
בכנס ירושלים ה-22 של העיתון בשבע וערוץ 7 נערך דיון מיוחד בנושא ביטחון תזונתי בישראל בהנחיית נעמה קאופמן פס.
בפאנל השתתפו יואב שימחי, יו"ר ההסתדרות הלאומית, עמית יפרח, מזכ"ל תנועת המושבים ויו"ר התאחדות חקלאי ישראל, ח"כ ששון גואטה (הליכוד) ואילנה דרור, כלכלנית התאחדות חקלאי ישראל.
יואב שימחי פתח והדגיש, "חקלאות היא לא רק תעשייה – היא ביטחון לאומי. החקלאים הם אלו ששומרים על הקרקעות. איפה שאין חקלאות – נכנסים אחרים שלא רוצים שנהיה שם". שימחי ביקר את מחירי המים הגבוהים, המחסור בעובדים והייבוא המוזל שמאיים על החקלאים.
בביקורת חריפה על התנהלות צה"ל והממשלה בזמן המלחמה טען שימחי, "צה"ל ערך מכרזים ולא קנה מחקלאים ישראלים. התחננו שחברות מקומיות ימכרו לצבא – אבל הרכש התנהל מול ספקים זרים".
עמית יפרח תיאר את המשבר מאז ה-7 באוקטובר, "העובדים התאילנדים עזבו, המשקים התרוקנו מכוח אדם והחקלאים נותרו לבד". עם זאת, ציין לחיוב את התגייסות הציבור, "אלפים התנדבו לעבוד במשקים – עבודה עברית במיטבה".
עם זאת, יפרח הדגיש כי הפיצויים לחקלאים מתעכבים: "חקלאים רבים לא קיבלו פיצוי על נזקים ישירים ועקיפים. חייבים לסיים את הסאגה הזו כדי להבטיח את הישרדות המשקים".
ח"כ ששון גואטה הצביע על הגידול באוכלוסייה לעומת הצמצום בייצור המזון: "האוכלוסייה הכפילה את עצמה, אבל ייצור המזון לא גדל בהתאם. זה מסביר את יוקר המחיה ואת מצוקת המזון".
גואטה תהה מדוע ישראל אינה הופכת למעצמה בייצור ביצים, "במקום לייבא, למה שלא נגדל פה ונייצא?". יפרח השיב, "המדינה בחרה לעבור ללולים חופשיים אך לא השקיעה במעבר – נוצר מחסור".
אילנה דרור הציגה את הפערים בעלויות הייצור, "אנחנו הכי טובים בעולם, אבל עובדים זרים עולים כאן פי שלושה, מחירי המים גבוהים והרגולציה מכבידה". לדבריה, "המדינה משקיעה מעט מדי במחקר ופיתוח. בלי חדשנות – החקלאות תמשיך להצטמצם".
לסיכום קראו כל הדוברים למדיניות לאומית ברורה שתשמור על הייצור החקלאי ותצמצם את התלות בייבוא. "חקלאים לא רק מגדלים מזון – הם מגנים על הקרקע ושומרים על ההתיישבות", סיכם שימחי.
ח"כ גואטה הוסיף, "חקלאות היא חלק מהביטחון הלאומי שלנו. אם לא נשמור עליה – נאבד את היכולת להאכיל את עצמנו ולשמור על הריבונות".