
על סאגת הכוונה לנות את האלוף במיל' שרביט לראש השב"כ ממנה נסוג בסוף ראש הממשלה שוחחנו עם חברת הכנסת טלי גוטליב שהייתה מראשונות הח"כים בליכוד שביקרו את הבחירה באלוף שהיה שותף למחאות קפלן.
את דבריה מעדיפה חברת הכנסת גוטליב לפתוח בהתייחסות להחלטת השופט להאריך את מעצרם של אוריך ופלדשטיין, מיועצי ראש הממשלה, ביומיים בלבד, כפי שהיא עצמה חזתה מתוך היכרות עם הסוגיה והערכת רצינות הטענות המופנות כלפי השניים ומה שהיא מגדירה כרדיפת אנשי הימין וממשלת הימין בידי יחידה משטרתית ייעודית.
בדבריה היא מציינת את הודעת היועמ"שית על אישורה לתחקור הפתוח של ראש הממשלה, מונח שהציבור אינו מכיר אותו ואינו יודע שלא מדובר בחקירה או בחקירה באזהרה אלא בתשאול שבו נתניהו מזמין את החוקרים למשרדו על מנת שיוכל להשיב להם. היועמ"שית, מציינת גוטליב, מצאה לנכון לפרסם שהקצתה לחקירה ארבע שעות, בעוד החקירה עצמה הסתיימה אחרי שעה אחת, ומיד באולפנים כבר התייחסו לתשאול זה כפתיח לקראת חקירה באזהרה, מה שלא קרה ולדבריה גם לא יקרה, "נתניהו לא קיבל שקל קטארי ולא שום דבר מהסוג הזה", היא קובעת.
בהקשר זה מזכירה גוטליב כי כאשר דנים בחשד שמא יונתן אוריך שבבעלותו חברת ייעוץ שייעצה לקטארים בתקופת טרום המונדיאל, נכון לזכור שלמונדיאל הוזמנו ראש השב"כ וראש המוסד על ידי הקטארים, ובנוסף יש לזכור שבאותה תקופה נתניהו לא היה ראש הממשלה. עוד היא דוחה את הטענה לפיה אוריך ופלדשטיין דיבררו מסרים קטארים כאשר היא אינה מצליחה לגלות קידום כלשהו של אינטרס קטארי כזה או אחר בחודשים האחרונים.
בהמשך הדברים מתייחסת חברת הכנסת גוטליב לפרשת ההכרזה על הכוונה למנות את האלוף שרביט לראשות השב"כ, ומציינת את התנגדותה שהובעה בפני ראש הממשלה למינוי אדם מתוך השב"כ לראשות הארגון, מאחר ואיש מצמרת השב"כ לא מצא בנפשו את העוז לומר לראש השב"כ, רונן בר, שהוא טועה בהתנהלותו כאשר הוא מגונן על ראש המודיעין המצרי, או כאשר הוא לא מעיר את ראש המשלה והדרג המדיני על אף החשש לפריצת נחיל מחבלים את הגדר. "שמחתי לשמוע שנתניהו מראיין מועמדים נוספים", היא אומרת.
על שרביט עצמו היא אומרת ומדגישה כי מדובר ב"עתיר זכויות וכבודו במקומו מונח, אבל אני לא מחפשת אדם שבאופיו הוא נגרר. אני מסיקה שהוא כזה לא בגלל ההפגנות בקפלן, אלא כי הוא חתום על מכתב שנשלח לשופטת חיות שהממשלה מסכנת את הדמוקרטיה, טענה שקרית שאין מאחוריה ממש, ומי שנגרר אחרי טענה שכזו ואינו מבין מהו כוחו של נבחר ציבור ומה כוחו של העם, יכול בקלות להיגרר לתפיסה הרווחת בשב"כ של הצפצוף על הדרג המדיני".
בעקבות הדברים, היא מזכירה, היא הייתה הראשונה להעיר את הבייס הימני כאשר חברי כנסת ושרים שותקים לנוכח הכוונה לבצע את המינוי. "יש טעות לחשוב שנתניהו לא חפץ בביקורת וזה כל כך לא נכון. נתניהו מזמין ביקורת ומקשיב לה בקשב רב והוא גם קשוב אליי בקשב רב ויודע שאני ראשונת מבקרותיו אבל אני שומרת עליו ועל מעשיו מכל משמר, כי הוא מנהיג וראש ממשלה אבל הוא לא חף מטעויות".
ועם זאת אנחנו שואלים על מה שנראה כזיגזוג בהכרעת נתניהו, והדברים באים על רקע הגדרתו של חבר הכנסת סעדה את הדברים כנטייה לא ברורה של ראש הממשלה למנות אנשים לא מתאמים כדוגמת שי ניצן, מנדלבליט ואלשיך.
"במקרה הזה אני רואה את המהלכים הנבונים והחכמים של נתניהו כשחקן שמתכנן ארבעה צעדים קדימה לטובת מה שנכון למדינה. בשבוע הבא ישאלו בבג"ץ מי המועמדים ומה השיקולים ויוכח שהוא מסוגל לבחור אדם שהיה מפגין קפלן, לנתק את עמדותיו הפוליטיות ולבחון את הדברים על פי הראייה הביטחונית והמודיעינית. העובדה היא שהוא ראה זאת כך, אבל כשיש לחץ ציבורי דרך המפלגה שלו הוא נאות לקבל את עמדת המפלגה. זה מהלך שמצייר אותו כמי שלא שוקל שיקולים שאינם פוליטיים".
לשאלתנו אם משמעות הדברים היא שנתניהו בחר בשרביט כדי לחזור בו ולהיראות בכך שוקל שיקולים ענייניים, היא משיבה ואומרת כי נתניהו אכן חשב ששרביט הוא האדם המתאים והראוי, בניגוד לעמדתה שלה, ולשמחתה הוא שוכנע, אך לא ניתן לטעון שהוא שוקל שיקולים פוליטיים בבחירותיו.
"נגמרו הימים שיש חברי כנסת משחקים באקווריום של דגים. אני רואה לעצמי חובה להיות סמן בודק בוחן ומתריע, כפי שעשיתי כשמנעתי חוקים מסוימים וכפי שעשיתי בקריאה לפיטורי גלנט ובקריאה לפיטורי ראש השב"כ. אנחנו לא בימים שבהם כולם מחרים מחזיקים ולא מביעים את דעתם. אין לנו פריבילגיה לטעות טעות קטנה בתקופת מלחמה", אומרת גוטליב ומדגישה כי היא הראשונה לטעון שהייתה טעות לא להקשיב לה בשורת אירועים כמו הדרישה לפטר את מיארה ביומה הראשון של הממשלה, אך במקרה זה היא סבורה שבחירת שרביט אינה טעות אלא שיקול דעת אחר. "הוא בחר באלי שרביט שהיה מפקד מצטיין בחיל הים עם נקודות זכות רבות. אני חושבת ששיקול הדעת צריך להיות זהיר יותר כי שב"כ התרגל לקונספציות ולא להציג איפכא מסתברא וגם לזלזל בדרג המדיני, ולכן מי שצריך להיות שם הוא אדם שכבר התרשמנו ממנו שהוא מבין את האתוס של האויב ואת האסטרטגיה הביטחונית הנכונה למדינת ישראל".