
ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות של הכנסת, בראשות ח"כ גלעד קריב (העבודה), התכנסה היום (א') לדיון על מדיניות ממשלת ישראל והכנסת כלפי מפלגות ימין קיצוניות באירופה והשפעתה על הקהילות היהודיות בתפוצות.
הדיון נערך בעקבות סערה שנוצרה סביב כנס למאבק באנטישמיות שיזם משרד התפוצות ושר התפוצות עמיחי שיקלי, אליו הוזמנו נציגים ממפלגות המזוהות בעבר עם עמדות אנטישמיות.
בין המוזמנים נמנים יו"ר מפלגת "האיחוד הלאומי" בצרפת, ז'ורדן ברדלה, וחברת הפרלמנט האירופי מרין מרשל-לה פן. כמו כן, הוזמנו נציגים ממפלגות ימין קיצוני נוספות, בהן "VOX" הספרדית, "השוודים הדמוקרטים" ומפלגת "פידס" ההונגרית.
נוכח ההזמנות השנויות במחלוקת, הודיעו ארבעה ארגונים יהודיים – הקהילה היהודית ברומא (CER), הוועד היהודי האמריקני (AJC), איחוד הארגונים היהודיים באירופה (EJC) והקונגרס היהודי העולמי (WJC) – כי לא ישתתפו בכנס. גם נציג ממשלת גרמניה לענייני יהדות ומאבק באנטישמיות, פליקס קליין, וכן הפילוסוף היהודי ברנאר-אנרי לוי, ביטלו את השתתפותם.
ח"כ קריב מתח ביקורת חריפה על הכנס, באומרו, "לכנס הזה הוזמנו נציגים של מפלגות ימין קיצוני באירופה, מה שמעורר מבוכה רבה בקרב הקהילות היהודיות. אני מצפה שממשלת ישראל תציג עמדה ברורה נגד אידיאולוגיות אנטישמיות".
גם פולקר בק, נשיא אגודת הידידות גרמניה-ישראל, תקף את המהלך: "קשה לנו לראות שממשלת ישראל מקרבת פוליטיקאים בעלי עמדות אנטישמיות. אם אנחנו רוצים לשמר את המאבק באנטישמיות, עלינו לשתף פעולה עם המיינסטרים הפוליטי ולא רק עם הימין הקיצוני".
נשיא הקונגרס היהודי האירופי, אריאל מוזיקאנט, הצטרף לביקורת: "57% מהיהודים באירופה שוקלים להגר. הכנס הזה הוא נעיצת סכין בגב של יהודי אירופה, משום שהוא נותן לגיטימציה לגורמים שלא מחויבים לערכים דמוקרטיים".
מנכ"ל משרד התפוצות, אבי כהן סקלי, הגיב: "אנו מתואמים באופן מלא עם משרד החוץ, וכל המפלגות המשתתפות הן בעלות קשרים רשמיים עם ישראל. תכלית הכנס היא לייצר כלי עבודה רגולטוריים למאבק באנטישמיות, ואנו ממשיכים לתמוך בקהילות היהודיות ברחבי העולם".
ראשת חטיבת אירופה במשרד החוץ, אהובה שפילר רשף, ציינה כי לאחר השבעה באוקטובר עודכנו הקריטריונים להתקשרויות עם מפלגות ברחבי העולם, ובין היתר נדרש גינוי ברור של חמאס ושל מתקפת הטרור.
בסיום הדיון, קראה ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות למשרד התפוצות לבחון מחדש את רשימת המוזמנים לכנס, בדגש על פוליטיקאים ממפלגות בעלות שורשים אנטישמיים. הוועדה הדגישה כי יש לשמור על מדיניות ממשלתית זהירה, שאינה מעניקה לגיטימציה לגורמים קיצוניים, מימין או משמאל.