטבח ברעים
מתחם הטבח ברעיםצילום: Chaim Goldberg/Flash90

צה"ל פרסם היום (חמישי) את ממצאי התחקיר המקיף שבוצע בנוגע להתנהלות כוחות הביטחון במהלך הטבח הנורא במסיבת הנובה סמוך לרעים ב-7 באוקטובר.

האירוע הקטלני, בו נרצחו 378 אזרחים, אנשי כוחות ביטחון ואנשי צוות, ו-44 בני אדם נחטפו (11 מהם נרצחו בשבי), מעלה תמונה קשה של כשלים מערכתיים בצה"ל, בעיקר באוגדת עזה ובחטיבה הצפונית. למרות זאת, התחקיר מציין לשבח את גבורתם ותפקודם של שוטרים, מארגני המסיבה, אזרחים וכוח קטן של גבעתי ושב"ס שהגיעו באיחור ונלחמו במחבלים.

התחקיר שיבח במיוחד את החלטתו המהירה של מפקד משטרת אופקים, סנ"צ ניבי אוחנה, לפזר את המסיבה מיד עם תחילת הירי בשעה 06:29. על פי הממצאים, החלטה זו הצילה את חייהם של אלפי חוגגים ומנעה אסון גדול אף יותר.

נקודה מפתיעה שעולה מהתחקיר היא כי ארגון חמאס כלל לא תכנן לפגוע במסיבת הנובה. המחבלים, שהיו בדרכם לנתיבות, טעו בפנייה בצומת שוקדה והגיעו באופן לא מכוון לחניון רעים, שם התקיימה המסיבה ההמונית.

תוכנית הפלישה של חמאס התבססה על ירי רקטי מאסיבי של כ-5,000 רקטות, שנועד לאפשר ל-1,200 מחבלים לחדור לשטח ישראל, לתפוס בסיסים וצמתים בעוטף עזה כדי לבודד אותו, ולאחר מכן לטבוח בתושבי היישובים. רוב הנרצחים במסיבת הנובה נפגעו בזמן שניסו להימלט מהמתחם ונתקלו במחבלים במקומות שונים.

בבוקר הטבח שהו במתחם המסיבה כ-3,500 בני אדם, כולל אנשי צוות, שוטרים ומאבטחים. זירות הרצח העיקריות היו מתחם המסיבה והחניונים, עיקול מפלסים, הצומת והכניסה לקיבוץ רעים, צומת גמה, אזור בארי, אזור עלומים וכביש 232.

התחקיר בחן גם את הליך אישור המסיבה וקבע כי המארגנים פעלו לקבל רישוי כנדרש. למרות שנציגי צה"ל לא נכחו בישיבות התכנון במשטרה, הצבא אישר עקרונית את קיום המסיבה הראשונה וקצינת פיקוד העורף אף ערכה סיור שטח לקראת המסיבה השנייה. תחילה, מפקד החטיבה הצפונית לא אישר את המסיבה בשל דרישת הכוחות והמשאבים לאבטחתה, אך לאחר שיח עם אוגדת עזה, האישור ניתן לבסוף מתוך מדיניות צה"ל שלא להגביל את שגרת החיים בעוטף.

הביקורת העיקרית בתחקיר הופנתה כלפי התנהלות החטיבה הצפונית בפיקודו של אל"מ כהן והאוגדה. "לא בוצעה התאמה ביטחונית בין קיום המסיבה לפעילות הצבאית בגזרה", נכתב בדו"ח. עוד נקבע כי לא הוצב גורם צבאי בחפ"ק המשטרה במסיבה, לא בוצע סיור מפקדים ולא הוקצו כוחות צבאיים ייעודיים לאבטחת האירוע.

התחקיר תיאר את מהלך הטבח, את הכשלים המערכתיים ואת מעשי הגבורה של גורמים שונים. למרות פיזור המסיבה המהיר על ידי מפקד המשטרה, מחבלים הגיעו במהירות לנקודות מפתח ותקפו את המבלים הנמלטים. דיווח מטעם מפקדת פיקוד העורף לחמ"ל החטיבה הצפונית בשעה מוקדמת כי רוב המבלים עזבו את המתחם, גרם להורדת רמת הקשב של הצבא למתרחש במקום. התחקיר גם הצביע על טעות בשיקול הדעת של טייס מסוק קרב שלא תקף שיירת מחבלים בשל חוסר ודאות בזיהוי.

פלוגת נוחבה של חמאס, שמנתה כמאה מחבלים, הגיעה למתחם המסיבה בשעה 08:10 לאחר שטעתה בדרכה לנתיבות. הכוח, שהיה מצויד באמצעי לחימה רבים, טבח ב-171 ישראלים נוספים שהיו במקום, בהם פצועים, אנשי צוות ושוטרים. רק לקראת השעה 11:30 הגיע כוח קטן של לוחמי גבעתי ושב"ס, שהכוון על ידי חייל בחופשה, והצליח לחתור למגע ולחסל כ-15 מחבלים. טיהור מלא של מרחב המסיבה ממחבלים הסתיים רק בשעה 15:00.

התחקיר קבע כי בחטיבה הצפונית ובאוגדת עזה לא הייתה תמונת מצב מדויקת על המתרחש במסיבה, וכי הצבא היה מנותק קשר עם המשטרה ולא פעל לקבל מידע. הדיווח הראשון על האירוע הגיע לחטיבת המבצעים במטכ"ל רק לאחר השעה 10:00 בבוקר. התחקיר הצביע על שורה ארוכה של כשלים ברמת החטיבה הצפונית, אוגדת עזה ופיקוד הדרום, שהובילו לאי מניעת האסון החמור.

בין התקלות המרכזיות שעלו בתחקיר: פערים בהכנות הצבאיות ביחס למיקום המסיבה ולאיומים הפוטנציאליים, אי ביצוע הערכת מצב ייעודית לקראת האירוע ההמוני, חוסר ידיעה של מרבית הכוחות הגזרתיים על קיום המסיבה ופרטיה, פערים חמורים בתיאום בין הצבא לגורמים אזרחיים, אי הגדרת המסיבה כנכס חיוני ואי הצבת מערכות התרעה לירי תלול-מסלול.