
תחקיר צה"ל על המתקפה הקטלנית והקרב העז שהתחולל בעיר שדרות ב-7 באוקטובר מצביע על כשל צבאי במשימת ההגנה על העיר.
ממצאי צוות התחקיר, בראשות אלוף-משנה נתאי עוקשי אשר קיבל פיקוד על מרחב העיר ב-8 באוקטובר, יום אחרי תחילת המתקפה הרצחנית, חשפו שורה של כשלים שהיו יכולים, אולי, למנוע את התוצאות הקשות.
צוות התחקיר חילק את מוקדי הלחימה בעיר שדרות לשלושה עיקריים: הלחימה העזה בתחנת משטרת שדרות, הלחימה במתחם 'מול 7', בתחנת הרכבת ובכביש 34 הסמוך, ולבסוף הלחימה בשכונות 'האחוזה' ו'נאות הנביאים'.
בין השאר הצביע התחקיר על העובדה כי הגדוד והפלוגה הגזרתיים האחראים להגנת האזור לא הצליחו להשפיע על הלחימה בתוך העיר. כמו כן היה ארגון לא מספק של המרחב הסמוך לגבול אשר הגביל את חופש הפעולה המבצעי של כוחות צה"ל. בנוסף הודגש כי קיים צורך במנגנון התרעה יעיל ומהיר על חדירת מחבלים לעיר והועלו ליקויים במערך האבטחה של העיר, לרבות כשירות כיתת הכוננות והציוד שלה, והצורך בשיתוף פעולה רב-ארגוני מתואם בין צה"ל למשטרה ובמנגנוני התרעה מותאמים לתושבי העיר.
לצד זאת, צויינה חשיבות תפיסת פיקוד מהירה ומתואמת בשטח, כפי שבאה לידי ביטוי בפעולתם של מפקד מחוז דרום במשטרה, מג"ד בא"ח צנחנים ומח"ט גבעתי, תפקידן המשמעותי של רשתות אזרחיות בהנעת תגבור כוחות לשטח וחשיבות השליטה המבצעית המהירה שהושגה על ידי כוחות הביטחון חרף תנאי הפתיחה הקשים.
במהלך המתקפה האכזרית על העיר, נרצחו באכזריות 37 אזרחים חפים מפשע. כוחות הביטחון והאזרחים אשר נלחמו בעיר בגבורה עילאית ובחירוף נפש בלתי נתפס, ספגו גם הם אבדות קשות. במהלך הלחימה נפלו 16 אנשי כוחות הביטחון, וכן נפצעו אזרחים ולוחמים רבים.
על פי ממצאי צוות התחקור, חדרו לשטח העיר שדרות כ-41 מחבלים אשר ביצעו מסע הרג ברחבי העיר, תוך שהם זורעים הרס ואימה. הודות ללחימה הנחושה של כוחות הביטחון והאזרחים, חוסלו בשטח העיר כ-39 מחבלים, ושניים נוספים נתפסו בחיים ונעצרו.

הקרב בשדרות הסתיים בחיסול או לכידת כלל המחבלים שחדרו לעיר, תוצאה ייחודית בהשוואה למוקדי לחימה אחרים במהלך מתקפת ה-7 באוקטובר.
התחקיר התבסס על שיחות וראיונות מעמיקים עם כוחות הביטחון וחברי כיתת הכוננות אשר לחמו בשטח, תחקור מדוקדק של יומני המבצעים של הכוחות השונים, איסוף וניתוח של סרטוני מצלמות אבטחה, תיעודים מתצפיות, הקלטות ותמלולי קשר בין הכוחות, קטעי וידאו ותמונות ממצלמות גוף שנשאו המחבלים על גופם, וכן חומרים מודיעיניים רלוונטיים. כל אלה נועדו לגבש תמונת מצב בהירה ומדויקת ככל הניתן של השתלשלות האירועים הקטלניים כפי שהתרחשו בשטח.
ראש עיריית שדרות, אלון דוידי, הגיב לתחקיר: "העיר שדרות כולה כואבת את כאבן של משפחות הנרצחים והחללים מהעיר שדרות ואלו שנרצחו בעירנו. תחקיר צה"ל מראה את מה שכבר ידענו, שלצערנו לא קיבלנו התראה לחדירת המחבלים לכיווננו ורק כשכבר היו בעיר, גילינו על הימצאותם. גבורתם של חיילים, שוטרים, אנשי ביטחון, חברי כיתת הכוננות ואזרחים מנעה אסון כבד יותר.
העיר שדרות שילמה מחיר כבד בדמות 73 מתושבי העיר, אורחיה, חיילים ושוטרים שנרצחו ב-7/10 ובימים שלאחר מכן. בשנה וחצי האחרונות עיריית שדרות פעלה רבות בשיתוף המדינה וצה"ל לתיגבור מרכיבי הביטחון בעיר, בתקווה שלא יהיה בהם שימוש. עם זאת, חשוב להדגיש, כי חלק מהלקחים טרם הוטמעו ולא ניתן מענה לכל הצרכים הצבאיים שעלו ואנו קוראים לצה"ל ולממשלה להשלים את המענים. עיריית שדרות שדרגה משמעותית את מערך הביטחון שלה עם אגף חדש, יחידת ביטחון עירונית ומרכיבים נוספים כמענה משלים למענה הצבאי"