הרב יוסף צבי רימון
הרב יוסף צבי רימוןצילום: גרשון אלינסון

התחלה: לפני 48 שנים. לקראת לידתו טסה אמו לאנגליה כדי להיות ליד אמה בשעת הלידה. את ילדותו העביר בעיר ללא הפסקה תל אביב. בן זקונים מתוך ארבעה ילדים.

סבא: סבו המשורר יוסף צבי רימון ז"ל, שהוא קרוי על שמו. "לא זכיתי להכיר אותו, אבל הוא מלווה אותי בחיי". הסב היה מקושר לרב קוק זצ"ל ולגדולי המשוררים והסופרים של התקופה. "סבא היה אדם מאוד צנוע. כתב בצורה נבואית. שירתו נבעה מתוך אמת פנימית ויצרה שפה משותפת גם עם אנשים ששונים ממנו".

שיר במתנה: "לכבוד בר המצווה של אבא כתב לו סבא המשורר שיר מיוחד בשבילו: 'בני רגש, פרח עדין, שותה טל כשושן מגביעי שחקים...'". לאחר פטירת אביו גילה באחת המגירות על דף ישן ומצהיב את השיר בכתב ידו של סבא. "החזקתי את הדף ביד ורעדתי מהתרגשות".

אבא: דוד רימון ז"ל. היה פעיל בהגנה. "היה בשבילי דמות של מישהו ממייסדי המדינה. אבא התחיל את החיים מאפס והצליח לבנות בית ומשפחה, בחריצות, בכישרון ובהתמדה. היה אומר דברי תורה בבית הכנסת, כתב חידות והלצות שמקורן בתנ"ך". לפרנסתו ייסד והפעיל יחד עם ריטה רעייתו בית ספר לכתבנות בשיטה העיוורת.

גוף בריא: כמה חודשים לאחר שנולד קיבל אביו התקף לב חריף. "הרופאים נתנו לו חודשים ספורים לחיות. כדי להירפא אבא התחיל לעשות ספורט, לרוץ ולהרים משקולות". עם הזמן הפך לאצן מקצועי ואף זכה בתחרויות בינלאומיות.

נפש בריאה: "אבא זכה לחיות עוד שלושה עשורים". השתדל להפיץ את הבשורה לאחרים והרצה על הלכות בריאות לרמב"ם ותזונה נכונה. במשך שנים רץ עם אביו בתל אביב. "הייתי צריך להדביק את הקצב שלו. אבא היה בשבילי מקור לכוח ועוצמה".

אמא: ריטה (שרה-רבקה) ז"ל. נולדה באנגליה וכשהגיעה לארץ בגיל 28 לביקור בלבד, הודיעה להורים המודאגים: "אני נשארת". "אמא היא מקור השמחה והאהבה שלי בעולם הזה. תמיד הייתה בעלת עין טובה, ראייה חיובית ואהבה ללא גבולות. ועם אמונה טבעית ופשוטה".

לגדול בתל אביב: את ילדותו העביר ברחוב גורדון פינת דיזנגוף, "לב תל אביב". אמנם העיר חילונית במהותה, אך עובדה זו גרמה דווקא לחידוד הזהות. "בזכות ההורים והמשפחה שלי גדלתי בתוך אווירת יידישקייט. היה ברור שאני קם כל בוקר לתפילה גם אם המניין יהיה בשש וחצי בבוקר, קראתי בתורה בבתי כנסת ועוד".

נתיב מאיר: בוגר בית הספר היסודי ממ"ד 'מוריה' בתל אביב. בהמשך למד בישיבה התיכונית 'נתיב מאיר' בירושלים. "שם למדתי איך ללמוד גמרא ולאהוב את התורה. לא הייתי מהתלמידים שבורחים ומסתובבים בעיר. מצד שני, כשלא רציתי להיכנס לשיעור לא נכנסתי. הייתי עסוק בשיחות עם הרב בינה, בפיתוח תמונות או בכריכת ספרים בישיבה".

הר עציון: עם סיום לימודיו בישיבה התיכונית פנה לישיבת ההסדר 'הר עציון' שבגוש עציון. "התלבטתי בין כמה ישיבות, אבל הרגשתי שהלימוד שם יהיה לי הכי טוב". רבותיו, ראשי הישיבה הרב עמיטל והרב ליכטנשטיין, השפיעו רבות על לימודו ודרכו.

