רונן בר
רונן ברצילום: Chaim Goldberg/Flash90

בג"ץ הודיע הערב (שלישי) לאחר הדיון כי ראש השב"כ רונן בר ימשיך לכהן עד החלטה אחרת. עוד נמסר בהודעה כי אין להכריז על מחליף או ממלא מקום.

ראש הממשלה בנימין נתניהו ורונן בר יגישו תצהירים עם הטענות זה נגד זה. הממשלה והיועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה יכולות להגיע לפשרה עד 20 באפריל. השופטים הוסיפו כי אסור לממשלה להדיר את בר מהתייעצויות.

מוקדם יותר היום המשנה לנשיא בית המשפט העליון נעם סולברג הציע בדיון פשרה.

סולברג הציע לנציג הממשלה, עו"ד ציון אמיר, לשקול פנייה לוועדה למינוי בכירים באשר לפיטורי ראש השב"כ רונן בר. לדבריו, "אולי הסכמה על מנגנון של ועדת מייעצת למינוי בכירים עשויה לסייע. יכול להיות שזה אינטרס של הצדדים והציבור כולו. שווה לשקול".

עו"ד אמיר השיב כי "אלה הליכים ממושכים. אנחנו נמצאים בחלון זמן קצר כי יש אתגרים ביטחוניים חשובים מאוד". מזכיר הממשלה יוסי פוקס העביר פתק לאמיר, שקרא אותו והשיב כי הצעתו של סולברג לא ישימה מכיוון שלא ניתן לכנס את הוועדה.

לשכת ראש הממשלה הגיבה: "שופטי ההרכב חזרו מספר פעמים בדיון שאין חולק על סמכותה של הממשלה להעביר את ראש השב"כ מכהונתו. לכן תמוהה החלטת בג"ץ לדחות בעשרה ימים את מועד סיום כהונתו של ראש השב"כ. רוב הערות השופטים עסקו בפרוצדורה, כולל בטענה שהיה על הממשלה לאפשר לראש השב"כ היוצא שימוע בפני ועדת גרוניס, כפי שטענה היועמ"שית. אבל רק לפני תשעה חודשים, כאשר שר הבל"מ ביקש להעביר את המפכ"ל לפני מועד סיום כהונתו, לא העלתה היועצת את הצורך להביאו לוועדת גרוניס".

"מטרת היועצת לממשלה היא למנוע בכל דרך את פיטוריו של רונן בר לאורך זמן, בתירוץ שקיימת חקירה פעילה. אין להעלות על הדעת תוצאה שלפיה ממשלת ישראל תהיה מנועה מהעברת ראש שב"כ כושל מתפקידו רק בשל פתיחה בחקירה שאינה קשורה לאף אחד משרי הממשלה. להיפך - תוצאה כזו תאפשר לכל ראש שב"כ כושל שרוצה להישאר בתפקידו לפתוח בחקירה נגד כל אדם הקשור ללשכה של מי מהשרים, ובכך למנוע את פיטוריו. ראש הממשלה ימשיך לראיין מועמדים לתפקיד ראש השב"כ".

השר בצלאל סמוטריץ' הגיב: "ככל שזה תלוי בי, החל מה-10 לחודש רונן בר יהיה ראש שב"כ בתואר ובתלוש המשכורת מכח צו הביניים של בג"ץ. הא, ותו לא. בג"ץ מתיר לעצמו לפגוע בבטחון המדינה ועלינו האחריות למנוע זאת. אני קורא לראש הממשלה לא לזמן אותו לדיונים ולא לעבוד איתו, לא להיכנס לשום מו"מ מול היועצת למציאת 'מתווה פשרה מוסכם'. יש לנו אחריות על המשך תפקוד בטחון ישראל, ואסור שיהירות השופטים תקשור את ידינו בזמן מלחמה".

השר שלמה קרעי הגיב: "לא! הממשלה חייבת לציית לחוק! חובת נאמנות למדינת ישראל ולחוקיה(!) לא לצו בלתי חוקתי וללא סמכות. זו חובתנו: לשמור על הדמוקרטיה ועל בטחון המדינה. אלו האיזונים והבלמים הנדרשים לעתים לאיזון הרשות השופטת. אם לא במקרה כזה של פגיעה בבטחון המדינה, מה הקו האדום? זכות שיבה לפלסטינים? ביטול המדינה היהודית והפיכתה למדינת כל אזרחיה? מה דמוקרטי בשלטון מוחלט של יצחק עמית?".

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, הגיב: "הכרסום המתמשך בסמכויות משטר דמוקרטי נבחר, ע"י גוף שלא נבחר, חסר בלמים ואיזונים, שנוטל לעצמו סמכויות בניגוד מוחלט לחוק, צריך להדאיג כל מי שחרד לדמוקרטיה. אין ברירה אלא לחזור לרפורמה משפטית בקרוב".