
בכנסת נערך אתמול (שלישי) כנס מיוחד תחת הכותרת "גבול ישראל-מצרים: מציאות ביטחונית משתנה", ביוזמת חברי הכנסת לימור סון הר-מלך (עוצמה יהודית) ועידן רול (הרוב הלאומי).
הכנס עסק בהתפתחויות הביטחוניות בגבול הדרומי, בדגש על התחמשות מצרים, הרחבת הפריסה הצבאית בסיני והשפעתן על היציבות האזורית.
בכנס השתתפו חברי כנסת, חוקרים, נציגי מכוני מחקר מובילים, תושבי אזור הגבול ומומחים בתחום הביטחון, בהם השגרירה לשעבר במצרים אמירה אורון, ח"כ לשעבר רות וסרמן לנדה, סא"ל (בדימוס) אלי דקל, ד"ר אדי כהן, סא"ל ירון בוסקילה, פרופ' יהודה בלנגה, וחוקרים נוספים.
ח"כ עידן רול פתח את הכנס והדגיש כי "השקט הביטחוני בגבול עם מצרים אינו תוצאה של פיוס, אלא של מאזן כוחות ברור. שינוי באינטרסים של מצרים – בין אם בשל לחץ פנימי או שינוי ביחסיה עם ארה"ב – עלול להוביל לעימות צבאי, והסכם שלום כתוב לא יוכל למנוע זאת".
עוד הוסיף רול כי אירועי השביעי באוקטובר המחישו את השאננות הישראלית ביחס לביטחון, וקרא לממשלה להיערך לאפשרות של שינוי פתאומי במצב הביטחוני בגבול הדרומי.
ח"כ לימור סון הר-מלך טענה כי במשך שנים ממשלות ישראל העלימו עין מהתעצמות הצבא המצרי, והזהירה כי מצרים נוקטת מדיניות כפולה: "מצד אחד היא מקיימת שיתוף פעולה ביטחוני עם ישראל – אך רק בנושאים המשרתים את האינטרסים שלה. מצד שני, היא מקדמת מדיניות שפוגעת בביטחוננו, ובראשה התעצמות צבאית משמעותית בסיני, בניגוד מוחלט להסכם השלום".
עוד הוסיפה ח"כ סון הר-מלך כי יש לבחון את אפשרות חבירת מצרים לציר האיראני-רוסי-סיני, דבר שעלול להשפיע על יציבות המזרח התיכון ולהשליך על ישראל באופן ישיר.
ח"כ עמית הלוי (הליכוד) קרא לבחון מחדש את הנחות היסוד הביטחוניות של ישראל בעקבות אירועי ה-7 באוקטובר. "ההתעצמות הצבאית של מצרים, ההפרות הבוטות של הסכם השלום בסיני והיקף ההברחות בגבול מחייבים את ישראל לפעול בתקיפות, הן דיפלומטית והן ביטחונית", אמר.
ח"כ צביקה פוגל (עוצמה יהודית) הדגיש כי מצרים היא שחקן משמעותי בעולם הערבי, אך גם היא מושפעת ממגמות האסלאם הקיצוני. "אנחנו רואים שבמשך שנים ישראל אפשרה למצרים לפעול בסיני מעבר למה שהותר בהסכם השלום, כדי לשמור על שיתוף הפעולה נגד הטרור. אך אסור לשכוח – מהלכים כאלה עלולים להתהפך. ישראל צריכה להיות דרוכה לכל תרחיש".
ח"כ אריאל קלנר (הליכוד) ציטט את הפתגם הרומאי הידוע, "הרוצה בשלום – יכון למלחמה", והדגיש כי גישה פייסנית מול התחזקות צבאית של מדינות שכנות עלולה להוביל לתוצאה הפוכה. "ישראל חייבת להבהיר לשכנותיה שהסכם חתום לא יבטיח יציבות, אלא רק הרתעה צבאית ברורה", אמר.
ח"כ אושר שקלים (הליכוד) ציין כי למצרים יש אחריות ישירה להתחמשות חמאס, שכן רבים מאמצעי הלחימה שברשות הארגון עברו דרך גבול מצרים. "אם מצרים מאפשרת מעבר אמל"ח לעזה – היא צריכה לשלם על כך מחיר", קבע.
ח"כ יצחק קרויזר הזכיר כי מצרים ניסתה בעבר לפגוע בישראל מספר פעמים, וקרא שלא ליפול לאשליות לגבי טיב היחסים עמה. "אסור לנו להתעלם מהמציאות ההיסטורית ומהמתח הדתי המלווה את היחסים בין המדינות. עלינו להיות ערוכים לכל תרחיש".
בכנס עלתה קריאה ברורה להפסיק להתעלם מהפרות מצרים את הסכם השלום ולנקוט במדיניות קשוחה יותר מול התחמשותה. חברי הכנסת והמשתתפים הדגישו כי ישראל חייבת להיות מוכנה לכל שינוי ביחסים עם מצרים, ולוודא שהאינטרסים הביטחוניים שלה אינם נפגעים.