
בצה"ל, מג"ב והמשטרה נמשך המרדף בניסיון להגיע אל עשרות אלפי הכדורים ועשרות רימוני המטול. פרקליטו של אחד העצורים החשודים בפרשה, תושב טובא זנגריא, טוען כי מדובר במעצר לצורכי תקשורת ובנקל ניתן להוכיח אליבי למרשו.
עם נציב קבילות החיילים לשעבר ומי שחקר את התמורות שהתחוללו בצה"ל לאורכו ולרוחבו, האלוף במיל' יצחק בריק, שוחחנו על היקף תופעת גניבת האמל"ח, ובעיקר על תופעת ההשתקה שמסביב לה.
"מדובר בהפקרות שאין דומה לה. הגניבות הללו הן סימפטום שמעיד על התפוררות בכל הצבא", אומר האלוף במיל' בריק וקובע כי "הציבור לא יודע על רוב הגניבות כי היום סביב מחנה יכולה להיות גדר של עשרה קילומטרים וההגנה עליה הוא חייל בש.ג. ואולי עוד חייל שמסתובב בג'יפ ומגיע פעם בשעתיים שלוש לכל נקודה, וגם זה בספק כי הם מסתכלים בסמארטפון".
הגנבים, אומר בריק מגיעים למעשה לבונקר שאין בו שמירה "והם יכולים לקחת מה שהם רוצים. הם לא לוקחים רק מהבונקרים. הם גם מסירים כיסוי מנגמ"שים וטנקים וגונבים. הצבא לא סופר תחמושת כל הזמן ולכן הוא לא יודע שגנבו לו. אם לא הייתה ידיעה מודיעינית שיש גניבה בצנובר ולכו תבדקו, לא היו בודקים ולא היינו יודעים על זה לעולם. יש גניבות ענקיות שהצבא לא יודע עליהם כי הבלאגן חוגג".
"במקום 4 תחמושתנים על עשרה בונקרים נשאר אחד. בכל מקום הבלאגן חוגג. אם התחמושתן מצא חוסר הוא לא יספר על זה מחשש שיבולע לו כי מחפשים את הש.ג. ולכן מה שהוא יעשה הוא שהוא יגדיר זאת כתחמושת שיצאה לתרגילים או לתעסוקות. את זה מדווחים לי שוטרים במשטרה צבאית חוקרת. אני מקבל מידע אותנטי מנגדים שמשרתים גם היום, ומקצינים בדרגות הכי גבוהות. הפכתי לכותל המערבי של צה"ל. מדברים איתי נגדים וחיילים ואני יודע מה שקורה בבסיסים יותר מכל אחד, מה שהרמטכ"ל לא יודע וכולם משקרים אחד את השני".
"הקמנו בונקר תחמושת לטרור ולפשיעה הפלילית. צה"ל הוא היום הבונקר שלהם", מחריף בריק את דבריו. "מאות אלפי הכדורים הללו משמשים אותם לפשיעה עכשיו, אבל גם את המחבלים ביהודה ושומרון. קצינים מדווחים שהם חטפו ירי נשק שנגנב מצה"ל בג'נין. חמור מכך, במלחמה הבאה יהיו עשרות אלפי פורעים עם נשק בידם ומה שראינו בשומר חומות יהיה קצה הקרחון. הם ירוצו בכל הארץ, גם בערים הלא מעורבות וירו לכל עבר וזה יהיה גם בחסות הפיצוץ שיהיה ביהודה ושומרון והטילים. אנחנו נותנים להם לגנוב ולא מתכוננים לדבר הנורא הזה"
על הגניבות מהטנקים ומהכלים המשוריינים של צה"ל אומר בריק כי הגנבים מגיעים עד לחניוני הכלים, מסירים את הכיסויים ונכנסים לטנקים ולנגמ"שים ומבטן הכלים מוציאים אמצעי לחימה מבלי שלצה"ל יש מושג על כך שהכשירות המבצעית של הכלים כבר לא קיימת.
