
שר החינוך יואב קיש (הליכוד) מינה בימים האחרונים ועדת מומחים חדשה למקצוע האזרחות, שבראשה יעמוד פרופ' רון שפירא, רקטור המרכז האקדמי פרס, כך דווח ב'הארץ'.
יצויין כי שפירא הוא גם חבר הוועדה המייעצת של הפורום הישראלי למשפט וחירות השמרני - גוף ימין הפועל להכשרת משפטנים ושופטים שמרנים. שמו עלה לאחרונה כאחד המועמדים האפשריים למינוי כשופט שמרן לבית המשפט העליון על ידי הממשלה הנוכחית.
עוד דווח כי בעבר ייעץ שפירא בחשאי ליועץ המשפטי לממשלה לשעבר, אביחי מנדלבליט, במקביל לדיונים הרשמיים בתיקי נתניהו, וכן עבד בעבר במשרדו של עו"ד יעקב וינרוט, שהיה סנגורו של נתניהו.
בראיון לערוץ 7 לפני מספר שבועות התבטא שפירא בצורך ברפורמה במערכת המשפט, והגן על השינויים בהרכב הוועדה לבחירת שופטים כשאמר שישראל בוודאי זקוקה לאיזושהי רפורמה, שכן סמכויות בית המשפט בישראל נרחבות מדי ועל כן הוא מושך את עצמו באוויר בשרוכי הנעליים של עצמו. כמעט אין שיטה בעולם שבה יש בתי משפט שמוסמכים לבטל חוקים, והבחירה שלהם היא לא בשליטת המערכת הפוליטית וכי בישראל שופט לא נבחן על ידי הציבור, לא במישרין ולא בעקיפין. זה לא מצב מקובל במדינות המערב.
הוא ציין בראיון כי הוא מתנגד למרכיבים אחרים ברפורמה המשפטית, כמו ביטול מוחלט של עילת הסבירות ופסקת ההתגברות. "פסקת התגברות היא דרך מסוימת ליצור דיאלוג בין זרועות השלטון. היא הגיונית במקום שבו יש חוקה מסודרת ומפורטת, המעגנת את זכויות האדם והאזרח".
על החשש מפני ההשלכות הכלכליות של הרפורמה אמר שפירא כי הוא סבור ש"הבהלה הזאת תעבור מהר מאוד. אני לא מכיר אף משוואה כלכלית שמקשרת בין שיטת מינוי השופטים בקרב דמוקרטיות לבין יציבות הכלכלה".