
תא"ל במיל' ארז וינר, שפיקד במשך 12 שנים על תכנון לחימה מול חמאס בעזה, התייחס בריאיון הבוקר (ראשון) בתכנית קלמן-ליברמן לסיבות שחמאס לא הוכרע ולכך שהחטופים עדיין לא חזרו.
לדבריו, תכנית להכרעת חמאס הייתה כבר בינואר 2014, אבל הבהיר כי "ההבנה הייתה שעזה היא זירה משנית. ההבנה הייתה ששברת - שילמת - זאת אומרת, אם לקחת את האחריות מידי חמאס, כל מי שיבוא אחריו כנראה יותר גרוע, ולכן בוא נשאיר את חמאס".
"אתם בטח זוכרים את הביטויים מוחלש, מורתע, עזה היא זירה משנית, אסור לתת לה מה שנקרא לתפוס את הקשב ואת המשאבים של מדינת ישראל, ולכן צריך לראות איך משאירים אותה בצד ככל שניתן".
וינר טען כי הרמטכ"ל הקודם הלוי טעה כשסירב להטיל ממשל צבאי זמני ברצועת עזה. "אני בתקופות מסוימות חשבתי שחייבים לכבוש את הרצועה כולה, ולהוריד את חמאס. אבל הבנתי שזו לא הכוונה שהמדינה בחרה בגלל תעדוף בין הזירות, הבנתי את ההיגיון של ההחלטות של אותן שנים, אבל עדיין היינו צריכים לפעול אחרת".
"היה ברור שזאת ההחלטה, עזה היא זירה משנית וצריך לראות איך משאירים אותה בצד ככל שניתן", הוסיף וינר.
כנשאל מה היה ניתן לעשות אחרת במלחמה אמר כי "הטעות הגדולה, שהיא זאת שהביאה אותנו להארכת המלחמה, היא הסוגייה של אי החלת ממשל צבאי. במילים אחרות - אי שליטה שלנו על הסיוע האזרחי. הוכרחנו להכניס סיוע לרצועה כמויות מופרזות בדרישה של ידידינו האמריקנים והאחרים, ואפשרנו לחמאס לשלוט בעזרת הסיוע - יד ימין נתנה מכות לחמאס, ויד שמאל האכילה ופרנסה אותו".
הוא הסביר כי "התוכנית, שבה לפחות נטלתי חלק עד שסיימתי את תפקידי, היה שינוי מהיסוד בסיוע האזרחי. עוד חטיבה פחות חטיבה זה חשוב, אבל הכי מהותי זה שליטה מלאה של צה"ל מה מגיע לצד השני, ואז חמאס יאבד מכוחו, האזרחים יאבדו את הפחד ויקומו גורמים מקומיים, שיש להם אינטרסים אחרים. אם נשלב את תוכנית ההגירה מרצון של ידידנו טראמפ, שאני חושב שיש בה אפשרות ריאלית למימוש, יחד עם פעולה מחוץ לגבולות ישראל נגד חמאס - יביאו את חמאס להכרעה בפחות משלושה חודשים".
על הסערה הציבורית סביב העובדה שאיבד מסמכים סודיים אמר: "ברמת העובדות איבדתי לפני שלושה חודשים מסמכים סודיים ללא שנגרם נזק. האירוע תוחקר והסתיים אז כמו שהוא. מה שעורר את הסיפור זה לא האירוע, אלא הכתבה בווינט. המסמך היה אצלי ברשות ובסמכות. אני חושב שהרמטכ"ל נהג פה בצעד שגוי, גם מבחינת העיתוי רגע לפני המבצע וגם בדרך שנעשתה בצורה לא ראויה".
בנוגע לפרסום על העברת מסמכים לשר האוצר בצלאל סמוטריץ' אמר: "הייתי בקשר עם כל חברי הקבינט ועם גורמים נוספים. אני חושב שאני סוג של מוקד ידע וככזה היו לי שיחות ומפגשים עם חברי קבינט, ועדת החוץ והביטחון ועוד גורמים".
"בניגוד להרבה חברים ועמיתים שלי, לא דיברתי עם עיתונאים ולא רצתי להדליף לתקשורת. אני דיברתי רק עם גורמים בעלי הסיווג המתאים ובעלי האחריות. דברתי גם עם חברי קבינט מהעבר".