בריק קובע כי במקרה האחרון לא היה מנוס ולאחר שהאירוע הודלף לתקשורת צה"ל היה חייב לשתף פעולה במידע, אך כל עוד ניתן להסתיר את המידע מהציבור הוא עושה זאת. "מבקר המדינה הוציא לפני כמה שנים דו"ח שבצאלים גנבו בשנה אחת 52 פעמים באותו בסיס. במחנה תימן גנבו נשק ופתחו טנקים וגנבו מתוכם ומתוך זח"למים".
על הניסיון של מפקד פיקוד מרכז למצוא מענה לתופעה בין השאר בהחלטה לרכז את הבונקרים למקום אחד, אומר בריק כי מדובר במהלך בלתי ישים שיהפוך את הדרכים אל הבונקרים ומהם לפקוקות בשעת הצורך המבצעי. הוא מספר על חשש שהיה מגניבה מבטן הטנקים שהוביל להחלטה להוציא את התחמושת מהטנקים, והתוצאה הייתה טנקים שאינם כשירים ליציאה לפעילות באופן מיידי, וכך טנק שאמור היה להיות כשיר בתוך שעתיים אינו כשיר גם אחרי עשר שעות.
בדבריו מבקר בריק את ההחלטה להעביר את האחריות למצ"ח. "לא נשמע דבר כזה", הוא אומר וקובע כי כל עוד לא ייזרק אלוף בצה"ל ויינזף הרמטכ"ל לא תיפתר הבעיה. לשאלתנו מה נכון בכל זאת לעשות מול תופעת הגניבות, מספר בריק על "רשתות עם חיישנים שעולות בזול מאוד. שמים את זה בכל העולם. כל מי שמנסה לגזור ולחתוך מיד יש התראה שיודעת איפה זה קורה. מדברים על זה כבר חודשים ושנים, אבל לא עושים שום דבר, כאילו זה לא שלהם".
בריק מוצא קשר ישיר בין אזלת היד של הצבא להחלטה לקצר את השירות הצבאי ושחרורם של אלפי נגדים משירות, כך שאין כוח אדם שיוצב כדי לנהל ציוד במיליארדים. "יחידות סדיר אחרי אימון מתקדם נשלחות לגדודים ומתפוררות בתוך חודש או חודשיים כי יש חוסרים אדירים בטבחים, באפסנאים, בנהגים ובשאר תומכי לחימה. מג"דים לא יכולים להסתדר בלעדיהם ושולחים חיילים קרביים שמוכנים להתנדב לתפקידים האלה, וכך לא נשאר כוח למשימות המבצעיות".
"אין נגדים אין חיילים ואין משמעת. אין לנו צבא, אין לנו לוגיסטיקה כי את הכול הפרטנו לאזרחות. אזרחים מובילים עם משאיות נשק חלקי חילוף, מתקנים בפנצ'ריות. 40 אחוז מהמפעלים כשירים כי הצבא לא העביר מלאים ולא קנה מלאים", אומר בריק בדאגה שרק הולכת ונמשכת.
תגובת דובר צה"ל:
''צה"ל פועל לצמצום תופעת הגניבות מהמחנות הצבאיים באמצעות תכניות פעולה נרחבות והקצאת משאבים רבים לשיפור תשתיות ההגנה.
''מערך הגנת מחנות הוקם בחיל המשטרה הצבאית והסדיר תפישה מקצועית בנושא. המערך עוסק בפיתוח ידע ומכשיר קב"טים למחנות השונים באמצעות קורס ייעודי. בנוסף, פותחו ויושמו הכשרות מקצועיות לחיילי חובה ומבוצעות מאות ביקורות בבבסיסי צה"ל במטרה לוודא שהנהלים מיושמים כנדרש.
''המשטרה הצבאית הגבירה את נוכחותה במחנות צה"ל ומקיימת שיתוף פעולה רציף עם משטרת ישראל בנושא. כל אירוע גניבת נשק נחקר במשטרה הצבאית החוקרת ובמקרים המתאימים, מוגשים כתבי אישום לבתי הדין הצבאיים ומוטלת ענישה מחמירה על עבריינים שהורשעו. צה"ל ימשיך לפעול למיגור זליגת נשק ואמל"ח מרשות הצבא ולנקוט יד קשה כנגד המעורבים בעבירות אלה''.