
קצין החינוך והנוער הראשי תא"ל צביקה פאיראיזן החליט להפסיק את פעילות מכון ''מנדל'' במלט"ק - המכללה לפיקוד טקטי של צה''ל.
בשנתיים האחרונות נערך פיילוט שבמהלכו נבדקה לעומק תוכנית הלימוד של ''מנדל'' במכללה להכשרת הקצינים הצעירים בזרוע היבשה.
עד היום, שני מחזורים של קצינים למדו עם מדריכי ''מנדל'' במלט"ק, כאשר המחזור האחרון סיים את התוכנית בשבוע שעבר.
בהנחיית קצין החינוך הראשי בוצע תחקיר מעמיק של התוכנית, ובסיומו החליט תא''ל פאיראיזן כי מכון ''מנדל'' יפסיק להכשיר את הקצינים הצעירים.
ההחלטה התקבלה בשל העובדה שהקצינים שלומדים במלט"ק הם צעירים באופן יחסי, ומערכי הלימוד של ''מנדל'' אינם מתאימים לקצינים שטרם ביצעו תפקידים של מפקדי פלוגות.
כמו כן, בחיל החינוך לא היו מרוצים מכך שאנשי המכון פוגשים בקביעות את הקצינים הלומדים במלט"ק, ומפקדיהם של הקצינים כמעט ולא מעורבים בתהליך החינוכי. לתפיסתו של תא''ל פאיראיזן, המפקדים הם אלו שאחראים על החינוך של פקודיהם ולא גורמים חיצוניים.
נציין כי תוכנית ''מנדל'' המיועדת לקצינים בכירים תימשך, ורק פעילות המכון במלט"ק תיפסק מעתה ואילך.
במהלך השנים נשמעו טענות קשות נגד אנשי מכון ''מנדל''. בין היתר נטען כי תכני המכון נגועים בפוליטיקה. בערוץ 7 נחשף לאחרונה כי במהלך סיכום מערך חינוכי במכללה לפיקוד טקטי, התקיימו שיחות סיכום ״אחד על אחד״ בין מרצה ממכון ''מנדל'' שמוביל את המערך החינוכי לבין הקצינים - חניכי המכללה לפיקוד טקטי.
במהלך שיחה אישית בין המרצה לקצין הצעיר, הציע לו המרצה ״לצאת מהארון״ ולהכריז על עצמו כהומוסקסואל מוצהר. החייל המבוהל הבהיר שאין לו דבר וחצי דבר עם קהילת הלהט״ב והופתע מהצעתו החריגה של המרצה.
בהמשך דיווח הקצין למפקדיו על התקרית המביכה. עם קבלת תלונת הקצין, הנושא טופל בציר הפיקודי והתקיימה שיחת יישור הדורים בין המרצה והקצין.
מארגון לביא נמסר בתגובת להחלטת קצין החינוך הראשי: "אנו מברכים על הפסקת חינוך קציני המכללה לפיקוד טקטי על ידי מכון מנדל, זהו צעד חשוב להוצאת הפוליטיקה מתוך צה"ל. רק לאחרונה הצהיר נשיא מכון מנדל, כי הוא רואה בקציני צה"ל המתחנכים במכון 'סוכני חינוך לכלל החברה האזרחית'.
''דברים אלו המגיעים מפיו של אדם המזוהה עם תפיסות פוליטיות קיצוניות, צריכים להדאיג כל אזרח בישראל ואינם יכולים להתקבל על הדעת", הוסיפו בארגון.

נציין כי מאז שמונה לקצין החינוך והנוער ביולי 2017, צמצם תא''ל פאיראיזן בצורה משמעותית את מספר המכונים החיצוניים שעובדים עם צה''ל.
עד חודש אפריל האחרון, 97 מכונים חיצוניים הוזמנו לתת הרצאות ולערוך ימי עיון וסדנאות לדרגים השונים בצבא, ומתחילת חודש אפריל רק 15 מכונים פועלים בקרב חיילי החובה.
15 המכונים שנותרו עוסקים אך ורק בשלושה תחומים: זיכרון השואה, הבחירה בחיים (מניעת אובדנות, בטיחות בדרכים ובשימוש בנשק וכד') ומורשת קרב. הצוותים והמרצים באותם מכונים יהיו כאלה שלקחו חלק בקרבות העבר של צה''ל ובמלחמות ישראל.
מול אנשי הקבע פועלים מכונים נוספים, כאשר לכל מכון הוגדר הדרג הצבאי שעימו הוא עובד, נושאים שבהם יעסוק וכן המרצים צריכים לקבל אישור מקדים מצה''ל.