קיבוץ נירים
קיבוץ ניריםצילום: Yossi Aloni/Flash90

צה"ל פרסם הבוקר (שישי) את תוצאות התחקיר המקיף שבוצע בנוגע לאירועי ה-7 באוקטובר בקיבוץ נירים, זאת לאחר שהממצאים הוצגו בפני חברי הקיבוץ, משפחות הנרצחים והחטופים, ומשפחות לוחמי צה"ל שהיו מוצבים במוצב "הבית הלבן" הסמוך בעת המתקפה.

התחקיר קובע באופן חד משמעי כי צה"ל "נכשל במשימתו להגן על תושבי הקיבוץ" מפני מתקפת הפתע הרצחנית של חמאס.

במהלך הטבח בקיבוץ נירים נרצחו חמישה אזרחים, חמישה נוספים נחטפו (שלוש שבו, שניים נרצחו בשבי), ושמונה חיילי צה"ל נחטפו לעזה (שלושה הוחזרו כגופות, שלושה מוגדרים חללים וחמישה עדיין בשבי, מהם שניים בחיים). על פי ממצאי התחקיר, כ-150 מחבלים חדרו לקיבוץ ולמוצב הסמוך בשלושה גלים, ובמשך שעות ביצעו מעשי רצח, טבח, ביזה ופשעים אכזריים נוספים. בבוקר המתקפה פעלו בגזרה לוחמי גדוד 51 של חטיבת גולני ולוחמי שריון מגדוד 77 של חטיבה 7, כאשר כיתת הכוננות של הקיבוץ כללה שמונה לוחמים בלבד.

התחקיר משרטט תמונה קשה של השתלשלות האירועים: עם תחילת מתקפת חמאס בשעה 6:29 בבוקר, הורה רבש"ץ הקיבוץ להיכנס למרחבים המוגנים. מח"ט דרומית זיהה פריצה בגדר ויצא לשטח, הכריז על "מלחמה" והקפיץ כוחות. מחבלים החלו לחדור לשטח הקיבוץ בסביבות השעה 6:42, לאחר שהפילו מצלמות תצפית ומערכות הגנה. חפ"ק המח"ט נתקל במחבלים מחוץ לגדר, ניהל קרב, חדר לקיבוץ ונפגע קשה. שלושה לוחמים מחפ"ק המח"ט, שניסו לפנותו ולהגן עליו, נפלו בקרב.

נתוני הקרב בנירים
נתוני הקרב בניריםצילום: דובר צה"ל

טנק שהתמקם על הגדר השמיד חוליית מחבלים אך נפגע מטיל נ"ט. כוח נמ"ר חיסל חולייה נוספת. טנק אחר, בפיקודו של סרן עומר נאוטרה (שגופתו מוחזקת בעזה), נפגע מטילים והושבת, וארבעה לוחמים ממנו נחטפו. במקביל, לוחמי גולני חיסלו מספר מחבלים שניסו לחדור לקיבוץ.

התחקיר מצביע על נקודת זמן קריטית בה הכוחות הצבאיים הראשונים עזבו את מרחב הקיבוץ לאחר שלא זיהו עוד מחבלים, אך זמן קצר לאחר מכן חדרו עשרות מחבלים נוספים דרך פרצה אחרת בגדר, וביצעו את הטבח והחטיפות בקרב האזרחים. תושבי הקיבוץ התמודדו בגבורה מול המחבלים שהשתלטו על בתים והציתו רכבים, והתבצרו בממ"דים. רק בשעות הצהריים המאוחרות הגיעו כוחות גדולים יותר לקיבוץ וחיסלו את המחבלים האחרונים.

השתלשלות האירועים בנירים ב-7 באוקטובר
השתלשלות האירועים בנירים ב-7 באוקטוברצילום: דובר צה"ל

עיקרי המסקנות והלקחים של התחקיר כוללים כשלים חמורים בגיבוש תמונת מצב עדכנית עקב נפילת שרשרת הפיקוד וקריסת החמ"לים, וכן קושי בתקשורת בין הכוחות בשטח ליישובים.

התחקיר מציין לחיוב את הגעת המהירה של חפ"ק המח"ט ואת לחימת כוחות צוות הקרב הפלוגתי בשעות הראשונות, אשר סייעו לבלימת הכוח העיקרי של האויב.

כמו כן, מצוינת פעולתם של האזרחים החמושים וחברי כיתת הכוננות, וכן ירי מסוק קרב שתרם לנסיגת חלק מהמחבלים.

בין הלקחים המרכזיים שהועלו בתחקיר: הצורך בגיבוש הגנה הנשענת על מרחב אבטחה גדול ופעולות מנע מול כל אויב, וכן הקמת מוצבי צה"ל לפני היישובים.