צבא: שריון. "הייתי טנקיסט בחטיבה 188. תקופה לעתים מתישה ומאתגרת אבל גם בונה ומעצימה". עם שחרורו השלים לימודי תואר ראשון במכללת הרצוג להכשרת מורים. במשך כשלושה עשורים שימש בישיבת הר עציון ועמד בראש כולל ההלכה.

החצי השני: שרון (43), בתו של ראש ישיבת ההסדר בירוחם הרב אליהו בלומנצוויג. "אשתי מעניקה לי כוח ושמחה. שותפה מלאה בכל העשייה שלי, מאפשרת ודוחפת, מלאה ענווה, מדהימה במידות, עם יראת שמיים וידע עצום בתנ"ך".

הנחת: שמונה. "משפחה של בנות, כיף גדול". הבכורה אסתר (21), רבקה-שירה (19), רננה (17), הודיה (14), מוריה (12), שבות (9), ולקינוח: התאומות טל והלל (6) שעולות אוטוטו לכיתה א'.

קבעתי את מושבי: כל השנים לימד בישיבת ההסדר הר עציון. כיום משמש ראש בתי מדרש של המרכז האקדמי לב. "מרחיב את הלב לראות מאות חבר'ה שמשקיעים מדי יום שעות בלימוד תורה, למרות שהם לחוצים בלימודים ובמבחנים לא פשוטים בטכנולוגיה, מחשבים ומנהל עסקים. נפלא להצמיח תלמידי חכמים שקשורים בכל תחומי החיים".

ספרי הלכה: הוציא מתחת ידו את סדרת הספרים 'הלכה ממקורה', שעוסקת בשלל תחומי החיים: החל מהמקורות ההלכתיים ועד ההלכה למעשה. "אני מאמין שספרי הלכה אמורים להביא את המקורות ההלכתיים ולא רק את הפסקים עצמם. כדי שהלומד יראה את כל המהלך. משתדל שהספרים יהיו ברמה גבוהה ומעמיקה, ומצד שני, בצורה ידידותית ובהירה".

הלכות צבא: בין ספריו גם ספר הדרכה לחיילים בשירותם הצבאי בשם 'הלכה ממקורה - צבא' בהוצאת ידיעות ספרים. הספר נוגע בשלל סוגיות לחייל הדתי, וחולק ל‑20,000 חיילים דתיים. "יש הרבה שאלות שצומחות מהשטח, כמו: לשכב במארב בשבת, שמירת כשרות במטבח צבאי, פעילות מבצעית בתשעה באב ועוד".

אוהב את השבת: בעוד חודשיים עתידים לצאת לאור שני ספריו על הלכות שבת. הוא עמל בכתיבתם במשך שני עשורים. בקנה גם ספר על סידור התפילה בפן המחשבתי-הלכתי. מתי בכלל הוא מוצא זמן לכתיבה? "כל יום אני סוגר לעצמי שעות מוגדרות ללימוד תורה, אחרת לא אגיע לזה".

מרכז הלכה והוראה: מייסד ועומד בראש מרכז הלכה והוראה, שמוציא לאור ספרי הלכה וחומרי למידה ומספק מענה הלכתי לרבני קהילות בארץ ובעולם. "יש לנו צוות של שישים רבנים, מורי הלכה ומורים, שמטרתו לקרב את ההלכה לחיי המעשה ולקחת את מקצועות היהדות ולהפוך אותם לשמחים ונגישים".

הפעילות: מגוונת, ספרים שיצאו לאור על ידי המרכז ונכנסו לתוכנית הלימוד של משרד החינוך בארץ ובחו"ל, שו"תים בהלכה לכל המעוניין, סרטי לימוד משנה שהופקו במיוחד לחופש הגדול ואלפי ילדים לומדים דרכם מדי יום ועוד.

הסיפוק: "היקף הפעילות במרכז לא ייאמן. בחמש שנות המרכז הגענו לחצי מיליון יהודים בארץ ובעולם. צעירים, נוער ומבוגרים. זו עוצמה של תורה וזה מדהים".

רב קהילה: בנוסף לכך, 16 שנים משמש כרב קהילה בשכונת אלון שבות-דרום שבגוש עציון. "תפקיד דורש, עם אחריות. להעביר שיעורים, לשבת עם אנשים, משפחות וצעירים, לחזק בשעות קשות, לרומם ולהעצים. לא תמיד קל אבל זכות גדולה".

בלי תעסוקה: לפני 11 שנים, לאחר הגירוש מגוש קטיף, בא לסייע למגורשים בבתי המלון והגיע למסקנה כי המפתח לשיקום המשפחות נעוץ במציאת תעסוקה הולמת. "יום אחרי העקירה, 85 אחוזים מהמגורשים מצאו את עצמם מובטלים. זה איום ונורא". החליט להרים את הכפפה והקים את תעסוקטיף.

