דב וייסגלס
דב וייסגלסצילום: פלאש 90

עו"ד דב וייסגלס, מנכ"ל משרד ראש הממשלה לשעבר השתתף היום (רביעי) בכנס בנושא "מה ניתן להסיק מהסכמי אוסלו – 20 שנים אחרי" באוניברסיטת חיפה.

וייסגלס אמר כי "הסיבה לכישלון של אוסלו הוא חוסר היכולת של הפלסטינים להבטיח את תחושת הביטחון לאזרחי ישראל. הכישלון הפלסטיני למנוע את האלימות ואת פיגועי הטרור הוא זה שיצר את השינוי בציבור הישראלי מתמיכה להתנגדות להסכם – כל שאר הסיבות הן משניות".

לדבריו, הנועזות המדינית של ערפאת הייתה כאין וכאפס לעומת השפעה של פיגוע טרור אחד על הציבור הישראלי, "ערפאת לא שלט במנגנוני הביטחון שלו, ומה שהתחיל כעצימת עין מהפעילות של המיליציות החמושות הפך לחוסר שליטה. כשהוא ניסה לעצור זאת – זה היה מעט מידי ומאוחר מידי".

וייסגלס, שהיה מנכ"ל משרד ראש הממשלה בתקופת כהונתו של אריאל שרון ותוכנית ההתנתקות ציין כי בהקשר זה, דפוס הפעילות הפלסטיני הוא דפוס חוזר, "ישראל דאגה לסגת מכל רצועת עזה ועשתה הכל כדי שהגבול בין רצועת עזה ומצרים יהיה חופשי, כולל החלטה של ראש הממשלה שרון לסגת מ"ציר פילדלפי" והתוצאה היא ש"עזה אינה חדלה להטריף את ישראל. בדומה להסכמי אוסלו – במקום פריצת דרך היסטורית קיבלנו את השתלטות החמאס וירי על ישראל. כך תמיכה ציבורית של 70%, כיום 90% מהציבור הישראלי חושב שפינוי עזה היה כישלון".

לדבריו, את מה שבישראל יודעים – ככל שיהיה יותר ביטחון, כך תהייה פחות התנגדות ציבורית לוויתורים מדיניים – ערפאת לא השכיל להבין ואם היה מבין, ייתכן וההיסטוריה הייתה שונה לחלוטין. אולם מי שכן מבינים זאת, לדבריו של וייסגלס, הם אבו-מאזן וראש הממשלה הפלסטיני סאלם פיאד. "המפנה הדרמטי הזה יוצר את התנאי ההכרחי להסכם. אלא שהטעויות הפלסטיניות בעבר הביאו לשינוי פוליטי בישראל שהעלה לשלטון ממשלה שאינה מאמינה בפתרון שתי המדינות", סיכם וייסגלס.