המילה המנחה בתפילה

מאת
הנשר
פורסם בתאריך י"ד באדר א׳ תשס"ח, 20.2.2008
בס"ד
המילה המנחה בתפילה
 
בפרשת עקב כתוב "ולעבדו בכל לבבכם", ואמרו חכמים: איזוהי עבודה שבלב?
זו תפילה.
עיקר התפילה היא תפילת העמידה ('שמונה עשרה'), והיא מורכבת מי"ח (או י"ט) ברכות. והנה מתברר, שבכל ברכה יש מילה מנחה, כלומר שורש של מילה החוזר על עצמו 3 פעמים לפחות (והוא המופיע הכי הרבה פעמים בברכה). זוהי מילת המפתח של הברכה.
 
 
בברכת מגן אברהם השורש הוא א.ל.ה. הציטוטים: 'אלהינו', 'ואלהי', 'אלהי', 'אלהי', 'ואלהי', 'האל', 'אל'; בברכת מחיה המתים השורש הוא ח.י.י. הציטוטים: 'מחיה', 'חיים', 'מחיה', 'ומחיה', 'להחיות', 'מחיה'; בברכת קדושת השם השורש המנחה הוא ק.ד.ש. הציטוטים: 'קדוש', 'קדוש', 'קדושים', 'קדוש'; בברכת דעת השורש הוא י.ד.ע. הציטוטים: 'דעת', 'דעה', 'דעת'; בברכת תשובה השורש הוא ש.ו.ב. הציטוטים: 'השיבנו', 'תשובה', 'תשובה'; בברכת סליחה השורש הוא ס.ל.ח. הציטוטים: 'סלח', 'סולח', 'לסלוח'; בברכת גאולה השורש הוא ג.א.ל. הציטוטים: 'גאלנו', 'גואל', 'גואל'; בברכת רפואה השורש הוא ר.פ.א. הציטוטים: 'רפאנו', 'נרפא', 'רפואה', 'רופא', 'רופא'; בברכת השנים השורש הוא ב.ר.ך. הציטוטים: 'ברך', 'ברכה', 'ברך', 'מברך'; בברכת קיבוץ גלויות השורש הוא ק.ב.ץ. הציטוטים: 'לקבץ', 'קבצנו', 'מקבץ'; בברכת השבת המשפט השורש הוא ש.פ.ט. הציטוטים: 'שופטינו', 'משפט', 'משפט'; על ברכת המינים אני מדלג עתה, עוד מעט אחזור אליה; בברכת 'על הצדיקים' השורש הוא צ.ד.ק. הציטוטים: 'צדיקים', 'צדק', 'צדיקים'; בברכת בנין ירושלים השורש הוא ב.נ.ה. הציטוטים: 'ובנה', 'בנין', 'בונה'; בברכת משיח בן דוד השורש הוא י.ש.ע. הציטוטים: 'בישועתך','לישועתך', 'ישועה'; בברכת שומע תפילה השורש הוא ש.מ.ע. הציטוטים: 'שמע', 'שומע', 'שומע', 'שומע'; ובברכת עבודה השורש הוא ר.צ.ה. הציטוטים: 'רצה', 'ברצון', 'לרצון'; בברכת הודאה השורש הוא י.ד.ה. הציטוטים: 'מודים', 'נודה', 'יודוך', 'להודות'; בברכת השלום השורש הוא ש.ל.מ. הציטוטים: 'שלום', 'השלום', 'בשלומך',בשלום'.
 
בצורה זו, מילת המפתח של כל ברכה מבטאת את עיקר כוונתה, ולרוב המילה מופיעה גם בחתימה.
לכל הברכות יש מילה (שורש) מנחה - חוץ מברכת המינים! מדוע? ברכת המינים, שתוקנה נגד המינים והמלשינים, מרמזת ומסמלת שני דברים, שהם הסיבות למה אין לה מילה (שורש) מנחה: דבר ראשון, זה מסמל שלמינים אין איחוד, הם לא מאוחדים, ולכן אין להם מילה מנחה שהיא בעצם מאחדת את כולם. ודבר שני, זה מזכיר שהברכה הזו בכלל תוקנה אחרי תיקון כל הברכות, בעקבות עליית המינים בזמנם.
עוד אציין כי בברכת מגן אברהם, מספר המילים של המילה המנחה בברכה,(אלהינו ,אל, וכו') הוא שבע, המספר החביב על התורה ועל היהדות, וגם הוא הכי גדול בין הברכות- זה מסמל על גדולת ה'.
 
יהי רצון שכל הברכות יתמלאו בימינו אמן סלה.

תגובות

כ"ג באדר א׳ תשס"ח, 12:14
תגובות?.... י הנשר י
ל' באדר א׳ תשס"ח, 15:10
מישהו? י הנשר י
ל' באדר א׳ תשס"ח, 15:17
(ללא נושא) י אני.. י
ונשר, אני לא הגבתי כי פשוט לא ראיתי.
תודה רבה רבה שהשקעת ככה ושכתבת את זה כאן. זה ממש יפה.
ל' באדר א׳ תשס"ח, 15:57
א-מן! י שירת חיי י

בחסדו יתברך תמיד

 וואי, לא שמתי לב אף פעם.. רעיון מאוד יפה. ישר כח!

י"ב בניסן תשס"ח, 09:29
תודה לך. י בת מלך י
י"ב בניסן תשס"ח, 09:33
יפה. תודה. י הביצה שהתחפשה י
כ"ז באייר תשס"ח, 10:37
מינים היינו נוצרים י אנונימי י    הודעה אחרונה