תעסוקטיף: הארגון בנה תוכניות מגוונות שכללו עזרה בהקמת עסקים, ייעוץ תעסוקתי, הכשרה והסבה מקצועית ועוד. "השתדלנו לאפשר להם לעמוד על הרגליים ולחיות בכבוד. התייחסנו לזה כאל מלאכת קודש". ואכן הסיוע רב. דרך תעסוקטיף נכנסו שוב למעגל העבודה 2,500 (!) בני אדם והוקמו כ‑240(!) עסקים חדשים.

ממשיכים הלאה: בשנים האחרונות התרחבה פעילות הארגון לאוכלוסיות נוספות, שמסיבות שונות ומגוונות מתקשות להשתלב במעגל העבודה, כמו מבוגרים, חיילים, עולים מאתיופיה ועוד.

חסד חכם: שותף בהקמת 'קרן יחד' בהובלתו של הרב הלל הורביץ וחבר הוועד המייעץ. "מדובר בערבות הדדית אמיתית. יהודים דואגים לאחיהם בשעת צרה ומסייעים להם לקום על הרגליים. זה מרגש".

אם זה לא היה המסלול: בגיל התיכון המסלול היה ברור - לימודי רפואה, "ברור לי ועוד יותר ברור לאבא שלי. אבל ההשגחה גלגלה אותי למה שאני עושה כיום, ואני מודה על כך בכל יום מחדש".

ובמגרש הביתי:

בוקר טוב: משכים קום בחמש וחצי, מתפלל ואז מתחיל יום אינטנסיבי וגדוש. לימוד תורה בבית המדרש של המרכז האקדמי לב, "לומד ומלמד". אחר הצהריים מוקדשים ללימוד תורה וכתיבת ספריו, ובהמשך לענייני חסד, קהילה, חינוך, תשובות הלכתיות, ייעוץ וכדומה. הערב מיועד למשפחה וללימוד תורה וכתיבה ולעתים גם לשיעורים. ההליכה לישון משתנה בהתאם למציאות.

דיסק ברכב: "לצערי אין לי כל כך זמן להאזין לרדיו או למוזיקה טובה". בנסיעה ברכב עסוק בדרך כלל בשיחות טלפון, תשובות לשאלות הלכתיות וייעוץ.

השבת שלי: אמנם גם במהלך השבת מעביר שיחות, שיעורים ועוד, אבל שבת בשבילו היא ללא ספק "מעין עולם הבא. אני משתדל לשאוב קדושה מהיום המופלא הזה". השבת היא זמן ליהנות במחיצת בני המשפחה בנחת, לסעודות שבת ממושכות, לשיר, לומר דברי תורה ופשוט להיות יחד.

מאכל אהוב: מומחה בהכנת קוגל וחמין לכבוד שבת קודש. נהנה גם באכילת התוצרת. מילדותו ניכרה חולשה לעוגות, אבל בשנה האחרונה ממעט לאכול מהן, "כי אני מנסה לאכול בריא. מאמין שאכילה בריאה היא רצון ה' ולכן מנסה מאוד להתמיד בה". היום יעדיף להתענג על סלט בריאות.

אחזקת הבית: בדרך כלל אחראי על הקניות בבית, שותף כשיש צורך בשטיפת כלים ובמה שצריך.

דמות מופת: "מורי וחותני הרב אליהו בלומנצוויג. אדם בעל מידות מרשימות, גדול תורה ומלא יראת ה'. חכם ובעל עומק מחשבתי עצום, ועם כל זה אדם כל כך אנושי, רגיש ואוהב. ראש ישיבה אך קודם לכול איש משפחה. זכיתי ויש בינינו אהבה עצומה ומיוחדת".

מפחיד אותי: "משתדל להתבונן בצורה חיובית ואופטימית על החיים, ועל ידי כך להוסיף טוב בלי להיות טרוד, עד כמה שאפשר, בדברים שאינם בשליטתי".

משאלה: לעשות טוב בעולם. "יש לי הרבה חלומות, אבל בעיקר מקווה לנסות לעשות כמה שיותר טוב עם משפחתי ועם עם ישראל. אני מקווה שאצליח תמיד לחלום ולשאוף לדברים טובים ושאצליח להמשיך ולהגשים לפחות את חלקם".

rivki@besheva.co.il