
"שיקסע", " דוסי", "פינגווין", "קיצוני מדי" ו"משתמט", הם רק חלק מהמונחים שמייצגים דעות קדומות על החברה החרדית, אשר קיימות בקרב החברה הישראלית.
אך בעת בה נדמה כי הדעות הקדומות הללו רק מעמיקות ומתחזקות, יש מי שפועלות כדי לשנות זאת. שולמית לוי, תהילה לוי, רות גוגיג ומוריה וסרלאוף, הן סטודנטיות בקריה האקדמית אונו ומשתתפות בתוכנית שגרירי רוטשילד מבית שותפויות אדמונד דה רוטשילד, במחזור הראשון והייחודי של התוכנית לסטודנטיות חרדיות.
במסגרת השתתפותן בתוכנית, הן מובילות יוזמה להיכרות עם החברה החרדית -"חלון לחברה החרדית", יוזמה שתכליתה למזער את הרתיעה, הריחוק והדעות הקדומות כלפי החרדים.
תכנית שגרירי רוטשילד היא תכנית לסטודנטים שכוללת תהליך פיתוח אישי, רכישת מיומנויות וניסיון בעשיה חברתית מקצועי,. שבאה ביחד עם פיתוח אקדמי בשאיפה לבסס את הדור הבא של מנהיגי ישראל.
בתוכנית רשומים כ-280 סטודנטים, רובם מהפריפריה וממשפחות מכלל האוכלוסיות, השנה לראשונה נפתח בשיתוף עם מכללת אונו המחזור הראשון לשגרירות חרדיות.
הקבוצה החרדית מיוחדת יותר מטבעה, משום שקודם כל אלו נשים שעשו החלטה אמיצה ולא טריוויאלית לצאת לאקדמיה ולעשות תואר ראשון, כולל נשים שהגיעו לעשור הרביעי של חייהן והחליטו לצאת ולהגשים את עצמן.
כעת מעבר ללימודים, הן החליטו להוסיף ולעשות משהו משמעותי לתיקון החברה הישראלית, והקימו את המיזם "חלון לחברה החרדית".
"חלון לחברה החרדית" הוא מיזם שמציע מפגש בלתי אמצעי לנוער וצעירים מהחברה החילונית עם החברה החרדית. מדובר במפגש שבמהלכו ניתן יהיה לדבר ולהציג את החברה החרדית ולחשוף את הצדדים הטובים והחזקים, אליהם בחברה החילונית כמעט לא נחשפים.
שולמית לוי, ממובילות המיזם, מספרת שהיוזמה צמחה מתוך חזון אישי לתיקון קטן של הקרעים והשסע בחברה הישראלית ובתוצאה חלקית גם ממערכות הבחירות האחרונות. כמו כן מתוך הרצון לתת הצצה למגזר החרדי בגובה העיניים ובלי פילטרים, בשביל לנסות לקלף לאט את הסטיגמות הקיימות.
"לאחר שחקרנו את הנושא לעומק, הגענו למסקנה שהדרך היעילה ביותר להשפיע היא לעשות מפגשים לתלמידי תיכון מכיוון שהדעה שלהם עוד מתגבשת ולא מקובעת כמו מבוגרים", מספרת שולמית על תחילת העבודה. "בנינו מערך שלם שמתאים לתלמידי תיכון, שבנוי על הרצון להראות כמה החברה החרדית מעורבת בעשיה החברתית וכמה היא חלק בלתי נפרד מהחברה הישראלית".
על המפגש הראשון, שהתקיים בתיכון ברויאר בירושלים, מספרת סביון נחמן מכיתה ז'. בהתחלה הן הציגו לנו את הדברים הבסיסיים על הציבור החרדי ולאחר מכן נתנו לנו לשאול שאלות. הופתענו שהן באמת ענו על הכל, גם על השאלות הקשות ביותר שהיינו בטוחים שיסרבו לענות עליהן".
לשאלתנו האם המפגש שינה את דעתה ומחשבתה על החברה החרדית מספרת סביון: "מהיום אני מסתכלת אחרת על חרדים ברחוב".
בסוף השיחה עם שולמית, נושא הקורונה עלה כדוגמה מובהקת לצורך במיזם, ועל התחושות שהן מעוררות. "דווקא בתקופה הזו כולנו רואים כמה קל להסית נגד כל הציבור החרדי, בתואנה שרבים לא מקשיבים להנחיות. זה רק מדגיש את התחושה שאנחנו בשליחות גדולה, ושמחות על ההזדמנות שיש לנו לשנות את המציאות. אנו שמחות עוד יותר על כך שאנחנו מצליחות להשפיע ולשנות את דעתם של התלמידים כלפי המגזר החרדי ומקוות שברגע שהלימודים יחזרו המיזם רק ילך ויתרחב, בדרך לתיקון החברה הישראלית ואיחוי הקרעים".