אילת השחר הכהן, אמו של צדוק, פעיל גבעות המוחזק במעצר מנהלי, מספרת בראיון לערוץ 7 על ההתמודדות המשפחתית עם הנתק מול הבן עמו אסור לקיים גם שיחות טלפון. זאת על רקע האירוע בו נענש עצור מנהלי אחר שנטען כי קיים שיחת טלפון עם משפחתו מהכלא.
"צדוק נעצר בערב שביעי של פסח באופן פתאומי ולא צפוי", מספרת אילת השחר. בנה היה אז בגבעה בה הוא מתגורר, גבעת צור הראל. "ביום ראשון בחמש לפנות בוקר פורצים בצורה פרועה לבית שהם בנו בגבעה".
"צריך להבין שמדובר בחבר'ה מדהימים עם מסירות נפש על ארץ ישראל, מיישבים את הארץ, החומריות לא מעניינת אותם. הם נמצאים שם בחום ובקור, העיקר להיות נאמנים לארץ ישראל ולתורה", היא מספרת ומציינת כי בליל הסדר האחרון חגג בנה עם חבריו בגבעה על אף שהמשפחה רצתה שהוא יהיה איתה. "היה חשוב להם שלא לנטוש את המקום".
באותו בוקר "מוציאים אותו מהמיטה בלי להודיע לנו, כי הוא מעל גיל 18. אחרי כמה שעות מישהו מהגבעה הודיע לנו שהוא נעצר. ביררנו איפה הוא בימ"ר ש"י ואם מתכוונים לשחרר אותו. עורך הדין אמר שאין כוונה לשחרר אותו. לא ידענו אם הוא יעבור לידי השב"כ, וכמה דקות לפי כניסת החג הודיעו שהוא קיבל מעצר מנהלי לארבעה חודשים ומכאן התנתק הקשר. מאז הוא מנוע מלהתקשר אלינו. השב"כ רוצה להתעלל בו ובכל החבורה", קובעת אילת השחר.
לשאלתנו אם ניתן לנסות ולשער מדוע בנה נבחר למעצר מנהלי שכזה בעוד אחרים לא נעצרו, היא משיבה: "באופן הכי אמיתי אני אומרת שאין שום היגיון מאחורי ההחלטות שלהם. אנחנו חיים ביצהר ורואים אנשים מאוד פעילים שלא מקבלים כלום, ומי שלא פעיל פתאום נופל עליו דבר כזה. ההתנהלות של השב"כ מאוד מוזרה ולא ברורה. אי אפשר לדעת מה הסיבה ולכן הם משתמשים בכלי הזה שמשמש ככלי הרתעה כללית לכלל אוכלוסיית נוער הגבעות והימין האקטיבי".
על הקשר בין המשפחה לצדוק מאז המעצר היא מספרת: "פעם בשבועיים יש לנו ביקור מאחורי זכוכית מחוסמת דרך שפופרת כשקשה מאוד לשמוע. המפגש בחדר קטן שבו שלושה אסירים מול שלוש משפחות. בגלל המלחמה גם אי אפשר להביא יותר מאח אחד או ילד, מה שמקשה על האחים שלו שרוצים לראות אותו".
ומה עולה בשיחות הללו? האם ניתן להבין מהחקירות או השאלות שהוא נשאל על מה הוא מוחזק במעצר? "אין חקירות כלשהן ואין ניסיון של המערכת לבנות תיק כלשהו. אין לו שום עבר פלילי. השב"כ בונה פרופיל עברייני לנערים ומלביש עליהם מסוכנות חמורה ואת זה הוא מציג למישהו, אם יש בכלל מי שרואה את זה, וכך הם מציגים אותם כמסוכנים. אני לא חושבת שהם אומרים שצדוק מסוכן אלא שהציבור הזה מסוכן".
על תחושותיו של הבן היא מספרת: "צדוק הוא צדיק ומאוד שמח במה שיש. הוא אומר שאם הקב"ה שם אותו כאן הוא צריך להיות כאן וכאן הוא יעשה את השליחות שלו, ילמד תורה ויקרב אנשים, לצערי הוא נחשף שם לסיפורים קשים של אלימות, אונס ועוד".
לפי שעה אמור בנה להישאר במעצר מנהלי במשך חודשיים נוספים, אך קיימת אי וודאות שכן ברגע האחרון ניתן להוסיף לו תקופת מעצר נוספת, מה שאין כן כאשר מדובר בעבריין שביצע עבירה מסוימת ותקופת מעצרו או מאסרו קצובה וברורה. "חוסר הוודאות גובר כשלא יודעים אם יאריכו לו את התקופה הזו".
בדבריה מתייחסת אילת השחר גם לדיווח לפיו השב"כ פנה דרך רב מוביל בציונות הדתית למשפחותיהם של העצורים המנהליים והציע לשחרר אותם מיידית במידה והוריהם יחתמו על התחייבות לקחת עליהם אחריות ו"שלא יעשו שטויות". גם היא, כמו הורים נוספים, רואה בחתימה שכזו הודאה במעשה שלא נעשה ומשום כך היא מתנגדת לחימה על מסמך שכזה. "כשאנחנו אומרים שהילדים עושים שטויות ושנשמור עליהם שלא יעשו שטויות זה מטיל עליהם כתם שמצדיק לכאורה את המעצר. הבחורים האלה לא עשו שום דבר ואין שום סיבה שישבו בכלא. השב"כ פועל בצורה נקמנית ופוליטית", היא קובעת ומציינת כי גם מי שיוצא לתקשורת ומספר את סיפורו נפגע על ידי המערכת, ובהחלט יתכן שגם על שיחה זו עם ערוץ 7 היא או אחרים ייפגעו.
גם צדוק עצמו מתנגד בכל תוקף לחתימה כזו של ההורים על המסמך המוצע להם. "בשום אופן. למה שהוא יגיד שהוא עשה משהו או שאנחנו ניקח אחריות על השטויות שהוא עושה. הוא לא עושה שטויות", היא שבה ואומרת ומוסיפה: "הם מיישבי הארץ, צריכים לקבל את כל הסיוע מהמדינה בעיקר בזמן מלחמה, ובמקום זה לוקחים אותם למעצרים מנהליים ומנסים להבריח מהם אנשים, מה שגורם לתנועה הפוכה".
נזכיר את תגובת השב"כ על הדיווח הראשוני אודות ההצעה שהועברה דרך אותו רב: “שירות הביטחון הכללי פועל במסגרת יעודו לסיכול פעילות טרור, במגוון דרכים בהתאם לחוק. השב”כ מקיים שיח עם גורמים שונים בהם גם רבנים וזאת במטרה למנוע פעילות אלימה ובלתי חוקית. בניגוד לנטען, לא הועברה הצעה קונקרטית משב”כ לשחרור עצורים מנהליים. אשר כידוע, מוחזקים מכח צו שנחתם על ידי שר הביטחון, לאחר שאושר בביקורת שיפוטית”.