
פרופסור ישראל אומן, חתן פרס נובל לכלכלה, התראיין היום (שישי) בתוכנית "מסכמים שבוע" בכאן מורשת.
אומן בחר להשאיר את האקטואליה הכלכלית בצד ולהתמקד בריאיון במה שלדבריו "בוער באמת" – גורל החטופים, היחסים בין העם והממשלה, והזהות הדמוקרטית של המדינה.
פרופ' אומן פתח את דבריו בביקורת חריפה על אופן ניהול המאבק הציבורי להשבת החטופים. לדבריו, הקמפיין הרחב והשיח הציבורי האינטנסיבי בישראל משדר לאויב עד כמה הנושא הזה רגיש, וכתוצאה – "הם מעלים את המחיר".
"זה הורג את החטופים. אנחנו משכנעים את האויב שזה חשוב לנו – אז הוא לא מוכן להתפשר. אנחנו מוכנים להקריב עשרה יהודים חיים בשביל גופה אחת. זה מצורע לגמרי". לדבריו, הקמפיין אף מהווה תמריץ ישיר לחמאס להמשיך ולחטוף בעתיד: "אנחנו הוכחנו שזה כואב לנו מאוד, ולכן ברור להם שזה ישתלם שוב".
פרופ' אומן מתח ביקורת חריפה על בג"ץ: "יש פה מלוכה, לא דמוקרטיה". ביחס לעימות המתמשך בין הרשות השופטת לרשות המבצעת, ובפרט לפסיקת בג"ץ בעניין פיטוריו של ראש השב”כ, רונן בר, אמר: "מי שמקבל את ההחלטות החשובות במדינה זה לא גוף נבחר אלא בג"ץ. זה כמו מלוכה, כי הם מעבירים את הכוח לשופטים שהם ממנים בעצמם. אין פה דמוקרטיה".
לדבריו, הרפורמה המשפטית תקועה בדיוק בגלל המבנה הזה: "המלך צריך לאשר את הרפורמה שמורידה לו את המלוכה – זה לא יקרה לעולם".
למרות הביקורת, אומן גם מבקש להכניס את השסע החברתי לפרופורציה היסטורית: "זה נשמע גרוע – וזה באמת גרוע – אבל הקרעים האלה מלווים את עם ישראל מההתחלה. מיוסף ואחיו, דרך ממלכות יהודה וישראל, ועד ההגנה מול האצ"ל. ובכל זאת – שרדנו". "פסח – זמן לידת האומה – הוא גם הזמן לזכור שמחלוקות הן חלק מהגנום היהודי: "יום הולדת של 3,337 שנים – ולמרות הכול, אנחנו שורדים", אמר אומן.
אומן מאמין שיש מקום לשינויים עמוקים במערכת המשפט, אך כאמור, הוא מטיל ספק בכך שהם יתאפשרו במבנה הנוכחי. במקביל, הוא קורא למנהיגות שלא לפחד להפעיל שיקול דעת עצמאי, ולא להיכנע ללחצים תקשורתיים או רגשיים. "צריך לחשוב לטווח הארוך – לא כל מה שכואב מיד הוא גם חכם. יש מחירים גדולים מאוד להחלטות רגשיות".