לקראת החג, ערוץ 7 מגיע לביתו של הרב ישראל מאיר לפרק בפודקאסט החדש על ערכים וחינוך.

השיחה עם הרב נסובה סביב אתגרי החינוך היהודי בדורנו ונוגעים באתגרי הדור - בעוד פעם הייתה תחושה שכולם מבינים שחייבים להשקיע בלימודי הזהות היהודית, היום הנושא טעון חיזוק.

הרב לאו מביע צער על דלדול הידע ביהדות בקרב הדור הצעיר בישראל, ומביא דוגמאות של חוסר היכרות עם חגי ישראל ותפילות בסיסיות. "מה זה חג השבועות היום עבור תלמיד בתיכון לא דתי? סוכות הוא עוד איכשהו יודע כי הוא רואה. פסח הוא מכיר כי את ליל הסדר שומרים בצורה כזו או אחרת. אבל רוב חגי ישראל התוכן שלהם מוזר לאותם תלמידים.

יש כאלה שבאים היום בצפון תל אביב לבית הכנסת ביום כיפור. הם מקבלים מחזור בכניסה ולא יודעים לדפדף. הם לא יודעים מה לומר. גם ההגדה של פסח עוברת ידיים שונות וגרסאות שונות. כולם יודעים מה זה 'והיא שעמדה' ו'מה נשתנה' אבל לא מבינים בדיוק מה רוצים מהם".

התיקון לדעתו צריך להיות מתוך משרד החינוך ודרך תוכנית הלימודים. "זלמן ארן המציא את הרעיון של הכנסת התודעה היהודית לבתי הספר הממלכתיים. לצערי זה לא קיים היום. למורים יש תוכניות לימוד שנקבעות במידה רבה על ידי משרד החינוך - וחשוב שגם במסגרת הממלכתית יהיו תוכניות בנושא. שלא יהיה ביזיון שבו נער יהודי-ישראלי, דובר עברית, לא יודע להגיד 'ברכו את ה' המבורך'".

הרב לאו מזכיר, על רקע המחלוקות הקשות בתוככי הציבור הישראלי, כי לא מדובר בחידוש גדול. הוא קורא לסבלנות, אורך רוח ולמידה מההיסטוריה, ומדגיש כי בדמוקרטיה הרוב קובע ויש לכבד את תוצאות הבחירות. "יש תשובות לכל דבר. פשוט צריך לפתוח את הספר, לחזור אל המקורות ולהכיר אותם יותר, למצוא את השפה המשותפת. לפי דעתי הבסיס המשותף הרבה יותר רחב וגדול מהמפריד. המפריד הוא זמני מאוד והמאחד הוא תמידי".

הוא מביע אופטימיות לגבי עתיד העם, ומזכיר את הקמת המדינה לאחר השואה ובמהלך מלחמת השחרור בתנאים קשים, ואת הניצחונות במלחמות הבאות כביטוי לחסד השם ולאמונה. "אני אופטימי. אם יצאנו ממלחמת השחרור כעם קטן, אז צריך רק אורך רוח וסבלנות. ללמוד מההיסטוריה ולהסתכל קדימה עם הרבה אופטימיות, אמונה ותקווה. אני מאמין באמונה שלמה שהקדוש ברוך הוא רוצה אותנו פה - אז אנחנו נהיה פה - ונכה שורשים ולא נתייאש".